Lekene du ikke bør gi barna

Enkelte leker kan være direkte skadelige for barnas helse.

LEKER DU IKKE BØR GI BARNA: Enkelte leker skader mer enn de gleder.  Foto: Colourbox
LEKER DU IKKE BØR GI BARNA: Enkelte leker skader mer enn de gleder. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle leker som selges her i Norge skal merkes dersom de ikke er egnet for barn under tre år, men det finnes også noen leketøy som frarådes av fysioterapeuter og helsestasjoner.

Gåstol

Gåstoler er utvilsomt gøy for små barn som ikke har lært seg å gå på egenhånd, men på helsestasjonene anbefaler de foreldre om å ikke plassere barna i slike.

– Vi fraråder bruk av gåstol fordi det fører til at barnet får mindre behov for å trene opp balanse og stabilitet. Barna skal mestre å gå og disse bremser den naturlige motoriske utviklingen, forteller helsesøster Hege Christine Sørensen i Fredrikstad kommune.

Sørensen viser til anbefalinger som er utarbeidet i samarbeid med fysioterapeuter, og som blir gitt til foreldre på barnas fire måneders kontroll.

 

Vippestol og sykkelsete

I denne sammenheng nevner hun også utstrakt bruk av vippestol, som kan medføre uheldig belastning av barnets rygg.

– Den er grei å bruke under for eksempel mating, men den setter barnet i en passiviserende stilling som hemmer den motoriske utviklingen. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer