Lekeplasser utenom det vanlige

Burde norske lekeplasser bli mer fantasifulle? Foto: Spielart
Burde norske lekeplasser bli mer fantasifulle? Foto: Spielart Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva er egentlig statusen når det gjelder ikke-kommersielle lekeplasser her til lands? Har vi lov til å ønske oss noe mer enn et par slitne husker og en sandkasse, eller bør vi være fornøyde med det vi har? Ta en titt på disse ekstraordinære, europeiske lekeplassene!

Norges største ikke-kommersielle lekeplass er Frognerborgen som ligger i Vigelandsparken i Oslo. Her kan ungene boltre seg i et flott anlegg med et areal på 20 x 20 meter, som består av syv meter høye tårn, rutsjebaner og en lekeløype med gyngebroer, sklier og klatrevegger. Selv om dette kanskje høres stort ut, så er den langt ifra en gigant i europeisk målestokk. Når man ser på hordene av folk denne lekeplassen tiltrekker seg – spesielt i helgene – må man kunne påstå at det her hadde vært rom for et mye større lekeområde. Parken skryter av å kunne ta i mot opptil to hundre barn samtidig, men særlig avslappende for foreldrene er den ikke. Her må man fotfølge barna for ikke å miste de av syne blant hundre andre. 

Det kan være trangt om plassen i Frognerborgen. Foto: Ann-Kristin Fanghol
Det kan være trangt om plassen i Frognerborgen. Foto: Ann-Kristin Fanghol Vis mer

 

Besøker man andre av Oslos lekeplasser, ser man at det samme gjentar seg. De få gode lekeplassene som finnes er overfylte og de øvrige er rett og slett kjedelige. Hvorfor bygges det ikke flere lekeplasser i Norge? Og hvorfor er det slik, at vi som er så stolte av vårt vakre kulturlandskap velger å plassere ut grelle plastapparater midt i naturskjønne parker? Hva kommer det av at det alltid er de samme kjedelige apparatene som går igjen, om det så er i Flekkefjord eller i Tromsø? 

Lite satsning fra kommunene

– Det er nok økonomien i kommunene som stopper utbyggingen av lekeplasser, mener Bernhard Lie som er daglig leder i bedriften Gartner Lie i Haugesund. De siste ti årene har han drevet med utbygging av uteområder i parker og barnehager, og er leverandør av lekeplassutstyr fra den tyske produsenten Spielart. 

– Dessuten ble mye endret etter at den nye standarden for lekeutstyr kom i 1994. Det at sikkerheten blir ivaretatt er svært bra, men det har dessverre også ført til at flere nærmiljøanlegg er blitt fjernet. Det virker som om kommunene fjerner lekeområdene for å slippe å ta ansvar, sier han.

Eksempel på lekeplass fra tyske Spielart. Foto: Spielart
Eksempel på lekeplass fra tyske Spielart. Foto: Spielart Vis mer

 

Kommunale lekeplasser synes det altså å bli færre av, men Bernhard Lie opplever at stadig flere barnehager ønsker å oppgradere uteområdene og han får også henvendelser fra nye aktører som kjøpesentre, hagesentre og campingplasser. – Det legges mer penger i uteområdene i barnehagene enn før, det kan kanskje skyldes konkurranse, sier Lie. – Det er uansett positivt å se at mange ønsker noe mer enn bare en lekebåt, og det er bra at flere ser verdien i å ha et lekeanlegg som oppfordrer til mye bevegelse. Akkurat nå holder jeg på med et prosjekt for en barnehage som faktisk ikke har et eneste huskestativ. Pedagogene har sett at barna sitter så mye foran tv-skjermer til vanlig, at de derfor ikke trenger å sitte på husker når de kommer ut. 

Til tross for denne positive utviklingen, merker han at det fortsatt er slik at de fleste aktører ikke vil bruke mye penger på lekeutstyr. – Fokuset ligger på å spare penger. Dessverre ser vi noen ganger at barnehager kutter ned på utstyret til ungene, men at de gjerne bruker mer på datautstyr, sier Lie.

LES OGSÅ: Norske småbarnsfamilier sydenfavoritter 

Færre lekeplasser = mindre sosial lek?

Lie er opptatt av at lekeplassutstyr skal utløse en nysgjerrighet og forundring hos barna, og at det ikke må bli forutsigbart. Produktene han selger fra Spielart skiller seg virkelig ut i mengden og appellerer både til voksne og barn. Stativene lages av tresorten Rubina som vokser i Sør-Europa og er et veldig hardt, krokete og skeivt treslag. Denne tresorten blir mye brukt til lekeapparater i Europa, fordi det er veldig hardført og i grunn ikke egner seg til så mye annet. Spielarts produkter bygges i Tyskland på bestilling fra kunden, og tilpasset hvert enkelt område. Selv om uttrykket er likt med sine svært kunstneriske former, er aldri målene de samme og området rundt avgjør hvordan resultatet blir. Ofte gjenspeiler lekeplassen et kjennetegn eller en attraksjon som allerede eksisterer i byen. Et eksempel er den tyske byen Magdeburg som er kjent for sin flotte borg. På lekeplassen har Spielart laget en lekeborg som ligner denne. 

Med barn som tilbringer mesteparten av dagen i barnehagen, kan man jo spørre seg om man fortsatt trenger offentlige lekeplasser i Norge. Lie mener at vi ikke må glemme det sosiale aspektet ved å kunne møtes ute – som en hel familie.  Han ser også store forskjeller på tyske og norske lekeplasser. – Det som skjer i Tyskland, er at de satser på store lekeområder i urbane strøk. Mens her i Norge virker det som at vi går i motsatt retning. Her blir lekeplassene fjernet fra kommunalt ansvar, og isteden blomstrer byggevareforhandlere som selger lekeplassutstyr til private. Resultatet er at barna står i hver sin hage og hopper på en trampoline, istedenfor å møtes på lekeplassen og leke sosialt.

LES OGSÅ: Slik intervjuer du barnet ditt - minnerik opplevelse 

Noen spennende europeiske lekeplasser:

Vær Lilleputt i Spania!

Kjenner du Jonathan Swifts bøker om Gullivers reiser? Etter et skipsforlis skylles Gulliver i land på en ukjent strand og når han våkner opp er han festet til bakken av de bittesmå menneskene i Lilleputtland. Det er akkurat denne scenen som er utgangspunktet for en utrolig lekeplass i Valencia i Spania – Parque Gulliver.

Oversiktsbilde av Gulliver-lekeplassen i Valencia. Foto: AnGeela / Flickr
Oversiktsbilde av Gulliver-lekeplassen i Valencia. Foto: AnGeela / Flickr Vis mer

 

I denne parken kan barna leke i en gigantisk Gulliverfigur, som består av mange sklier og klatremuligheter. Denne lekeplassen er også morsom for voksne – her er det vi som blir Lilleputtbeboerne. Lekeplassen ligger ved Turiaelven i nærheten av Kunst og Vitenskapsbyen. Den er åpen fra 10-20 hver dag, og er helt gratis! 

Her kan du skli i Gullivers hår! Foto: Jepes, Gustavo Marin / Flickr
Her kan du skli i Gullivers hår! Foto: Jepes, Gustavo Marin / Flickr Vis mer

 

Danske design-lekeplasser

De danske designerne i Monstrum har fått mye annerkjennelse for lekeplassene de har utviklet i Sverige og Danmark. I likhet med Spielart lager de ofte lekeplasser som reflekterer området de plasseres i. Monstrums lekeplasser er ikke nødvendigvis så store, men de kjennetegnes av at de er motorisk utfordrende og har uvanlige former. Eksempler på Monstrums lekeplasser finnes i form av en blåhval i Pliktaparken i Göteborg, en gjedde i Annedalsparken i Stockholm og et styrtet fly i Nørrebroparken i København. 

Et lite knippe av Monstrums mange lekeplasser. Foto: Monstrum
Et lite knippe av Monstrums mange lekeplasser. Foto: Monstrum Vis mer

 

Lekeplass til minne om prinsesse Diana

En av de mest populære lekeplassene i London er Diana Memorial Playground i Kensington Gardens, som årlig får besøk av over 750 000 barn. Hovedattraksjonen er et stort sjørøverskip i tre, hvor barna kan klatre i tau, leke pirater eller leke i sanden rundt skipet. Lekeplassen inneholder også flere sklier, et område med tipier og en liten “elv” som man kan vasse i på varme dager. Parken er gratis, men har varierende åpningstider i forhold til årstiden. Sjekk nettsidene til Royal parks for mer info. 

Diana Memorial Playground er svært vakkert anlagt. Foto: Alex Lecea/Flickr
Diana Memorial Playground er svært vakkert anlagt. Foto: Alex Lecea/Flickr Vis mer

På skråplanet i Paris

Denne lekeplassen som ligger i Belleville parken i Paris beviser at man kan lage lekeplasser hvor som helst – skrånende terreng er ingen hindring! Lekeplassen er designet av det franske byrået BASE og består av en rekke sklier i betong og klatrevegger i tre med forskjellige vanskelighetsgrader. Fra toppen av parken har man god utsikt over lekeplassen og kan se helt til Eiffeltårnet.

Spesiell lekeplass i Paris. Foto: BASE
Spesiell lekeplass i Paris. Foto: BASE Vis mer

LES OGSÅ: Slik leker du med din baby

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer