Lege mener mange matintoleransetester villeder foreldre til å tro at barna har matallergi

Mange barn har ikke matallergi, men forstoppelse.

MATALLERGI HOS BARN: Lege retter skarp kritikk mot matintoleransetester som brukes av alternative behandlere. Foto: Natalia Deriabina / Shutterstock / NTB scanpix
MATALLERGI HOS BARN: Lege retter skarp kritikk mot matintoleransetester som brukes av alternative behandlere. Foto: Natalia Deriabina / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Matintoleransetesten slik den utføres av alternative behandlere har ingen diagnostisk verdi! Verst er det også at de alternative behandlerne tar en skyhøy pris for å ta denne testen, gjerne flere tusen kroner! De tjener fett på å ta denne testen og forsvarer den med nebb og klør, sier Laila Aaserud, spesialist i barnesykdommer og Dnlf godkjent spesialist i allergologi.

Gjennom sitt arbeid ved Barneallergiklinikken i Oslo treffer Aaserud mange foreldre som tror at barnet deres har en eller annen form for matallergi. Hun reagerer spesielt på at enkelte foreldre i sin søken for å finne ut av hva det er som plager barnet, velger å oppsøke alternative behandlere.

Hun sier mange av de alternative behandlerne benytter seg av en matintoleransetest som baserer seg på antistoffer av type IgG/IgA. Testen er ifølge Aaserud utdatert da den «alltid» viser økte verdier for det du spiser mest av, uten at det dermed betyr at kroppen ikke tåler det.

– Testen hadde sitt utspring i 1987 blant noen forskere i USA den gang. De har senere gått tilbake på og innrømmet at den er basert på feil immunologisk forståelse, men fordi så mange alternative behandlere tjener fett på testen brukes den fortsatt aktivt og forklares til og med som en «ny» test i dag, men er like meningsløs, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer