GIR DUKKENE EN MAKE-UNDER: Betty Strachan gir Barbiedukkene et nytt utseende og en baby de kan amme. Foto: Privat     
GIR DUKKENE EN MAKE-UNDER: Betty Strachan gir Barbiedukkene et nytt utseende og en baby de kan amme. Foto: Privat      Vis mer

Lager amme-barbie for å fjerne tabuer

Tobarnsmor ønsker å fjerne tabuene rundt amming. - Barn trenger ikke egne dukker til dette, mener ekspert.

Publisert

Er det på tide at barn får flere leketøy som lærer dem at amming er en helt naturlig ting?

Ja, mener den australske tobarnsmammaen Betty Strachan, som har fått stor oppmerksomhet i utenlandske medier etter at hun har begynt å selge spesiallagde Barbiedukker som ammer.

I utgangspunktet dreier det seg om «Barbie yoga-dukker» som har ekstra bøyelige ledd slik at de enkelt kan holde en baby. Strachan gir så dukkene en «make-under» som innebærer å fjerne dukkens sminke og tegne ansiktstrekkene på nytt slik at dukken får et mer naturlig utseende.

KK.no har tidligere skrevet om småbarnsmoren som gjorde en lignende «make-under» på Bratz-dukker.

AMMENDE BARBIE: Strachan forteller at dukken er en populær gave til barn som skal få søsken. Foto: Privat
AMMENDE BARBIE: Strachan forteller at dukken er en populær gave til barn som skal få søsken. Foto: Privat Vis mer

Startet salg etter stor etterspørsel

Betty Strachan forteller til KK.no at beslutningen om å lage en ammende Barbiedukke egentlig begynte som en intern spøk i en mammagruppe hun tilhører.

– Men etter at jeg fikk så mange positive tilbakemeldinger fra dem, bestemte jeg meg for å poste bilder av dukkene på Instagramkontoen min. Etter det begynte jeg å motta forespørsler etter spesialtilpassede ammedukkesett og så fortsatt det bare, sier hun.

Strachan selger nå dukkene sine på bestilling gjennom sin egen Etsybutikk.

– De fleste som kjøper dukkene mine har sett etter en dukke til et barn som snart skal få søsken. De ønsker vanligvis å bruke dukkene som et læringsverktøy, noe jeg synes er supert! Jeg har også solgt dukker til ammehjelpere og jordmødre som ønsker å bruke dem for visningsformål, sier hun.

LES OGSÅ: Nå kommer Barbiedukken i forskjellige kroppsformer

BABYDUKKEN SOM KAN «AMMES»: Den spanske dukken «Bebé Glotón» vekker både avsky og begeistring. Foto: Produsenten
BABYDUKKEN SOM KAN «AMMES»: Den spanske dukken «Bebé Glotón» vekker både avsky og begeistring. Foto: Produsenten Vis mer

Babydukke som barn kan «amme» selv

Mange vil nok argumentere for at en slik dukke er unødvendig her i Norge, hvor det er mye større åpenhent rundt amming enn i mange andre deler av verden. Det er allikevel påfallende få dukker som ammer. Babydukker som man kan mate med tåteflaske finnes det imidlertid mange av.

En av få dukker på markedet som viser den naturlige måten babyer får mat på, er den spanske dukken «Bebé Glotón». Sammen med dukken får man en BH-lignende topp med blomster plassert over brystvortene.

Barnet kan deretter «amme» dukken ved å ta på seg toppen og plassere dukkens munn inn til blomstene. Dukken lager så drikke- og smattelyder når den mates.

Etter at TV2 skrev om dukken for noen år siden, mente enkelte norske foreldre at dukken både var upassende og pervers, mens andre jublet. (Dukken har tidligere vært til salgs i en norsk nettbutikk som nå er under avvikling, men kan for interesserte kjøpes i en rekke utenlandske nettbutikker.)

LES OGSÅ: Er det greit å merke leketøy som «gutteleker» og «jenteleker»?

UNØDVENDIG: Å fremstille amming som noe fint er positivt, men barn leker amming uten slike spesialleker, mener ammehjelper Magni Onsøien. Foto: Privat
UNØDVENDIG: Å fremstille amming som noe fint er positivt, men barn leker amming uten slike spesialleker, mener ammehjelper Magni Onsøien. Foto: Privat Vis mer

Mener barn leker «amming» uansett

Magni Onsøien hos Ammehjelpen sier hun i utgangspunktet er positiv til alt som fremstiller amming som noe fint, men at hun ikke helt ser hensikten med denne typen produkter.

– Det er sikkert en morsom leke, men min erfaring er at unger har så mye fantasi at de ikke trenger slike leker. Som mor har jeg sett at mine barn har ammet det meste, både dukker og bamser, selv om de ikke var laget for det.

– Men når det er sagt, så synes jeg det er litt synd at det alltid skal være med tåteflasker til babydukker. Hvorfor trenger man egentlig det, sier hun.

Onsøien utelukker ikke at slike leker kan være mer hensiktsmessige i utlandet hvor amming blir sett på som mer tabu enn her til lands. – Men jeg antar at dette er mest laget fordi de ser at det er et marked for det, uten at ungene nødvendigvis bryr seg, sier hun.

LES OGSÅ: Lager fødedukker som skal lære barn hvor babyer kommer fra

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer