Leker til barn

leker
leker Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Barnets utvikling er sentrert rundt lek, og dette er også den mest naturlige måten å lære på. De beste lekene er de barna vender tilbake til gang etter gang, fordi de er grenseløse i sin tiltrekningskraft. Dette er vanligvis leker som utvikler oppfinnsomheten. Du skal stille sikkerhetskrav til leker, og de skal være i god kvalitet.

Her kan du lese produktomtaler av forskjellig barneututstyr og leker.

Husk også at leker nødvendigvis ikke trenger å kjøpes. Det er mye spennende du og barnet selv kan lage, og det finnes mye ut i naturen som man kan leke med. Bruk fantasien!

Det er blitt skrevet mye litteratur om leker, og spesielt fra leverandørene selv. Som førstegangsmamma leser man gjerne alt man kommer over av slik litteratur, men ved barn nummer to oppdager man kanskje at man egentlig ikke trenger denne "kunnskapen". Det viktigste man kan bruke når man velger leker til barnet er vår egen intuisjon og følelse, og hvis man prøver å tenke logisk er det ikke vanskelig å finne den perfekte leken til barnets alder. Etter hvert som man lærer barnet å kjenne vet man også hva som fenger, og kan bygge videre på dette. 

Barn er så forskjellige. Noen gutter er overhodet ikke interessert i biler mens jenter kan være bilfrelste. La barnet selv være utgangspunkt når du velger leker, og bruk hjertet sammen med hjernen så blir valget godt uansett!

Kvalitet på leker:
Noen ting er allikevel viktig å tenke i gjennom. En bør kjøpe leker som en tror tåler hardt bruk. Leketøy som en ser vil gå i stykker i løpet av to uker er det liten vits i å kjøpe. Det vil bare gi barnet en bruk og kast-holdning som barnet ikke er tjent med. Samtidig er det trist for barnet å oppleve at leker som det liker godt går i stykker og må kastes.

Sikkerhet:
En bør også være nøye på at lekene er CE-godkjent
etter de Europeiske leketøysforskriftene. CE-merket
betyr at produsenten lover at produktet overholder myndighetenes helse- og sikkerhetskrav. Det er et felles EU-merke og finnes på mange ulike produkter. Alt leketøy beregnet på barn under 14 år skal ha dette merket.
En bør være spesielt nøye på kvelningsfare ved å gi små ting til barn under tre år. Det finnes testrør å prøve i. Sjekk med helsestasjonen dersom du er i tvil. Endel stoffer inneholder giftige gasser. Naturmateriell som ull, tre og bomull er fri for disse stoffene. Kjøp varer som ikke inneholder giftige stoffer i lim, lakk eller maling.

Barneleker skal ikke inneholde spisse kanter og skarpe deler som kan skade barnet. Vær særlig oppmerksom på leketøy som er skadet eller ødelagt, disse kan skade barnet.
Det er ikke lenger lovlig å selge draleker med en gjenstand i begge ender av snora på grunn av kvelningsfare. Du bør heller ikke knytte noe i enden av snora for at den skal være lettere å dra i. Tyttekjeder til baby skal ha sikkerhetsventil som åpner seg opp dersom barnet henger seg fast i noe. Festet skal være stort med pustehull i dersom barnet likevel skulle klare å putte det i munnen.

Les om leker tilpasset til ditt barns alder og utvikling:


Kilder:
- Statens forurensingtilsyn
Takk til bidragsytere av stoff til denne artikkelen
- Kjersti Jårvik Tjelta, smartleker.no
- Wenche Dahle


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer