Langedrag - en unik opplevelse for barn

Langedrag. Foto: Mammanett.no ©
Langedrag. Foto: Mammanett.no © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Mamma, rådyret vil kose! Jeg snur meg og ser forundret på at 3-åringen får et vått snutekyss av rådyret i innhegningen. Barna mine har aldri hatt husdyr hjemme. Etter to dager på Langedrag oppfører de seg som erfarne dyrepassere når de godsnakker med grisene, koser med kaniner, rir baklengs på hester og mater elger fra hånden. 

Eksotiske norske dyr

– Der er gaupa, roper minstemann.

Et langbeint dyr smyger seg ut av huset sitt, og strekker seg elegant med stussen opp. Etter en stund glir det store kattedyret gjennom det høye gresset og setter seg helt inntil gjerdet. Kanskje studerer det oss, og lurer på hva vi glor på?

Langedrag - en unik opplevelse for barn

LES OGSÅ: Dyreparken - kongen over alle familieparker

Opplevelser som setter spor

Besøkende kan på oppsatte tidspunkt få bli med inn i innhegningen til elgene, gaupene, reinsdyra, fjellrevene og de sosialiserte ulvene.

– Langedrag er bygget opp nettopp med et sterkt ønske om at vi skal gi barn og voksne unike opplevelser knyttet til dyr og natur, forteller leder ved parken Tuva Thorson.

– Vi ser det som viktig at vi kan gi våre besøkende opplevelser som ”gjør noe med dem”. Vi ser faktisk at det å få klappe en elg, gi mat til fjellreven rett fra hånden, oppleve å komme tett på ulv og gaupe, se mennesket i nærkontakt med ulv, ta en ridetur i fjellet eller være med å melke en geit og smake på melken... Ja, det er opplevelser som setter spor! Spor som kanskje kan føre til økt respekt og glede over alt som lever, mener Thorson. 

Les også:  

Langedrag - en unik opplevelse for barn

Tobarnsmor til elg

Vi får lov til å gå inn til elgene og mate dem fra hånden. Litt skummelt - disse dyrene er enorme! 

– Denne elgen har jeg flasket opp på spesialmelk, og vi sov på samme rom hver natt, da hun var liten" forteller guiden.

Den årsgammle elgen Svea rusler bort til Anne Grete, og det er ingen tvil om at de har et nært forhold. Hun får lov til å sutte på hånden hennes, selv om hun i følge Anne Grete egentlig har blitt for stor til sånt. Hun kan også fortelle at hun for to uker siden ble tobarnsmor til elg, da den lille, avmagrede elgekalven Sanne kom til Langedrag. Elgkalven hadde blitt observert i lengre tid alene, moren hennes hadde forlatt henne. Men nå har hun Anne Grete! Og forhåpentligvis går det like bra med henne som med Svea.

LES OGSÅ: Familieferie i Bø i Telemark

Langedrag - en unik opplevelse for barn

Velkommen inn

Velkommen inn" står det på Langedragfjøset. I fjøset bor både hester, kaniner og geiter.

Den yngste geita er bare noen dager gammel. Vi titter inn til den nybakte geitemora og killingen. Men det får bli med titten - mor og barn skal få være i fred.

Kaninene derimot får vi gå inn til. 6-åringen vår setter seg ned på huk og kaninene stimler seg rundt henne. Hun stryker på den myke pelsen, og lener kinnet forsiktig mot de små kaninkroppene. Hun blir myk i ansiktet og avslappet i den ellers så aktive kroppen. – Kan jeg få en kanin hjemme? Pliiiiis!

Langedrag - en unik opplevelse for barn

Geiter er allrighte dyr

Litt lenger inn i fjøset er det håndmelking av geiter på gang. Alle som vil får lov til å smake. Melk rett fra et geitejur fortoner seg som en ekstrem opplevelse for mange av de besøkende. Liv og latter.

– Det smaker som vanlig melk, men den er feit og varm, sier en pappa. Barna får lov til å børste geitene. En av geitene har stor mage. 3-åringen vår ser med store øyne på magen. Så, forsiktig, stryker han på geitas mage. Og jammen får han et par killingspark som kvittering.

– Beibi i magen? spør han forundret.
– Ja, her inni magen ligger det nok to killinger, sier en av dyrepasserne.

Geitene på Langedrag setter stor pris på klapp og kos. Uansett hvor vi beveger oss på Langedrag stimler geitene rundt oss. Sosiale dyr!

En geit krabber under bordet vi sitter ved for å få skikkelig nærkontakt. Det borrer hodet sitt inn i mamma sin armkrok: – Jammen, så klapp meg, da!

LES OGSÅ: Abra Havn - verdens største sjørøverlandsby 

Langedrag - en unik opplevelse for barn

Jentenes hesteparadis

30 fjordinger oppholder seg også på Langedrag mens vi er der. Hestejenter på rideleir er i full aktivitet fra morgen til kveld. Men det er også nok hester til at de besøkende barna får lov til å ri og strigle hestene.

Eldstejenta vår på 10 år har en ridetur øverst på ønskelista. Og det får hun, uten lange køer og ventetid.

Først velger hun og lillesøster noen riderunder i inngjerdet turløype, men så er de klare for å prøve longering.

Vi foreldre setter nesten kaffen i halsen når de ser jentene sitte både sidelengs og baklengs på hesten, legge seg ned og trave i baklengs sittestilling. Ingen fare - hestejenta som instruerer dem har full kontroll, men er dette virkelig våre barn i aksjon på hesteryggen. Jentene våre som knapt har sett en hest før? Når de kommer tilbake fra longeringsringen har de hodet høyt hevet, sprekkferdig av stolthet.

Aktiviteter på Langedrag

Dagsbesøk
Langedrag holder åpent hver dag hele året. Dagsprogrammet vil variere med skolens ferier, helger og ukedager. Det er ikke omvisning i ukedagene (mandag - fredag) utenom skolens ferier / helger.
Se dagsprogram og priser på Langedrags hjemmeside 

Overnatting
Langedrag har åpent for overnatting hele året. I helger, høstferie, vinterferie, påskeferie og sommerferien kan du ta del i livet på gården. Lørdag og søndag er du velkommen til å være med på morgenstell i stall og fjøs før frokost.

Familieleir
Gårdsferie med aktiviteter for hele familien, mandag til fredag i utvalgte uker gjennom året.

Leirskole
På leirskolen kan elevene være med mange aktiviteter og opplevelser. Elevene er med på det daglige stellet i fjøs og stall, og får mange muligheter til å omgås forskjellige dyr også i  fritiden.

Rideleir
Gode ridemuligheter i skog og fjellterreng i tillegg til stedets ridebane. Erfarne instruktører legger vekt på faglig kompetanse i et trygt sosialt miljø.  For barn 9-17 år.


Foto: Øverst Langedrag ©, de andre Elisabeth Lofthus ©

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer