<strong>VIRKELIGHETSTRO DUKKER:</strong> Reborndukker blir blant annet kjøpt av sørgende foreldre som har mistet et barn. Foto: Privat
VIRKELIGHETSTRO DUKKER: Reborndukker blir blant annet kjøpt av sørgende foreldre som har mistet et barn. Foto: Privat Vis mer

Reborndukker:

Lager kopier av nyfødte babyer

- De har behov for omsorgsfølelsen og de vil ha noe lite som kjennes ut som den de har mistet.

Publisert

– Det er flere som bruker reborndukker for ulike typer sorg, gjerne fordi de har mistet et barn eller fordi de ikke kan få barn selv. Noen spør også om å få en dukke som kan ligne eller minne dem om barnet de har mistet, sier Rita Fauske-Kildahl.

Hun har lang erfaring med å lage Reborndukker, det vil si dukker som skal ligne mest mulig på babyer og som kan være utrolig virkelighetstro.

Denne typen dukker er ifølge Fauske-Kildahl mye mer utbredt enn det mange kanskje tror. Selv begynte hun å lage dukker som en hobby for cirka tre år siden og sier hun opplever at populariteten bare har økt de sist årene.

– Flere og flere har en liten reborndukke i vogna si når de går tur, uten at noen vet det. Når folk ser fort oppi, så ser det jo bare ut som en helt vanlig baby som sover. Nå har jeg det som hobby men tidligere lagde jeg dukker på bestilling og de var utrolig lette å få solgt. Jeg hadde en bestillingsliste på opptil to år!

– Nivået blant de som lager slike dukker her i Norge har også økt, slik at man kan få veldig fine og virkelighetsnære dukker. Prisen varierer i forhold til standarden og nye dukker selges vanligvis for rundt 4500-8000 kroner, sier hun.

LES OGSÅ: En mors hyllest til barnet hun mistet

<strong>TAR DUKKENE MED PÅ TRILLETUR:</strong> Når man titter raskt ned i barnevognen, er det ikke lett å se at dette bare er en dukke. Foto: Privat
TAR DUKKENE MED PÅ TRILLETUR: Når man titter raskt ned i barnevognen, er det ikke lett å se at dette bare er en dukke. Foto: Privat Vis mer

Blir veldig knyttet til dukken

Dailymail skrev for litt siden om en kvinne som fikk laget en (baby) dukkekopi av sønnen hennes som døde av kreft som 39-åring. Dukken fikk henne til å føle at hun kunne holde sønnen sin selv om han var borte og hun sier den hjelper henne med å huske ham.

Fauske-Kildahl understreker at langt i fra alle som kjøper slike dukker bruker dem som terapi.

– Selv har jeg dem bare som pynt og en del har dem som samledukker. Jeg kjenner også til at de har blitt brukt på hjem for demente.

– Men de som bruker den som en slags erstatning, kvitter seg som regel ikke med dem. De blir veldig knyttet til dukken, selv om de ikke tror at det er et barn. Det erstatter ikke barnet de har mistet, men en følelse inni dem. De har behov for omsorgsfølelsen og de vil ha noe lite som kjennes ut som den de har mistet, forklarer hun.

LES OGSÅ: Trøtte foreldre betaler i dyre dommer for dukken som skal få babyen til å sove

Ingen feil måte å sørge på

Anne Giertsen, generalsekretær i foreningen «Vi som har et barn for lite», kjenner ikke til at denne typen dukker har blitt kjøpt av sørgende foreldre her til lands.

– Vi har hørt om det fra utlandet, men jeg tror nok ikke dette er særlig vanlig her i Norge foreløpig, sier hun.

Selv om hun ser på det som uvanlig, avviser hun ikke at slike dukker kan være til hjelp for enkelte foreldre i sorgprosessen.

– Når det finnes en mulighet til å få slike dukker, ser jeg ikke bort ifra at noen ønsker det. Her i Norge har vi mer tradisjon for å tenne lys, se på bilder, besøke graven og snakke med andre når vi er i sorg. Det er en prosess man skal gjennom og som tar tid, men det er ingen måter som er feil eller riktig å sørge på, understreker hun.

– Samtidig vet vi at det er noe med at man må komme seg videre, og de aller fleste får et godt liv igjen etter å ha mistet et barn. Man må lære seg å leve med det og en slik dukke vil kanskje for noen kunne forlenge sorgprosessen, da den blir som en stadig påminnelse. Mens andre nok vil se på en slik dukke som en trøst og som et godt minne, og ha bare gode tanker rundt det. Alle må derfor gjøre det som er riktig for seg, sier hun.

LES OGSÅ: Livet etter krybbedøden

<strong>FINE DETALJER:</strong> Dukkenes hender og føtter er veldig forseggjorte. Foto: Privat
FINE DETALJER: Dukkenes hender og føtter er veldig forseggjorte. Foto: Privat Vis mer

Kan få dukker som «puster»

Rita Fauske-Kildahl forteller at det å lage en reborndukke er en møysommelig prosess som fort kan ta opptil et par måneder.

– Man kjøper først et dukkekit bestående av hode, armer og bein, samt en stoffkropp. Så maler man dukken og fyller den med vatt, granulatperler, glassperler eller sand. Jeg foretrekker granulat, da jeg synes det gir best resultat fordi det gir dukken den riktige tyngden den skal ha i forhold til «alderen». Noen ønsker malt hår, men de fleste ønsker å få sydd hår laget av mohair. Jeg syr også på øyevipper og øyebryn, noe som gir et veldig realistisk utseende.

– Dersom noen ønsker en dukke som er lik et barn på et bilde, må man lete etter et kit som er mest mulig lik dukken og så male den slik at den ligner. Men den kommer aldri til å bli helt lik, da må man spesialbestille dem fra USA og slike dukker kan gjerne koste opp mot hundre tusen kroner, forklarer hun.

<strong>SMÅ KUNSTVERK:</strong> Rita Fauske-Kildahl har som hobby å male reborndukker. Foto: Privat
SMÅ KUNSTVERK: Rita Fauske-Kildahl har som hobby å male reborndukker. Foto: Privat Vis mer

– Man kan også få satt inn hjerte som dunker eller noe som gjør at det ser ut som at dukken puster, men de fleste er ikke så opptatte av det. Dukkene kan komme i alle størrelser, men de små dukkene på 48-55 cm er de mest etterspurte. Noen velger å ha to dukker; en med øyne som de bruker hjemme og en som sover som de bruker når de går ut med dem.

Det er ifølge Fauske-Kildahl heller ikke uvanlig at «mødre» til reborndukker treffes, både i grupper online og i virkeligheten.

– Jeg har selv vært med på et slikt møte hvor mange hadde med seg dukker, barnevogner og annet utstyr. Mange lever seg inn i det og har som regel masse klær og utstyr. Selv om de er veldig klar over at det bare er en dukke, så gir det dem en glede, sier hun.

LES OGSÅ: - Da jeg fikk beskjed om at jeg ikke kunne beholde barnet, gikk jeg inn i en slags tåke

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer