Kjønn og farger på klær:

Lar du barnet ditt få velge farge på klærne selv?

- Foreldre vil gjerne at barna skal få velge farge selv. Men når man kommer i skobutikken og sønnen velger rosa sko, så er det ikke så lett å la ham få velge selv likevel.

KJØNN OG FARGER PÅ KLÆR: Lar du barnet ditt få velge farge på klærne selv? Det kan bety mer enn du tror! FOTO: NTB Scanpix
KJØNN OG FARGER PÅ KLÆR: Lar du barnet ditt få velge farge på klærne selv? Det kan bety mer enn du tror! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Jeg synes barn må få velge de fargene de selv liker og ikke hva andre sier at de skal like. Dette gjelder egentlig alt i livet, jeg vil at barna mine skal gjøre som de selv vil. Om jeg skulle velge å kle barna mine kun i rosa klær, så sender jeg signaler til mitt og andre barn om at det er slik det skal være, sier Veronica Anderson (30).

Veronica forteller at hun og samboer Espen aldri har følt det naturlig å skulle kle datteren Vanessa (5) i rosa og tyll bare fordi hun er jente.

– Vi kjøpte inn både typiske jenteleker og typisk gutteleker og la alt i samme lekekurv. Vanessa foretrakk å leke med Woody og Buzz fra Toystory, Spiderman og Ninja Turtles. I klesveien ble det da naturlig for henne å ville ha klær med disse motivene på, da gjerne klær i sterk blå, grønn, gul og orange. Jeg måtte derfor gå til innkjøp på gutteavdelingen i klesbutikkene. På julekortet for et par år siden ville Vanessa ha på seg spiderman-drakten sin istedenfor julekjole, og det fikk hun lov til, forteller Veronica.

Det siste året har foreldrene imidlertid sett at datteren har blitt noe mer bevisst på dette med jente- og guttefarger.

– Det er ikke fra oss her hjemme, men jeg skjønner at det fort kan bli slik når man får kommentarer fra andre barn i barnehagen, sier Veronica.

– En dag hadde hun på seg en blå bukse, blå sko og en gul Woody genser, mens hun hadde en Buzz og Woody figur i hver sin hånd. På vei inn i barnehagen ble hun stoppet av fire førskolejenter som lurte på hvorfor hun lekte med gutteleker - det var jo fra en guttefilm! Jeg så med en gang at hun ble veldig lei seg og jeg ble lei meg jeg også. Hun elsket jo Buzz og Woody! Det var først da jeg tenkte over hvor trist det er at jenter og gutter blir fortalt av voksne og andre barn hvordan de skal kle seg.

ELSKER SPIDERMAN: Da Vanessa ville ha på seg spiderman-drakten i stedet for nissekjolen på julekort-bildet, synes mamma Veronica det var helt i orden. Foto: Privat
ELSKER SPIDERMAN: Da Vanessa ville ha på seg spiderman-drakten i stedet for nissekjolen på julekort-bildet, synes mamma Veronica det var helt i orden. Foto: Privat Vis mer

Reagerte på at sønnen hadde rosa bursdag

Lillebror Leo (2) vet også hva han liker best og han vil helst være som storesøster Vanessa. Det betyr at han bruker alle farger, rosa og lilla inkludert. Vinterdressen hans er lilla med rosa, rød og grønne elefanter, mens skoene er rosa og blå. For Leo finnes det ikke noe som heter «guttefarger» eller «jentefarger».

– På bursdagen hans hadde han Peppa Gris som tema, så det var veldig mye rosa og noen kommenterte dette med litt fnising, som at det var rart eller unormalt at en gutt kan like en rosa jentegris. Skjønn det den som kan, sier Veronica.

– For meg er det viktigere at barnet er fornøyd. Leo elsker å trille den rosa lekevogna med alle dukkene i, gi mat og skifte bleie. Hvorfor skal det være en typisk jenteaktivitet? Han skal da få lov til å leke at han er en pappa med baby han også, på lik linje som alle jentene som leker mamma.

LES OGSÅ: – Vi synes barna skal få leke med det de vil, uten at noen legger føringer for hvorvidt en leke passer best til gutter eller jenter

Få foreldre som kler sønnen i lilla og rosa

Selv om mange foreldre gir uttrykk for at de ikke er så glad i begreper som «guttefarger» og «jentefarger», er det ifølge Pia Friis, fagkonsulent i Kanvas Kompetanse, fortsatt veldig uvanlig å se gutter med lilla parkdresser eller rosa sko i norske barnehager.

– Jeg har jobbet i barnehager siden begynnelsen av syttitallet og det er flere rosa jenter i dag enn noen gang før. Hvor har det blitt av snekkerbuksene spør jeg meg ofte. Tidligere arvet barn klær av eldre søsken, men nå er det symboler og fargekoder på nesten alle klærne som kan gjøre det vanskeligere å arve.

LILLA UTEDRESS: For Leo (2) er det ingenting som heter gutte- og jentefarger og han elsker sin lilla utedress. FOTO: Privat
LILLA UTEDRESS: For Leo (2) er det ingenting som heter gutte- og jentefarger og han elsker sin lilla utedress. FOTO: Privat Vis mer

– Men dette gjelder langt ifra bare klær, det samme gjelder også for leker, bøker og sportsutstyr. Jentesyklene er rosa, har en liten kurv foran, barnesete bak og er kanskje pyntet med noen blomster. Mens guttesyklene er grønne og svarte med skvettlapper og dekk som er laget for å kjøre fort. Syklene gir helt forskjellige forventninger til hvordan du skal være som barn, sier hun.

KK har tidligere snakket med høgskolelektor Rønnaug Sørensen ved Institutt for kultur, religion og samfunnsfag hos Høgskolen i Sørøst-Norge, som sier at skillet mellom jente- og guttefarger kom sterkt på sent nittitall/begynnelsen av 2000-tallet.

I denne perioden ble klesindustrien mer bevisst på barn som forbrukere og foreldrenes villighet til å bruke mye penger på barna sine. Det at sykehusene tidligere ga nyfødte jenter rosa tepper og gutter blå, tror hun også kan ha bidratt til å forsterke dette skillet.

Farger bidrar til forskjellsbehandling

Kanvas-barnehagene jobber bevisst mot kjønnsdelte roller og stereotypier, blant annet gjennom et likestillingsprosjekt som har gått over flere år. Sammen med Likestillingssenteret og Dronning Mauds Minne høgskole for barnehagelærerutdanning, utviklet de et gratis kurs til barnehageansatte med tittelen «Søt eller tøff – et fritt valg».

En viktig del av dette kurset er å lære barnehageansatte at vi alle har ubevisste holdninger og forventninger knyttet til kjønn.

VANSKELIG Å BRYTE NORMEN: Pia Friis tror mange foreldre er frustrerte over kjønnsdelingen, men at det kan være vanskelig å bryte normen. FOTO: Privat
VANSKELIG Å BRYTE NORMEN: Pia Friis tror mange foreldre er frustrerte over kjønnsdelingen, men at det kan være vanskelig å bryte normen. FOTO: Privat Vis mer

– Vi har alle en innstilling om hva som er feminint og maskulint, det er noe som er nedfelt i oss alle. Dette viser seg i hvordan vi snakker til barna og hva vi tilbyr dem av leker i barnehagen.

– Gjennom observasjoner av hvordan de ansatte samhandler med barna, har vi blant annet sett at guttene får mer tid enn jentene til å snakke under et måltid. Man hjelper også guttene mer når de skal kle på seg i garderobene, mens jentene forventes å være mer selvstendige.

– Vi kommenterer også guttene mer for hva de er, for eksempel «så stor du er», mens jentene får kommentarer som går på hva de gjør, som «så flink du er til å hjelpe til».

Friis mener at også hvilke farger vi kler barna i, påvirker denne ubevisste forskjellsbehandlingen mellom kjønnene.

– Farge har en rolle i dette fordi når jentene går så utpreget i rosa, tyll og diademer, blir det veldig lett at vi kommenterer det med «så fin prinsesse du var i dag». Da blir jentene påvirket av det og når de føler seg som prinsesser kan det hindre dem i å klatre i trær, løpe om kapp eller skitne seg til. På den måten gir vi unødvendig mye oppmerksomhet på utseende. Det er viktigere for barn å høre fra voksne at; «så hyggelig å se deg!» enn at kjolen er fin eller genseren er tøff.

– Men spiller det egentlig noen rolle, kan ikke bare jenter få lov til å være jenter og gutter få være gutter?

– Ja det kan de selvfølgelig, men hvis det innskrenker handlingsrommet til jentene og guttene, så er det ikke bra. Noen barn klarer selvsagt å bryte dette og klatrer i trær på tross av prinsessekjolen, men det er ganske tydelig at det gjør noe med barn. Det skaper også et skille mellom gutter og jenter, for eksempel at man tenker «æsj, jeg kan ikke ha rosa, det er jo en jentefarge!».

LES OGSÅ: Ny studie - for mange leker er ikke bra for barna

Vanskelig å bryte normen

Friis tror mange foreldre kan føle frustrasjon rund denne kjønnsdelingen, men at det kan være vanskelig å bryte normen.

– Foreldre vil gjerne at barna skal få velge farge selv. Men når man kommer i skobutikken og barnet velger rosa sko, så er det ikke så lett å la barnet få velge selv allikevel. Man er redd for at barnet skal bli ertet i barnehagen eller på skolen. Det er én ting å bryte en norm selv, det er noe helt annet å skulle gjøre det på vegne av barnet sitt.

Hvis man føler denne typen frustrasjon, synes hun man ikke skal være redd for å ta det opp med barnehagen eller andre foreldre på foreldremøter.

– Jeg synes man bør kunne ta opp disse temaene, uten at man nødvendigvis legger føringer for hva andre skal gjøre. For eksempel at man diskuterer om det er nødvendig å ha rosa papptallerkener når jentene har bursdagsselskap mens guttene får blå. Kanskje man opplever at det er flere foreldre som er frustrerte over dette og at man sammen kan gjøre endringer i stedet for å bare gi etter.

LES OGSÅ: Tilfeldig at noen bare får gutter eller bare jenter?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer