Lekende lett familieferie?

Lekende lett familieferie?
Publisert
Sist oppdatert

Her har vi samlet et knippe tips som kan hjelpe dere på veien til drømmeferien. 

 

I fjor gjennomførte nordmenn 22.5 millioner feriereiser, og mange av dem var barnefamilier. Familieferie kan være en utfordring. Ofte er det selve reisen som krever mye av foreldre og barn. Babyer og barn er tilpasningsdyktige i nye omgivelser, og med de rette forholdsreglene kan det bli en opplevelse av de sjeldne. 

Forbered barna

Når feriedestinasjon først er valgt er det viktig å forberede barna på hva som kommer. Nytt klima og en ny kultur er nettopp det; nytt. Det kan være smart å gå gjennom bildebøker og filmer som er tilknyttet landet, for å gjøre barnet mentalt klar for feriedagene. Dessuten er det en fin måte å glede seg på, både for store og små. 

LES OGSÅ: Bevar parforholdet i sommer 

Ta med miniapotek

Med en ny bakteriekultur kan også mageproblemene komme krypende, og et aldri så lite miniapotek kan være smart å ha med på reisen. Husk bare at små barn ikke skal ha magemedisiner med stoppende effekt, og væsketapet burde derfor i stedet erstattes med saltløsninger.

God hygiene kan spare dere for unødig sykdom, og antibac og renseservietter er smart å pakke ned. Husk også sårrensemiddel (for eksempel klorhexidin) og plaster for aktive og eventyrlystne barn. Paracet, nesespray og termometer kan være smart å ha i håndbagasjen.

Et miniapotek kan du kjøpe fiks ferdig eller lage selv.
Et miniapotek kan du kjøpe fiks ferdig eller lage selv. Vis mer

Flere tips fra Apotek 1:

  • Produkter for sårstell og førstehjelp
  • Sårrenseservietter
  • Diverse plaster
  • Selvheftende sårbandasje
  • Selvheftende vanntette bandasjer
  • Kjølende gel til brannsår
  • Saltvann til øyeskylling, sårvask eller lignende 
  • Desinfiserende våtservietter
  • Gnagsårplaster
  • Smertestillende og febernedsettende tabletter for voksne og større barn.
LES OGSÅ: Barnefamiliens sydenfavoritter

Reiseklær

Miniapoteket er klart – men hva putter du ellers i bagasjen? Det kan være smart å skrive opp en detaljert pakkeliste så ingenting blir glemt igjen. For små barn kan det være lurt å pakke ned dobbeltskift med klær til alle dager. Florlette og lyse klær kan være greit i sola, og flere nettbutikker spesialiserer seg på barneklær til ferie og fritid. Om barnet trenger bleier er det alltid en god idé å ta med en god porsjon selv, da mange land har dyre eller mindre bleier enn det vi er vant til hjemme. 

LES OGSÅ: Denne gjør bilferien bedre 

På flyplassen

Hovedregelen er at det ikke er tillatt å ta med væske gjennom sikkerhetskontrollen, men du har likevel lov til å ta med mat og drikke til barnet ditt for bruk på reisen. Barnematbeholdere kan inneholde mer enn 100 ml, og trenger heller ikke pakkes i gjennomsiktige, forseglbare plastposer - slik reglene er for annen væske. 

Du må være forberedt på å måtte smake på innholdet i sikkerhetskontrollen (for å bevise at det faktisk er barnemat). Vi anbefaler deg å ha barnemat lett tilgjengelig i håndbagasjen, og vise den uoppfordret når du går gjennom sikkerhetskontrollen.

En bæresele kan være praktisk til små barn. Kan tas med som hnåndbagasje og dermed brukes helt til barnet sitter på flyet. 

Paraplytriller (barnevogner som slås sammen som en paraply) kan i enkelte tilfeller taes med som håndbagasje, men vær oppmerksom på at dette avhenger av flyselskapet. Sjekk derfor med flyselskapet ditt i god tid før avreise. 

Noen flyselskap tillater at du sender trillen fra gaten. Noen flyselskap tilbyr gratis lån av trille på flyplassen. Les mer om dette hos AVINOR eller hos ditt flyselskap.

Ha alt du trenger til barnet lett tilgjengelig i stellevesken. Bleier, våtservietter, kosedyr, smokk, flaske.

Solbeskyttelse

Den store brennende ballen på himmelen kan være deilig i det ene minuttet og mindre behagelig det neste. Solbrenthet er ukomofrtabelt og kan være direkte skadelig om ikke de nødvendige forholdsreglene blir tatt. Husk solkrem i faktor 30 (minimum), og få gjerne barna til å bruke solhatt. Dekk til skuldre med hvite, luftige plagg og husk å ta pauser i skyggen.

LES OGSÅ: Beskytt barna i sola

Mat

Små rasjoner med mat er alltid lurt å ha tilgjengelig, og aller først på flyet. De fleste flyselskaper tilbyr barnemenyer, men ha for sikkerhetsskyld frukt eller snacks i håndbagasjen. En rosinpakke eller lignende kan gjøre underverker. Mange barn )og voksne også) får mageproblemer underveis i ferieoppholdet, og det kan være smart å hamstre med seg en knekkebrødpose eller to hjemmefra for å stabilisere en urolig mage.  

Aktiviteter

Mens babyer er fornøyde så lenge de får nok mat og søvn, kan litt eldre barn fort bli rastløse hvis ferien blir for avslappet. Mange all-inclusive hoteller har ulike aktiviteter og klubber skreddesydd for barn, og kan være et fint avbrekk for foreldre. En annen idé kan være å pakke med en liten ”overasskelses-ryggsekk”, med små leker og andre ting som kan holde barnet sysselsatt. Nettbrett og mobil med barnas favorittspill kan være gull verdt på lange flyturer. 

LES OGSÅ: Reise med barn - Alt går om man vil!

Forsikring og helsekort

En reiseforskring kan være fint å ha om uhellet skulle være ute. Pass i midlertidig på at reiseforsikringen også gjelder dine barn, eller om de trenger sin egen. EØS-landene har dessuten et felles helsetrygdekort (hvert familiemeldem trenger sitt eget kort) som sørger for at alle utgifter til medisinsk behandling blir dekket innenfor disse landene. Kortet kan bestilles hos HELFO

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer