ADHD

Lege: - Vi har en tendens til å medisinere umodenhet

Ny norsk studie viser at det er mest ADHD-legemidler blant desemberbarna.

ADHD HOS BARN: Ny norsk studie viser at det er en betydelig forskjell i medisinering og diagnostisering mellom de barna som er født tidlig på året og seint på året. Foto: NTB scanpix
ADHD HOS BARN: Ny norsk studie viser at det er en betydelig forskjell i medisinering og diagnostisering mellom de barna som er født tidlig på året og seint på året. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Barn født på slutten av året får oftere ADHD-legemidler eller ADHD-diagnose enn barn født tidlig på året – og hyppigst er det blant barna født i oktober-desember.

Dette slås fast i en ny studie fra Folkehelseinstituttet hvor forskerne har undersøkt ADHD-diagnoser og bruk av legemidler ved ADHD blant 510 000 norske barn i alderen 6–14 år.

Tallene viser at sannsynligheten for å få ADHD medisiner eller diagnose er 1,4 ganger høyere for gutter født sent på året enn de som er født tidlig på året. Tilsvarende tall for jenter var 1,8.

- Vi har en tendens til å medisinere umodenhet

Folkehelseinstituttet sier at de ikke med sikkerhet kan si hva som er årsaken til forskjell i medisinering og diagnostisering, men at det er mulig at den relative umodenheten hos barn født sent på året er det som gjør utslaget.

– Dette bekrefter det som også tidligere studier har funnet; at vi har en tendens til å medisinere umodenhet. Siden dette er en såpass stor studie, med en halv million barn, synes jeg det er ekstra urovekkende, sier lege Charlotte Lunde.

Lunde som jobber i barne- og ungdomspsykiatrien og er spesielt opptatt av barn og unge med ADHD, mener dette viser en tendens til å medisinere bort normal småbarns-atferd for å få ro i klasserommet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer