MIRAKELHISTORIEN FRA AUSTRALIA: Kate Hill ble gravid 10 dager etter at hun ble gravid. Fenomenet kalles superfetation og er svært uvanlig. Foto: Skjermdump / Today Tonight
MIRAKELHISTORIEN FRA AUSTRALIA: Kate Hill ble gravid 10 dager etter at hun ble gravid. Fenomenet kalles superfetation og er svært uvanlig. Foto: Skjermdump / Today Tonight Vis mer

Kate Hill

Legen til Kate måtte ty til Google da hun ble gravid mens hun var gravid

Fenomenet kalles «superfetation» og er svært uvanlig.

Publisert

Det siste døgnet har en mirakelhistorie fra Australia gått verden rundt. Kate og Peter Hill er bosatt i Brisbane, Australia, og har i lang tid forsøkt å få barn. Det skulle vise seg at Kate hadde et syndrom kalt polycystisk ovariesyndrom (PCOS).

Ifølge Lommelegen.no betyr det at hormonene er i ubalanse, og at det er tre typer hormoner fra eggstokkene som påvirkes mest; østrogener, androgener og progesteron. Disse hormonene påvirker blant annet menstruasjon og eggløsning. Mange kvinner som har PCOS og ønsker å bli gravide, engster seg for at de skal forbli barnløse. 

Dette var også tilfellet for Kate og Peter Hill. Men etter at hun ble satt på en behandling for å balansere ut hormonnivået, skjedde det utrolige: Kate ble gravid - og det på første forsøk. Hill ble gravid med tvillinger, men det ene barnet utviklet seg ikke. Men så skjedde noe som nesten ingen har vært vitne til før: Kate ble gravid - igjen! 10 dager senere, mens hun var gravid, ble hun gravid nok en gang. 

- Jeg fikk eggløsning en gang til, og det er noe vi kvinner ikke gjør på grunn av alle hormonene som er i kroppen under en graviditet, forteller Kate Hill til Today Tonight (se intervjuet med familien her), og mannen Peter legger til at de var helt sjokkerte.

LES OGSÅ: Slik bør du trene og spise når du er gravid

SJOKKERTE: Kate og Peter Hill ble ganske så overrasket da de fant ut at de var gravide med tvillinger som ble unnfanget med 10 dagers mellomrom. Foto: Skjermdump / Today Tonight
SJOKKERTE: Kate og Peter Hill ble ganske så overrasket da de fant ut at de var gravide med tvillinger som ble unnfanget med 10 dagers mellomrom. Foto: Skjermdump / Today Tonight Vis mer

Fenomenet kalles «superfetation»

I tillegg fikk ekteparet beskjed om at de ville få to ulike terminer.

- Jeg har aldri, aldri sett det før. Det her er så sjeldent at jeg ikke kunne finne det noe sted - hvor enn jeg søkte i medisinsk litteratur, forteller Brad Armstrong, Kate Hills lege.

Det førte til at doktor Armstrong måtte Google seg fram til et svar. Og fenomenet har navnet «superfetation». Googler du dette, som legen til Kate også gjorde, vil du få opp beskrivelsen som lyder som følgende:

«Superfetation (som også staves superfoetation) er en forekomst av at flere enn ett avkom utvikler seg i samme dyr. I pattedyr, manifesterer det seg som dannelsen av et embryo fra en annen brunst, mens en annen embryo eller foster allerede er tilstede i livmoren.» 

Dette vil altså si at dyr ofte kan få flere avkom i samme kull som har ulike fedre. Men i dette tilfellet var det ikke snakk om dyr, men et menneske! Og det har seg heller ikke sånn at disse to barna har to forskjellige fedre. Nei, dette skjedde etter ett samleie med samme person. Ifølge Today Tonights reportasje er Armstrong nå en av en håndfull med leger som har vært vitne til dette. Han viser også hvordan den ene babyen er større enn den andre på ultralyden. 

Til tross for alt som gikk imot Kate og Peter Hill, ble hun gravid to ganger på ett og samme forsøk. Og ni måneder senere kom Charlotte og Olivia til verden. To dager før det planlagte keisersnittet, og begge var helt friske.

ALDRI OPPLEVD LIGNENDE: Legen til Kate, Brad Armstrong, forteller til Today Tonight at han måtte Google seg fram til et svar. Foto: Skjermdump / Today Tonight
ALDRI OPPLEVD LIGNENDE: Legen til Kate, Brad Armstrong, forteller til Today Tonight at han måtte Google seg fram til et svar. Foto: Skjermdump / Today Tonight Vis mer

Økt forekomst i enkelte familier

Årsaken til polycystisk ovariesyndrom PCOS er ukjent, men ifølge Lommelegen.no er det sikre holdepunkter på at inaktivitet og fedme kan trigge eller forverre tilstanden. Liv Bente Romundstad, lommelegens gynekolog, forteller at det er økt forekomst i enkelte familier, og at det derfor ser ut til at arv og genetikk spiller en rolle. 

For å kunne behandle PCOS er vektkontroll/vektreduksjon og fysisk aktivitet viktig. Kvinner med mindre enn fire menstruasjoner per år bør ha behandling for å få bortfallsblødning – dette kan gjøres ved hjelp av gestagener eller p-piller.

– Kvinner med PCOS bør screenes for svangerskapsdiabetes og for utvikling av diabetes type to, sier Romundstad til Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Diabetes type 2: De vanligste symptomene

Randi Ramnefjell er daglig leder i Ønskebarn, en interesseorganisasjon for og med mennesker som strever med å få barn, og her er det mulighet å delta på grupper hvor man kommuniserer sammen om PCOS. Hun forteller til Lommelegen at mange lykkes med å bli gravid på første forsøk, som australske Kate Hill, mens andre sliter i lang tid.

– Det er jo ikke alle som vet at de har PCOS heller, men dersom man ikke lykkes med å få barn når man har prøvd en stund, da er det viktig å få undersøkt det. BMI kan være avgjørende for sannsynligheten for å lykkes med å bli gravid, så noen kvinner må slanke seg før de i det hele tatt kan få behandling, da noen klinikker setter grenser for hvor høy BMI pasienten kan ha før eventuell behandling.

Vi gjør oppmerksom på at KK.no og Lommelegen.no eies begge av Aller Media.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer