STOLT STORESØSTER: Leela (3) har vært med på mer enn de fleste. Foto: privat
STOLT STORESØSTER: Leela (3) har vært med på mer enn de fleste. Foto: privatVis mer

Leela (3) var med da søsknene ble født

- Det var på ingen måte planlagt og skjedde under dramatiske omstendigheter

Noen kvinner har raske fødsler og får ofte få signaler om at fødselen er i gang, før det plutselig blir veldig hast og barnet er på vei ut. Det er sjeldent, men det skjer. I Norge blir 200-400 barn hvert år født før man når frem til fødeavdelingen. Det er flere årsaker til dette, men en del av dem blir klassifisert som styrtfødsler. Tiden strekker rett og slett ikke til.

Tone Angela Fossum (32) og Hiro Fossum (35) har tre barn og har opplevd dette ikke bare en, men to ganger. Historien om hvordan de to siste barna ble født er vanskelig å fatte for alle har hatt en normal sykehusfødsel.

- Da jeg ventet barn nummer to, våkna jeg to uker før termin av at jeg måtte på do. Da jeg var ferdig og gikk for å legge meg, måtte jeg på do igjen. Jeg trodde først jeg hadde spist noe jeg ikke tålte, forteller Tone.

I ettertid har hun tenkt at hun burde ha forstått med en gang at fødselen var startet.

TO FØDSLER HUN ALDRI VIL GLEMME: Tones fødselshistorier skiller seg fra mengden... Foto: privat
TO FØDSLER HUN ALDRI VIL GLEMME: Tones fødselshistorier skiller seg fra mengden... Foto: privat Vis mer

Det hastet

- Plutselig gjorde det så vondt i korsryggen at jeg hverken klarte å stå eller å sitte. Det ble så vondt at jeg brakk meg. 

Hun forstod etter hvert at det måtte være fødselen som var i gang og vekket mannen, Hiro.

- Vi ringte til fødeavdelingen. De spurte om hvor lang tid det var mellom riene, men det hadde jeg ikke kontroll på. Jeg klarte bare å fokusere på smertene.

Hiro kledde på datteren Leela i en fei og regelrett kastet henne i bilen. Det var iskaldt ute. Mens de to venta i bilen så gikk Tone ut, og brukt lang tid på meterne opp til bilen. 

LES OGSÅ: Hva om jeg ikke rekker frem til sykehuset?

Rakk aldri levere storesøster

Tone kom seg etter hvert inn forsetet. Hiro skjønte at det virkelig hastet og ringte like godt til politiet for å gi beskjed om at han kom til å kjøre fort. 

- Hvis dere vil ta meg, får dere vente med å stoppe meg før vi er på Ahus, for her er det fødsel på gang, forklarte Hiro, som vanligvis jobber som yrkessjåfør. Dette kjøreoppdraget vil han nok ikke glemme med det første.

- Greit, sa politiet. Men kjør forsiktig, det er isete og glatt.

Selv om de kjørte langt over fartsgrensen, følte Tone de beveget seg i gåfart. Hun følte tiden stod stille, mens riene ble stadig mer intense.

Planen var å levere eldstejenta Leela, som da var 1 og et halvt år, til farmor og farfar som ikke bodde langt unna, men slik ble det ikke.

- Jeg rakk ikke tenke så mye på det som skjedde, men jeg var stressa og redd. Jeg prøvde å fokusere på å puste meg gjennom riene og samtidig måtte jeg prøve å holde Leela rolig. Hun gråt i baksetet fordi jeg ikke satt der sammen med henne, og hun skjønte ikke hva som skjedde. 

LES OGSÅ: Samboeren min måtte ta i mot barnet vårt

«Nå kommer han»

- Etter 20 minutter på veien skjedde alt plutselig veldig fort, erindrer Tone. - Da vi var ved Alna så sa jeg «nå kommer han» og jeg pressa en gang.

Hiro reagerte med å tråkke på gasspedalen enda hardere. 

- Gjør noe da, roper Tone til mannen.
- Jeg kjører, jeg får ikke gjort noe mer, repliserte Hiro, som sant var. 

Tre press til så var den lille gutten født i det bilen passerte en Shell bensinstasjon i Lørenskog. 

- En hard start på livet, konstaterer Tone. - Jeg var helt i sjokk. Han lå mellom bena mine og var helt stille, jeg visste ikke om han levde. Men så kjente jeg heldigvis en liten bevegelse fra en liten hånd.

Siden det bare var igjen 3-5 minutter til Ahus, valgte Hiro å fortsette å kjøre. Det ville gå raskere enn å tilkalle ambulanse. Han skrudde på all varmen i bilen, og da han kom fram til sykehuset løp han inn og hentet hjelp.

LES OGSÅ: Stine fødte alene på badet

EN TIME ETTER DRAMAET: Per-Aaron er rask og frisk etter den tøffe starten.  Foto: privat
EN TIME ETTER DRAMAET: Per-Aaron er rask og frisk etter den tøffe starten. Foto: privat Vis mer

Raske og flinke hjelpere

- Plutselig var det mange mennesker rundt meg som hjalp meg og den lille prinsen. De ville ikke ta barnet ut i kulden, og kjørte derfor bilen vår ned i ambulansegarasjen, hvor jordmor og barnepleiere stod klare med en seng for å ta oss i mot. 

- Jeg satt bare og ristet, skalv og gråt. Tenkte på den lille babyen og på dattera mi som hadde blitt vitne til alt som hadde skjedd, forteller Tone.

De ble kjørt opp til fødestua og den nyfødte ble lagt rett i varmeseng. Han hadde blitt litt nedkjølt. 

Tone forteller at hun var imponert over hvor raske og flinke de var på sykehuset, og Leela ble umiddelbart også tatt godt vare på. 

Stolt storesøster

Per-Aaron veide 2990 gram og var 48 centimeter lang. Leela viste umiddelbar stor omsorg for lillebroren. Selv om hun da bare var 1, 5 år, ga hun klar beskjed til barnepleieren om at lillebroren hadde mistet ullsokken sin, og dette måtte rettes opp med en gang.

Etter noen timer ble familien flyttet over til barselhotellet, og etter en natt valgte de å reise hjem. Alt hadde gått fint med mor og barn, på tross av den raske styrtfødselen. 

Gravid på ny

Men historien stopper ikke her, utrolig nok. Seks måneder etter den dramatiske bilfødselen var Tone gravid på ny. Denne gangen hadde hun bestemt seg for å lytte nøye til kroppens tegn på at fødselen var i gang. Et par uker før terminen opplevde hun også tegn på dette, og reiste umiddelbart til sykehuset for sjekk. Denne gangen var det falsk alarm, men fikk beskjed om at hun skulle ringe nødnummer med en gang fødselen hennes startet, siden hun hadde så rask fødsel sist.

LES OGSÅ: Fødte på riksvei 13

Fikk aldri noe forvarsel

En vinterkveld satt Tone og snakket med søstera si, og de spekulerte på hvilken dato barnet ville komme. – Jeg tror barnet blir født i morgen, sa søstera. Men det skulle vise seg å være for lenge å vente for dette barnet.

- Jeg fikk aldri noe forvarsel på det som skulle skje. Jeg la meg tidlig fordi jeg var sliten, og lå med de to små barna i armkroken og sov.

Litt senere våkner Tone og må på do, føler seg elendig i magen. Hiro insisterer på å ringe fødeavdelingen, men Tone blir irritert. Det er bare luft i magen, sier hun.

Men hun klarer ikke å legge seg igjen, og plutselig kommer riene. De ringer fødeavdelingen, og får beskjed om å komme inn for en sjekk. Tone forteller at sykehuset ikke anså det som nødvendig å sende ambulanse.

Hiro kler på barna og setter dem bak i bilen. De er trøtte, men rolige. Tone setter seg i forsetet.

LES OGSÅ: Pressriene startet i ambulansen

Reprise

De starter å kjøre, og Tone får følelsen av at de har dårlig tid. Og ganske riktig, etter en kort tid på veien kommer pressriene. Hun prøver å holde igjen, men skjønner at også dette barnet vil bli født i bilen.

- Jeg hadde virkelig håpet at jeg slapp å føde i bilen en gang til, men slik gikk det ikke. Nå kommer hun, sa jeg til mannen min, forteller Tone.

Det er en rolig og fattet stemning i bilen. Dette paret har gjort det før, og vet hva som skal skje.

Per-Aaron sover, og Leela som nå er 2, 5 år er også rolig. Hun vet at hun snart skal treffe lillesøster og hun kommer også denne gang til å få med seg alt som skjer.

- Det ble ikke sagt noe mer enn «Jeg svinger av med Statoil for vi rekker ikke til sykehuset», flere ord var unødvendig, forteller Hiro.

NYFØDT: Også minstejenta Carma ble født i en bil. Men det vippet ikke foreldrene av pinnen - denne gang visste de nøyaktig hva de skulle gjøre. Foto: privat
NYFØDT: Også minstejenta Carma ble født i en bil. Men det vippet ikke foreldrene av pinnen - denne gang visste de nøyaktig hva de skulle gjøre. Foto: privat Vis mer

Kom til verden med et vræl

Ti minutter etter at de startet bilturen kommer lille Carma til verden med et skikkelig vræl.  
- Det var så godt å høre, og denne gangen tok jeg henne i mot med egne armer og la henne opp på brystet mitt selv og dro et helseteppe over henne, forteller Tone.

Hiro har ringt ambulanse og et par minutter senere var den første ambulansen på plass med en lege fra legevakten.

- Han visste faktisk ikke helt hva han skulle gjøre, forteller Tone. – Han sjekka pulsen min og at alt stod bra til med babyen. Han visste at jordmor straks ville komme.

Kort tid etter kommer det en ny ambulanse fra sykehuset med jordmor. Mor og nyfødt blir tatt med i ambulansen og kjører mot sykehuset. Tone blør ganske mye, og trenger en sprøyte for å stoppe blødningen. De steller med henne og babyen, men Tone får ikke med seg alt. Hun er i lykkerus over den nye babyen.

- Denne gangen gikk det også bra og jeg fikk ei frisk og fin jente, så jeg var heldig nok en gang, sier Tone som er takknemlig for all hjelp hun fikk både fra legevakt og sykehus, begge gangene.

- Helt sinnsykt

- Når jeg tenker tilbake på de to fødslene, tenker jeg at det er helt sinnsykt at noe slikt skulle skje to ganger på under to år. Begge gangene gikk det bra, men jeg tenker likevel «hva visst…» noen ganger. Begge fødslene var skremmende opplevelser, men også to unike opplevelser.

- Er du skremt fra å få flere barn etter disse opplevelsene?

- Skremt er jeg ikke, men jeg synes det holder lenge med tre, tette små barn. Hvis jeg likevel skulle fått flere barn, ville jeg vurdert hjemmefødsel, siden det uansett virker som om jeg ikke rekker frem til sykehuset, avslutter Tone.

IKKE FLERE BARN: Tre tette barn og to bilfødsler var nok for Tone og Hiro. Foto: privat
IKKE FLERE BARN: Tre tette barn og to bilfødsler var nok for Tone og Hiro. Foto: privat Vis mer

Ikke uvanlig med transportfødsel

Å ha født i bil to ganger er sannsynligvis ganske sjeldent, men transportfødsel generelt er ikke uvanlig. Flere hundre norske barn kommer hvert år til verden i bil, ambulanse eller hjemme fordi fødselen gikk raskere enn forventet. 

Mange tror at det er foreldre med lang vei til sykehuset som først og fremst risikerer transportfødsel, men også der det er kort vei til sykehuset blir mange født i full fart.

Gynekolog og professor Britt-Ingjerd Nesheim ved Oslo universitetssykehus (OUS) avsluttet i 2013 et forskningsprosjekt der hun har sett på årsakene til 265 fødsler som ufrivillig skjedde utenfor sykehus i Helse Sør-Øst i 2008 og 2009. 90 prosent av kvinnene som ikke rakk frem til sykehuset var flergangsfødende, og fødslene var gjennomgående korte.

De fleste kvinnene i undersøkelsen oppgir å ha hatt en god fødselsopplevelse. De opplevde fødselen som naturlig og at de mestret situasjonen godt. De følte at de ikke hadde noe valg og at de gjorde det beste ut av situasjonen. 

Om undersøkelsen:

  • 265 fødsler som ufrivillig skjedde utenfor 11 sykehus i Helse Sør- Øst i 2008 og 2009 er undersøkt.
  • Av de 265 kvinnene som opplevde transportfødsel eller uplanlagt hjemmefødsel i Helse Sør-Øst i årene 2008–09, var ni av ti annen- eller flergangsfødende.
  • Nesten alle oppga at forrige fødsel hadde tatt mindre enn fire timer. Gjennomsnittlig kjøreavstand til sykehuset var drøye to mil.
  • 12 kvinner hadde ventet med å reise etter råd fra sykehuset, 38 kvinner hadde ventet av eget initiativ, 8 kvinner hadde ventet på transporten.
  • 60 prosent av dem hadde ikke jordmor til stede.
  • Alle kvinnene oppgir rask fødsel som hovedårsaken til at de ikke rakk frem til sykehuset.

LES OGSÅ: Anette (24) fødte i heisen