Sjeldne navn

Lei navnetoppen? Prøv disse sjeldne navnene

Noen av dem er kanskje ikke for alle ...

SJELDNE NAVN: Det finnes faktisk en opskrift på hvordan du kan finne et sjeldent navn til poden. FOTO: NTB
SJELDNE NAVN: Det finnes faktisk en opskrift på hvordan du kan finne et sjeldent navn til poden. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Mange drømmer om å finne et unikt navn til den lille. Et som står ut i mengden, og som helst er uvanlig at det kanskje får lærerne til å stotre på oppropet i gymen.

KK har tidligere skrevet om at sjeldne og unike navn kan ses som et symptom på den personfokuserte hverdagen mange lever i, med sosiale medie som moderator og redaktør.

Før i tiden følte man kontinuitet i ættene, og trygghet og ro i navn som gikk i arv. I 1880 var for eksempel dette navnet så vanlig at hver tiende kvinne snudde seg om noen ropte det på torget.

Unnfanget i … Suggetjønn?

Mange mener ekteparet Victoria og David Beckham startet en trend, da de kalte sin førstefødte Brooklyn, etter sigende etter stedet han ble unnfanget. Siden har man sett en oppblomstring av geografiske navn, og vi kan bare spekulere i hvorvidt North, Dakota, Sierra, Camden, London og Paris også har fått navn etter unnfangelsessted.

Trenden synes imidlertid å mangle en lokal avart her hjemme. Så vidt KK kan se, er det få som har kalt opp barnet sitt etter campingferien i Ringebu eller høstferien hos slekta i Surtebogen. Heller ikke den ovale weekenden hos venner i Suggetjønn synes å ha gitt opphav til en ny navnetrend, ei heller fotturen til Lortegrauten på Notodden. Sist, men ikke minst, har ikke Tissvassklumptjøn i Lierne – etter hva vi kan se – gitt navn til nye sognebarn.

Her skal det legges til at man ifølge navneloven ikke kan gi barnet et navn som kan gi negative assosiasjoner, og med fare for å fornærme noen, så ville kanskje ikke Tissvassklumptjønn, vært den enkleste bagasjen å bære.

Men om vi ser bort fra Norges ikke alltid like poetiske stedsnavn, hvilke norske navn er av de sjeldnere?

Bunn fire

Ser man på statistikken til SSB over de minst brukte navnene, ser vi at det var færre enn fire nyfødte jenter som i 2022 fikk navnene Aase, Agathe, Annabelle, Anneli, Anny, Aud eller Bjørg.

Videre var det færre enn fire jenter fikk navnene Borghild, Cassandra, Cecilia, Elizabeth, Emely, Felicia, Gabrielle og Grete.

I samme kategori finner vi jentenavnene Grete, Helen, Helin, Henrikke, Kamila, Kate, Kaya, Leni og Lidia.

Heller ikke navnene Marita, Norunn, Ragne, Ruby, Savannah, Signy, Solvår eller Sylvia ble gitt til flere enn fire jenter.

På guttesiden er det også noen sjeldne navn å plukke opp for den som ikke sverger til geografien. Færre enn fire gutter fikk i 2022 navnene Ansgar, Are, Arvid, Bogdan, Brynjar, Christer og Denis.

Heller ikke Evald, Fred, Haris, Hassan, Hauk, Hubert eller Idar ble gitt til flere enn fire guttebarn.

Ser man videre på 4-listen finner vi navn som Ingmar, Jamal, Jaran, Jarl, Kenan, Mattias og Morgan.

Vi tar også med navn som Oddvar, Ove, Ravn, Roald, Rolf, Rune, Sigvald, Steinar, Svein, Søren, Tønnes og Viggo.

Oppskriften for sjeldne navn

Men enten man sverger til geografien, eller til mer tradisjonelt klingende navn, hvordan skal man så gå frem for å finne en unikt navn til den lille?

Ifølge en artikkel på SSB, kan man følge en helt bestemt oppskrift. Vi tillater oss å gjengi, og tar det steg for steg:

  • Det første foreldrene bør gjøre er lage seg lange lister med navn de liker. Her rådes vi å lete i i navnebøker, på nettsider eller i barnets slektstre. Kanskje dukker det opp en tipp-tipp-oldemor eller -far med et flott navn som nå kan få sin renessanse?
  • Deretter er tiden kommer for å konsultere topplistene fra SSB – enten det er jentenavn eller guttenavn du er ute etter. Her er det konkrete rådet å stryke alle navn fra listen som ligger på topp 50. Dette kan være en smertefull øvelse, ettersom man ofte synes det er mange fine navn på topplisten.
  • Dernest rådes begge foreldrene å hver for seg stryke de navnene som ikke frister. Det er nemlig sjelden at begge har nøyaktig lik smart, og listen kan nå kortes ytterligere ned.
  • Nå skal man ifølge SSB stå igjen med en liste, hvor man kan arrangere kvartfinaler og finaler, helt til beslutningen er tatt.
  • Men husk, ta vare på alle lister! Mange ombestemmer seg nemlig flere ganger underveis, og da er det fint å kunne gå tilbake og få ny inspirasjon – og ikke minst ny giv (!) – fra en tidligere kladd.

Skrukkehølet

Dersom du etter vår lille gjennomgang fortsatt sverger til geografiske navn ala Brooklyn, er det kanskje unødvendig å nevne at du bør ha valgt unnfangelsesstedet med omhu. Selv har jeg en venninne som har snakket om kjærestetur til Arctic camping i Jokkmokk. Jeg vurderer å rette en advarende pekefinger om at Venezia eller Firenze kanskje er mer egnede reisemål. Sånn for sikkerhets skyld.

Bare hun ikke legger om planene helt og drar til Svinliknubben i Steigen. Eller til Skrukkehølet i Lardal.

Nei, jeg tror jeg stopper der.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer