Legemidler til barn

Legemidler til barn
Legemidler til barn Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Riktig medisinering til barn er viktig. Det er ikke alltid like enkelt å få i barnet medisinen, men det finnes noen enkle grep man kan gjøre. Les doseringsanvisningen som står på etiketten og pakningsvedlegget nøye før barnet får medisinen.

Medisiner i forskjellige former
Tabletter og kapsler kan være vanskelig å svelge for barn, spesielt for de under 5 år. Ved å knuse tablettene eller åpne kapslene og blande dette med noe barnet liker som grøt, yoghurt eller syltetøy kan medisineringen bli enklere. Spør
på apoteket om hvilke tabletter du kan knuse og hvilke
kapsler du kan åpne for å ta ut innholdet.

Hvis medisinen finnes i flytende form som miksturer og oppløsninger kan disse være gode alternativer istedenfor tabletter. Bruk alltid doseringssprøyte, måleskje eller målebeger som du får på apoteket for å få målt opp riktig dose. Det er viktig å riste miksturer godt før du måler til den rette mengden slik at det ikke ligger noe medisin igjen i bunnen av flasken. Miksturer har ofte vond smak og smakstilsetninger er i mange tilfeller satt til. Et tips kan være å skylle munnen med noe godt å drikke etter inntak av medisinen for å maskere den vonde ettersmaken. Munnen bør alltid skylles etter inntak av antibiotikamiksturer. Kalde miksturer har mindre smak enn når den er temperert (romtemperatur).

Stikkpiller er også en egnet administrasjonsvei hvis barnet ikke kan svelge, kaster opp eller er veldig sykt. Den runde enden føres lettest inn i endetarmen. Pass på at stikkpillen ikke glir ut igjen.

Når det gjelder inhalasjonsspray til små barn bør man bruke inhalasjonskammer. Opplæring om riktig bruk gis hos lege eller på apoteket. Ved bruk av inhalasjonssteroider er det viktig å skylle munnen til barnet for å hindre sårhet og soppvekst i munnhulen.

Feber og hoste er vanlig hos barn. Foreldre kan kjøpe febernedsettende legemidler og hostesafter reseptfritt på apoteket. Men hvilke forholdsregler og råd gjelder når barnet ditt har feber eller hoste?

Feber hos barn
Feber er i seg selv ikke farlig, men fungerer som kroppens forsvar mot infeksjoner. Gjennomsnittlig kroppstemperatur er 36,8+/-0,4 grader. Men dette er ikke en absolutt grense og varierer fra barn til barn. Feber defineres som en kroppstemperatur målt i endetarmen på 38 grader eller mer. Den sikreste måten er å måle rektalt med digitaltermometer. Andre målepunkter som i armhule, munnhule eller øregang er ikke like sikre. Foreldre bør vurdere barnets tilstand ut fra våkenhetsgrad, væskeinntak i forhold til væsketap, pusteproblemer og matlyst. Allmenntilstanden er viktigere å vurdere enn hva som står på temperaturmåleren. Barn som er 3 måneder gamle eller yngre med feber bør vurderes av lege. Grunnen er at så små barn reagerer sent på feber som infeksjonstegn og dette kan hos noen være tegn på alvorlig sykdom.

Har barnet feber på 39 grader eller lavere bør ikke feberen behandles uten at barnet har nedsatt almenntilstand. Med enkle tiltak kan foreldre lette plagene som oppstår ved feber. Pass på at barnet får rikelig å drikke og helst være lett påkledd. Temperaturen kan også reduseres raskt ved å fukte kroppen med lunkent vann. Hvis disse tiltakene ikke hjelper barnet kan man bruke febernedsettende medisin. Til barn anbefales paracetamol som febernedsettende og smertestillende medisin. Paracetamol (Panodil, Paracet eller Pinex) finnes i stikkpiller, mikstur og tabletter. Stikkpiller anbefales som nevnt til de minste barna og barn som ikke er i stand til å svelge. Mikstur anbefales ettersom legemidlet allerede er løst opp og virker raskere. Barn på 4-5 år kan bruke tabletter og det finnes smeltetableter med tilsatt smak som smelter på tungen. Foreldre må være oppmerksomme på at det står angitt maksimal dosering på pakningen.

For barn som er større enn 3 måneder skal ikke paracetamol gis mer enn fire ganger i døgnet. Mindre barn bør ha legekontakt og skal kun ha to ganger i døgnet. For å unngå feilbruk bør foreldre ikke bruke paracetamol for å forebygge feber eller smerter. Regelmessig bruk over et par dager er ikke å anbefale uten å rådføre med lege.
Her kan du lese mer om feber hos barn på Mammanett

Hoste hos barn
Hoste er ikke en sykdom, men har i hensikt ved å beskytte luftveiene og fjerner fremmedpartikler og slim. Hoste oppstår av ulike årsaker. Hoste er vanligvis forårsaket av virusinfeksjon. Dette er den hyppigste årsak til hoste i alle aldre og varer i 1-2 uker. Hoste med oppspytt kan skyldes bihulebetennelse eller nedre luftveisinfeksjon som bronkitt eller lungebetennelse og varer i flere uker. Hoste om kvelden og spesielt om natten under og spesielt etter anstrengelse uten åpenbart pustebesvær (utpustingen er forlenget med piping) kan være tegn på astma. Kronisk hoste kan skyldes alvorlige tilstander som for eksempel tuberkulose og astma.

Hoste i de første levemånedene er sjeldent og lege må kontaktes for å vurdere barnet. Foreldre kan ved hjelp av noen enkle tiltak bedre symptomene hos enkelte barn. Sørg for at barnet har et røykfritt miljø. På denne måten reduserer man irritasjon på barnets slimhinner. Stort væskeinntak kan gjøre slimet mindre seigt. Å senke innetemperaturen og bygge opp hodeenden av sengen kan også være med å hjelpe barnet. På apoteket finnes en rekke utvalg av hostesafter. Men verken slimhinneavsvellende, slimreduserende eller slimløsende medikamenter har dokumentert effekt ved hostetilstander hos barn. Men mange håndkjøpspreparater kan gi hjelp til barn og engstelige foreldre. Ved kjøp av slike preparater må man sjekke doseringen til barnet på etikken og se hvilken aldersgruppe som gjelder for hvert enkelt preparat.
Her kan du lese mer om hoste hos barn på Mammanett

Barn kan være vanskelig å medisinere. Det finnes ulike administrasjonsveier som man kan velge. Bruk den formen som er best egnet slik at barnet får i seg medisinen. Foreldre oppfordres til å lese pakningsvedlegget nøye slik at barnet får riktig dose, til riktig tid og i riktig varighet.

Trenger du hjelp?
Har du spørsmål om legemidler kan de rettes til farmasøyt på ditt lokale apotek.
Mer informasjon om medisinering til barn finnes på hjemmesiden til Apotekforeningen. www.apotek.no. Under brosjyrer finnes nyttig informasjon til foreldre.


Av Mari Fruseth Solberg og Nga Hoang, farmasistudenter ved Universitetet i Oslo.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer