Lekene du ikke bør gi barna

Enkelte leker kan være direkte skadelige for barnas helse.

LEKER DU IKKE BØR GI BARNA: Enkelte leker skader mer enn de gleder.  Foto: Colourbox
LEKER DU IKKE BØR GI BARNA: Enkelte leker skader mer enn de gleder. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle leker som selges her i Norge skal merkes dersom de ikke er egnet for barn under tre år, men det finnes også noen leketøy som frarådes av fysioterapeuter og helsestasjoner.

Gåstol

Gåstoler er utvilsomt gøy for små barn som ikke har lært seg å gå på egenhånd, men på helsestasjonene anbefaler de foreldre om å ikke plassere barna i slike.

– Vi fraråder bruk av gåstol fordi det fører til at barnet får mindre behov for å trene opp balanse og stabilitet. Barna skal mestre å gå og disse bremser den naturlige motoriske utviklingen, forteller helsesøster Hege Christine Sørensen i Fredrikstad kommune.

Sørensen viser til anbefalinger som er utarbeidet i samarbeid med fysioterapeuter, og som blir gitt til foreldre på barnas fire måneders kontroll.

GØY FOR MINSTEMANN: Men frarådes av fysioterapeuter. Foto: Colourbox
GØY FOR MINSTEMANN: Men frarådes av fysioterapeuter. Foto: Colourbox Vis mer

 

Vippestol og sykkelsete

I denne sammenheng nevner hun også utstrakt bruk av vippestol, som kan medføre uheldig belastning av barnets rygg.

– Den er grei å bruke under for eksempel mating, men den setter barnet i en passiviserende stilling som hemmer den motoriske utviklingen. 

– Barn liker ofte å sitte i vippestol fordi de får god oversikt, men dette kan også føre til at de ikke synes det er så morsomt å ligge på gulvet. Noe de absolutt bør, legger hun til.

Sykkelseter, bæremeiser og pulker er også ting som helst ikke skal brukes før barnet klarer å sette seg opp på egenhånd (ca. ved 9 måneders alder). Barnet bør ikke sitte i setet lenger enn det klarer å sitte på gulvet uten støtte. 

LES OGSÅ: Derfor er bråkete leker bra 

Dykkemaske med snorkel

Mange foreldre er ikke klar over at dykkermaske med snorkel kan være svært farlig for de minste barna og ikke bør brukes av barn under syv år.

– Årsaken til det er at de kan kveles fordi de ikke har nok lungekapasitet til å puste ut og inn av snorkelen. De vil derfor bare puste inn igjen det de har pustet ut, og det har ikke nok oksygen, forklarer helsesøster.

KAN VÆRE LIVSFARLIG: Snorkel bør ikke gis til barn under syv år. Foto: Colourbox
KAN VÆRE LIVSFARLIG: Snorkel bør ikke gis til barn under syv år. Foto: Colourbox Vis mer

 

Leker med små deler

Små barn liker å putte ting i munnen for å undersøke gjenstanden, det er derfor svært viktig at man ikke gir barn leker de kan sette fast i halsen. Om man er usikker på om en leke er egnet, finnes det egne sylindermål som tilsvarer størrelsen på barnets hals og som man kan bruke for å teste om leketøyet er for lite.

Sørensen understreker at foreldre må være oppmerksomme på at også store leker kan ha deler som er farlige for barn under tre år.

– Det kan for eksempel være bamser med øyne som de kan bite av. Det er også viktig å sjekke at rangler har kuler som sitter godt fast. Foreldre bør også undersøke sømmer på bamser og lignende, slik at de er sikker på at materialet inni ikke kan komme ut, sier hun.

– Ofte synes barna at emballasjen som leken kommer i er morsommere enn selve leken. Men folie og plastposer kan være farlige og må derfor kastes med en gang, legger hun til.

LES OGSÅ: Slik leker du med din baby 

NETTBRETT: - Bør unngås ved leggetid, mener helsesøster. Foto: Colourbox
NETTBRETT: - Bør unngås ved leggetid, mener helsesøster. Foto: Colourbox Vis mer

 

Nettbrett - bare ved fornuftig bruk

Nettbrett har etter hvert blitt et mer og mer naturlig leketøy også for de minste barna, men helsesøster Hege Christine Sørensen sier foreldre spesielt bør regulere bruken på kveldstid.

– Nettbrett hemmer søvnen fordi det aktiviserer hjernen. Nettbrettet bør derfor skrus av en times tid før sengetid og barnet bør absolutt ikke ha det med seg i sengen, sier hun.

Men hvis du holder barnet unna nettbrett før sengetid, er det mange pedagoger som mener barn har nytte av apper som kan gi bedre språkforståelse.

Leker med spisse kanter og løse snorer

Til slutt nevner Sørensen at foreldre bør være obs på leker med spisse kanter eller med løse snorer som barnet kan få rundt halsen. Leker som for eksempel dukkevogner er også en fare, da de kan klemme fingrene til barna.

– Det er også viktig at man kaster leker som har gått i stykker, og holder babyen unna leker som tilhører eldre søsken, avslutter hun.

LES OGSÅ: De pedagogiske appene  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer