- Legen sa jeg skulle sende henne i barnehagen!

Den fortvilte moren forteller at datteren hadde nesten 40 i feber.

FEBERSYKT BARN: Moren til fireåringen sier hun er forferdet over at legen mente hun skulle sende datteren i barnehagen med feber. Foto: Shutterstock
FEBERSYKT BARN: Moren til fireåringen sier hun er forferdet over at legen mente hun skulle sende datteren i barnehagen med feber. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter nesten en uke med høy feber uten at det så ut til å bli bedre, tok moren med seg sin fire år gamle datter til fastlegen for andre gang.

Her forteller hun at legen foretok blodprøver og konkluderte med at fireåringen nok hadde fått et virus som førte til feberen.

LES OGSÅ: Desto eldre barna blir, jo mer slurver foreldre med sikkerheten i bilen.

Ønsket legeerklæring

Siden hun hadde vært hjemme med sykt barn i mange dager, ba hun om å få en legeerklæring som hun kunne gi til arbeidsgiveren for å bekrefte at datteren var syk. Svaret hun fikk fra fastlegen overrasket henne.

– Han sa at jeg skulle sende henne i barnehagen og at jeg kunne hilse barnehagen og si at hun var i god nok form.

– Deretter la han ut om at han syntes barnehagene er for kjappe med å sende barna hjem når de har feber og at de heller burde se på allmenntilstanden deres, forteller hun.

I følge moren tilbød legen seg å skrive ut en legeerklæring på de tre første dagene, men at han ikke støttet henne i å være mer hjemme med datteren.

Kvinnen Mammanett har vært i kontakt med ønsker ikke å stå frem med navn og bilde, eller oppgi legens navn. Mammanett understreker at det derfor bare er hennes versjon av historien som kommer frem her.

UENIG MED LEGEN: Moren forteller at hun forlot legekontoret i sinne. Foto: Shutterstock
UENIG MED LEGEN: Moren forteller at hun forlot legekontoret i sinne. Foto: Shutterstock Vis mer

Dårlig stemning på legekontoret

Moren er opprørt av behandlingen hun fikk av fastlegen og forteller at det ble en ganske amper stemning på slutten av konsultasjonen.

– Han ville ikke se i min retning en gang og han skjønte at jeg var forbanna, sier hun.

– Jeg sa til ham at datteren min hadde 39,7 i feber da jeg målte for to timer siden, og at hun måtte være hjemme. Jeg sa også at jeg ikke kom til å hilse barnehagen noe som helst og at jeg kom til å være hjemme både den dagen og neste.

– Deretter trampet jeg i gulvet og smelte døren igjen bak meg, forteller hun.

Barn med feber bør være hjemme

Marit Hermansen, leder for Norsk forening for allmennmedisin, reagerer med undring på morens historie.

– Generelt tror jeg at det er allment akseptert blant leger at barn med feber skal være hjemme. Når det er sagt, så kan det jo i dette tilfelle være faktorer som vi ikke kjenner til og jeg kan derfor ikke uttale meg spesielt om akkurat denne saken, sier hun.

REAGERER MED UNDRING: - Høy feber er et tegn på at barnet trenger ro og omsorg, sier Marit Hermansen i Norsk forening for allmennmedisin. Foto: Thomas Barstad Eckhoff / Den Norske Legeforening
REAGERER MED UNDRING: - Høy feber er et tegn på at barnet trenger ro og omsorg, sier Marit Hermansen i Norsk forening for allmennmedisin. Foto: Thomas Barstad Eckhoff / Den Norske Legeforening Vis mer

Barnehager kan være for strenge

Hermansen sier hun er enig i at barnas allmenntilstand bør være en viktig faktor når man avgjør om et barn skal være hjemme eller ikke.

– Men uenighet om barnet skal være i barnehagen går ofte på mer uskyldige tilstander, for eksempel om barnet har utslett eller øyeinfeksjoner. I slike tilfeller synes jeg kanskje barnehagene kan være for strenge, men feber er et tegn på en infeksjonssykdom i en akuttfase hvor barnet har godt av å være hjemme, sier hun. 

– Som regel får vi leger motsatt spørsmål fra foreldre som lurer på om det er greit å sende ungene i barnehagen med feber om de får en Paracet. Er det slik at barnet er på vei til å bli friskt og feberfri i løpet av dagen, kan det kanskje være greit. Men høy feber er et tegn på at barnet trenger ro og omsorg.

LES OGSÅ: Sykt barn? Jo, han kan gå i barnehagen!

Tydelig syk

Moren er enig i at allmenntilstanden bør legge føringer for om barnet skal være hjemme eller ikke, men i dette tilfellet mener hun legen tok grundig feil.  

– For en som ikke kjenner henne, så det kanskje ut som om hun var i kjempeform der hun satt og lekte med noen klosser på legekontoret, men tidligere på dagen hadde hun sovet masse, vært kjempesliten og irritabel.

– Hun hadde røde øyne og det var helt tydelig at hun var syk. Hun hadde aldri i livet klart å følge med på tempoet de har i barnehagen og jeg hadde nok ikke fått lov til å levere henne der en gang, forteller moren.

LES OGSÅ: Er det egentlig feber?

Vurderer klage

I ettertid vurderer hun å gå videre med saken og sende en klage til kommuneoverlegen.

– Det verste var at fastlegen tok opp at han var uenig i politikken, noe det er unødvendig å diskutere med meg. Han må forholde seg til de reglene som finnes. Siden han ikke ville hjelpe meg med en sykemelding, blir jeg nå trukket i lønn da jeg fortsatt er hjemme med henne, legger hun til. 

Opp til hver enkelt lege

Når det gjelder retten til å få legeerklæring, sier Hermansen at dette er en vurdering som hver enkelt lege har ansvar for.

– Dette er noe vi leger er satt til å forvalte og det er av og til en vanskelig oppgave. Vi skal gjøre en samlet vurdering, hvor vi også skal lytte til foreldrene som kjenner sitt barn godt. Men det er ofte sånn at vi kjenner pasienten over tid og enkelte trenger litt støtte på at barnet faktisk kan gå i barnehagen, sier hun. 

LES OGSÅ:  Hva er forskjellen på forkjølelse og influensa?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer