Lena Sivertsen (29) har alltid vært litt stor, men i barne- og ungdomsårene, var det aldri en hindring. Først da hun ble gravid, merket hun at kroppen ble fryktelig tung og lite samarbeidsvillig.
Etter første svangerskap bikket hun 100 kilo. Hun fikk bekkenløsning og måtte ta i bruk krykker, og fødselen ble en stor påkjenning.
– Tiden etter ble veldig utfordrende – sønnen min hadde kolikk, så det ble lite tid til å ta vare på seg selv. Jeg fikk fødselsdepresjon i tillegg, noe som resulterte i mye stillesitting og raske løsninger i matveien. Og når man er tung, føles alt som et ork.
Et par år senere ble Lena gravid igjen, et svangerskap som ble den rake motsetningen til det forrige – denne gangen var hun i knallform, og under graviditeten gikk hun faktisk ned 10 kilo. Men etter fødselen, la hun på seg igjen.
– På dette tidspunktet bestemte jeg meg for å gjøre noe med vekten. Jeg prøvde masse forskjellige slankekurer, og med ketolyse-dietten raste jeg ned i vekt, men det ble ikke en varig vektnedgang. Helseplagene ballet på seg – jeg fikk smerter i knær og ledd, og hadde mye hodepine. Alt var slitsomt – jeg orket knapt å leke med barna mine.
Ble slankeoperert, og raste ned i vekt
Lena oppsøkte hjelp hos legen, som fant ut at hun hadde stoffskifteproblemer. Medisinene så ikke ut til å ha noen virkning, og vekten rikket seg ikke. Da søkte hun om å få en gastric bypass-operasjon.

– Det ble en vellykket operasjon, og jeg gikk ned omtrent 45 kilo på litt over et år. Og da kom det en gledelig overraskelse: Jeg var gravid! Det var absolutt ikke planlagt, det hadde så vidt gått et år etter operasjonen.
Mange kvinner som er overvektige har nedsatt fertilitet, og sliter med å bli gravide. Da kan en slankeoperasjon øke fertiliteten.
– Det er velkjent at fertiliteten øker kraftig etter en slankeoperasjon, men det er anbefalt å vente i to år, eller i det minste til vekten er stabil – da vil de fleste ha fått god kontroll på kosthold og fysisk aktivitet. Det å være mor er jo en jobb i seg selv, sier Hjörtur Gislason.
Gislason er spesialist i kirurgi og gastrokirurgi, og jobber som ledende overvektskirurg og medisinsk ansvarlig for alle slankeoperasjonene i Aleris i Skandinavia. Han har jobbet med overvektkirurgi i 25 år.
– Gravide kvinner med BMI på over 30, havner som regel innenfor kategorien høyrisikosvangerskap, da de er mer utsatt for å få komplikasjoner som for eksempel svangerskapsdiabetes og svangerskapsforgiftning.
– Disse kvinnene har også økt risiko for å føde store barn, som i seg selv er assosiert med flere komplikasjoner, sier Mia Søpstad, jordmor ved St. Olavs Hospital i Trondheim.
Søpstad mener at dersom en kvinne har gjennomgått fedmekirurgi, og får den oppfølgingen hun trenger under svangerskap, fødsel og barseltid, kan det være positivt for både henne og barnet.
– Dersom kvinnen blir tett fulgt opp og får i seg alt hun trenger ernæringsmessig, vil et svangerskap etter en fedmeoperasjon være forbundet med liten risiko for komplikasjoner, sammenlignet med et svangerskap hvor kvinnen er overvektig.
Les også: Monica gikk ned 60 kilo etter slankeoperasjon

Fikk ekstrem anemi
Lenas tredje svangerskap var både lettere og tyngre enn de forrige, ifølge Lena. Kroppen var definitivt lettere, men energinivået var lavt, fordi hun ikke klarte å spise så mye.
– Jeg ble ekstremt trøtt, og kunne sovne sittende mens jeg var på besøk hos noen. Kroppen blir sliten av å være gravid, men dette svangerskapet var noe helt annet enn de to andre – dette var helt ekstremt.
Legene ønsket at Lena skulle gå opp i vekt, da det var det beste for fosteret, men hun klarte ikke å legge på seg noe særlig. Og mot slutten av svangerskapet, ble hun svært dårlig.
– Jeg fikk tarmslyng, og måtte omtrent bo på sykehuset. Jeg fikk utrolig dårlig samvittighet overfor barna som var hjemme, og knapt så mammaen sin, sier hun, og fortsetter:
– Det var ekstremt smertefullt! Hver gang jeg spiste eller drakk, fikk jeg så vondt at jeg måtte legge meg ned, og tårene sprutet. Da ble det bestemt at fødselen skulle settes i gang.
Lena forklarer at denne fødselen var lett sammenlignet med de andre to – denne gangen hadde hun ikke behov for smertelindring.
– Etter fødselen gikk jeg ned enda mer i vekt – jeg var ofte svimmel, og besvimte flere ganger. På fire uker gikk jeg ned 18 kilo. Jeg ble engstelig, og dro til legen. Det viste seg at jeg hadde fått ekstrem anemi.
Bør få grundig oppfølging
Hovedutfordringene til kvinner som ønsker å bli gravide etter en fedmeoperasjon, er ofte knyttet til nettopp ernæring, mangeltilstander og dehydrering, ifølge Søpstad.
– Dette er gjeldende i svangerskapet, men også i barseltiden, hvor ernæringsmangler hos mor kan gi utslag i sammensetningen av morsmelken. Det er imidlertid avhengig av hvilket inngrep kvinnen har gjennomgått, sier jordmor Mia Søpstad.
Malabsorptive inngrep (slik som for eksempel gastric bypass) utgjør en større risiko enn restriktive inngrep.
– Det kan også oppstå kirurgiske komplikasjoner som for eksempel tarmhernier. Dette kan medføre at tarmen blir avklemt; en alvorlig tilstand som krever rask behandling.
Hva slags oppfølging kvinnen får, avhenger av hva slags inngrep hun har hatt. Disse kvinnene har økt risiko for å føde barn som er små i forhold til svangerskapslengde.
– For å sikre næringsinntak og fostervekst, anbefales det at kvinnene får grundig oppfølging, både med blodprøver for å kartlegge ernæringsstatus, og symfyse-fundusmål fra svangerskapsuke 26 (utvendig måling av magen). Noen får hjelp av ernæringsfysiolog, sier Søpstad.

Ifølge Søpstad, er det utfordrende å følge opp disse kvinnene fordi retningslinjene er fraværende eller mangelfulle. Flere sykehus jobber nå for å forbedre dette, men det kommer til å ta tid.
Dersom kvinnen ikke får i seg alt hun skal, kan fosteret risikere å ikke få de næringsstoffene det trenger for normal vekst i svangerskapet, og dette medfører økt risiko for en rekke komplikasjoner.
Les også: - Ekstremt premature barn i Norge har lenge hatt høy overlevelse
Nå er det åtte måneder siden fødselen, og formen til Lena begynner å komme seg. Hun tar jerntilskudd, slik at energien skal komme tilbake. Snart skal hun tilbake i jobb.
– Etter en slankeoperasjon har man fullt fokus på vektnedgang – man mister mange kilo, men hodet henger ikke helt med. Det er to og et halvt år siden jeg ble operert, men jeg går fortsatt i butikker og finner frem klær i størrelse XL, ler hun, og legger til:
– Det er både fordeler og ulemper med å bli gravid etter en slankeoperasjon, men jeg var ganske uheldig. Jeg vil i alle fall anbefale å vente med å bli gravid, til du er klar både fysisk og mentalt.
Les også: - Jeg kjemper fortsatt mot vekten hver dag, og må passe på alt jeg spiser