Amming

Låste seg inne på do for å amme

Så innså Camilla (34) noe som endret alt.

AMMING: - Kvinner burde få mye mer informasjon i svangerskapet før man sitter der med det nyfødte barnet i fanget. Da stiller man mye mer forberedt, mener Camilla Rye (34). Foto: Privat
AMMING: - Kvinner burde få mye mer informasjon i svangerskapet før man sitter der med det nyfødte barnet i fanget. Da stiller man mye mer forberedt, mener Camilla Rye (34). Foto: Privat Vis mer
Publisert

«Hva gjør jeg nå?»

Det summer av stemmer og raske fottrinn. Camilla Rye (25) er førstegangsmor, og står på et kjøpesenter i Los Angeles, USA. På armen bærer hun sønnen på åtte måneder. En liten gutt som nå vrir seg etter brystet hennes.

Hun har aldri opplevd verken blikk eller tilsnakk når hun har ammet offentlig, likevel kvier hun seg.

Kjenner på en redsel for at andre skal synes hun er rar, og tenke at hun blottlegger noe privat.

Hun sveiper raskt over lokalet, ser noen ledige sitteplasser, men går heller mot toalettet og låser døra.

Mer naturlig

- Jeg husker at jeg gruet meg for at han skulle bli sulten mens vi var ute, og det føltes mer naturlig å gå inn på toalettet, sier Rye (34).

KK snakker med henne åtte år senere, hjemme i eneboligen på Grefsen.

SYKEPLEIER OG DOULA: Camilla er utdannet sykepleier men har nå startet sin egen doula virksomhet, som betyr fødselsstøtte. Foto: Nora Lindtner.
SYKEPLEIER OG DOULA: Camilla er utdannet sykepleier men har nå startet sin egen doula virksomhet, som betyr fødselsstøtte. Foto: Nora Lindtner. Vis mer

34-åringen har blitt trebarnsmor, og tenker i dag at det er ganske utrolig at vi har et samfunn der kvinner føler de må ta forhåndstiltak for å unngå ubehagelig oppmerksomhet knyttet til amming.

Men å ha kviet seg for å amme offentlig er ikke Rye alene om. Ifølge en ny svensk studie synes mange kvinner det er problematisk å amme offentlig, og forbereder seg på negative reaksjoner fra omgivelsene.

Studien, som ble publisert i International Breastfeeding Journal i september i år, spurte kvinner fra Sverige, Irland og Australia om hva man kan gjøre for å normalisere amming i det offentlige rom. Da mente kvinnene at det å se andre mødre amme offentlig var det viktigste tiltaket.

VG omtalte studien først.

UNNGÅ TABBEN: Om du bruker alt for våt mopp når du vasker gulvet kan du risikere å skade det. Video: Linn Merete Rognø / Storyblocks. Vis mer

- Må forsvare valg

Rye, som også er med i Ammehjelpen, er enig i at dette kan bidra til å til mindre frykt hos ammende kvinner. For hennes del satt frykten mest i hodet, og hun har aldri opplevd negative reaksjoner på offentlig amming da barna hennes var små.

Det var først da hun fortsatte å amme etter at barna var fylt to år, at reaksjonene kom.

«Amme så lenge! Hvorfor det?» spør kolleger, familie og venner.

Rye smiler bare da, svarer at det gjør de, men at det er det også mange andre som gjør. Man snakker bare ikke om det.

Rye vet nemlig om flere kvinner som skjuler at de ammer barnet sitt over to år. Hun tror det handler om noe av samme som å amme offentlig, nemlig en frykt om å bli sett på som annerledes.

- Det er mange som synes det er kjemperart at vi ammer lenge. Det er noe fremmed, noe ukjent, og derfor orker ingen ta den forklaringen på hvorfor man gjør det. Selv om det er min kropp og mitt private anliggende blir det likevel en fellesinteresse fordi det handler om amming.

Trebarnsmoren vil derimot stå frem for å bidra til amming blir en mer naturlig del av samfunnsbildet, og ikke noe som må skje bak lukkede dører.

- Jeg opplever at kvinner ofte må forsvare sine valg, enten det er å amme lenge, offentlig eller slutte å amme. Jeg ønsker at kvinner få ta sine personlige informerte valg, og få støtte uansett hva velger.

Hvorfor

Helsedirektoratet anbefaler mødre å amme hele det første året og gjerne lenger, hvis kvinnen og barnet ditt trives med det. Verdens helseorganisasjon anbefaler at barn ammes i to år.

Flere toåringer ammes også i Norge enn før, viser en landsomfattende kartlegging fra 2019. Mer spesifikt avdekket undersøkelsen at åtte prosent av barn fortsatt ammes ved toårs alder.

Rye har ammet alle tre barna sine lenger enn dette. Første barnet ammet hun til han var tre år. Nummer to, som nå nærmer seg fire år, ammer hun fortsatt samtidig som hun ammer yngste gutten på 18 måneder.

For henne var ikke det et aktivt valg, det bare ble sånn.

AMMER TO: - Jeg ville ikke frarøve datteren min en stor trygghet i hennes liv, så de fikk hver sin pupp, noen ganger samtidig. Han lille klagde ikke. Foto: Privat.
AMMER TO: - Jeg ville ikke frarøve datteren min en stor trygghet i hennes liv, så de fikk hver sin pupp, noen ganger samtidig. Han lille klagde ikke. Foto: Privat. Vis mer

- Starten på ammingen var så vanskelig, og da det endelig kom på gli etter seks måneder så var det en skikkelig seiersfølelse. Jeg var så lykkelig over å ha fått det til.

Rye påpeker at man ikke kan tvinge et barn til å amme, men for både henne og barna har det føltes riktig og naturlig.

Utover næringen det gir dem, er det også veldig godt å ha i situasjoner hvor man må roe ned.

- Amming tvinger også meg til å roe tempo. Man må sette seg ned og det tar den tiden det tar. Da oppstår det en spesiell nærhet mellom oss to.

Hun ler.

- Eller noen ganger oss tre.

Forsto ikke kampen

Rye understreker at relasjonen mellom mor og barn kan være like god enten man ammer eller ikke, hun ønsker bare at det var et valg man ikke måtte forsvare, eller kjempe for å få hjelp til å mestre.

For under de seks månedene hun slet med amming og tette melkeganger, opplevde hun at det raskt ble foreslått at hun skulle gå over til morsmelkerstatning, fremfor en kartlegging av hennes problemer.

- Jeg følte at mange ikke forsto min kamp, og spurte bare hvorfor jeg ikke bare kunne tilby flaske, selv om barnet vokste som det skulle.

- Hvorfor gjorde du ikke bare det da?

- Fordi jeg ville få det til. Jeg mener at ingen skal måtte tvinges til å slutte å amme bare fordi de ikke får nok hjelp. Det er behov for mer kyndig ammekompetanse, både mer midler til forskning og bemanning på barselavdelinger og helsestasjoner.

Informasjon om egen kropp

Utover at kvinner burde få mer hjelp til amming, mener Rye kvinner også burde få mer informasjon om alle helseeffektene ved å produsere brystmelk. For mer enn at det er det beste for barnet, har amming også en rekke fordeler for mor, noe Rye ikke var klar over da hun var fersk mamma for åtte år siden.

- Dette handler ikke om å legge press på amming, men at man bør ha informasjon om sin egen kropp.

Rye får støtte fra Stine Treider Arnesen, daglig leder i Ammehjelpen. Hun tror holdninger til amming hadde endret seg om flere kjente til helseffektene ved morsmelk, både i den generelle befolkningen, men også blant helsepersonell.

DAGLIG LEDER: - Noen mødre kan oppleve et press på å slutte å amme barnet når det ikke lenger er det mange definerer som et spedbarn. Men ammende skal og bør amme så lenge mor og barn ønsker, sier Stine Treider Arnesen, daglig leder i Ammehjelpen. Foto: Karina Halvorsen.
DAGLIG LEDER: - Noen mødre kan oppleve et press på å slutte å amme barnet når det ikke lenger er det mange definerer som et spedbarn. Men ammende skal og bør amme så lenge mor og barn ønsker, sier Stine Treider Arnesen, daglig leder i Ammehjelpen. Foto: Karina Halvorsen. Vis mer

- Det er dessverre ikke uvanlig at mødre får misvisende informasjon, av helsepersonell om at amming mister sin verdi etter en viss alder slik at det kan oppfattes at det ikke er noen vits å fortsette, sier hun til KK.

Det bør ikke være tilfeldig om mødre får oppdatert informasjon i helsevesenet, mener Arnesen, og legger til at kunnskapen generelt bør økes for å sikre trygg og riktig ammeveiledning og råd.

Flere helseeffekter

Morsmelk er skreddersydd for menneskebarnet etter millioner av år med tilpasning, ifølge Beate Fossum Løland, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet.

- Med unntak av vitamin D, så inneholder morsmelk de viktigste næringsstoffene friske, fullbårne barn trenger, sier hun til KK.

Men morsmelk er også mye mer enn mat, med flere helseeffekter mange kanskje ikke er klar over. Løland mener man kan se for seg morsmelk som et biologisk produkt som samarbeider med resten av kroppen hos både mor og barn. Den tilfører blant annet viktige bakterier til barnets tarm og substanser som bidrar til å utvikle barnets eget immunapparat.

- Det betyr at så lenge barn blir ammet, og sannsynligvis også etterpå, så er de bedre beskyttet mot for eksempel luftveis og mage-tarm infeksjoner. Forskning har dessuten vist at jo lengre barn blir ammet, desto lavere er risikoen for diabetes type to, overvekt og fedme senere i livet.

For mors del viser forskning at jo lenger hun ammer, desto lavere risiko har hun for brystkreft men trolig også eggstokkreft og diabetes type 2.

Løland henviser til en forskningsgjennomgang fra det anerkjente medisinske tidsskriftet, Lancet som bekrefter dette.

- Når det er sagt så er det mange barn som ikke får morsmelk, og som vokser opp og blir sunne og friske, legger hun til.

Eldre og tryggere

- La oss si du fikk et fjerde barn.

- Oi!

- Bare rent hypotetisk, og du var på et kjøpesenter i USA og barnet ville ha mat. Hva ville du gjort da?

- Jeg ville ikke gått på do for å amme. Det ville jeg ikke gjort med andre eller tredje barnet heller.

I dag kan Rye amme hvor som helst og når som helst. Hun har ammet i bæresele på bussen og i foreldresamtaler på skolen. Det er første prioritet uansett hvor hun er.

- Jeg har blitt eldre og tryggere i meg selv, og gir litt mer F i hva andre tenker om meg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet