Reise med barn

Lena tok datteren ut av skolen - satte kurs mot Asia

– Hverdagen bestod bare av soving, jobb, middagslaging, kjøring til aktiviteter og Netflix, sier alenemoren.

REISE MED BARN: I ett år skal Lena og Thea utforske verden sammen. Etter to måneder har det allerede blitt mange sterke opplevelser og minner. FOTO: Privat
REISE MED BARN: I ett år skal Lena og Thea utforske verden sammen. Etter to måneder har det allerede blitt mange sterke opplevelser og minner. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

- Jeg var rastløs og måtte gjøre noe mer ut av hverdagen. Vi har bare ett liv og det har jeg tenkt å leve til det hele og fulle, sier Lena Bae (45).

Sammen med datteren Thea (10) er hun i disse dager på sin livs reise. For cirka to måneder siden satte de nemlig kursen ut av Norge for å sammen oppleve verden i ett år. I skrivende stund befinner de seg i Myanmar, et asiatisk land som blant annet grenser til Thailand i sørøst.

Møter venner og familie underveis

Lena forteller at hun lenge har vært bitt av reisebasillen og at mottoet hennes er at hun ikke skal sitte på gamlehjemmet og angre på ting hun ikke har gjort.

Hun har eneansvar for datteren Thea som alltid har vært en selvskreven reisepartner, både på turer i Europa og på langreiser i Australia og Asia.

– Denne gangen har vi en sånn cirka plan over hvor vi skal reise, men har rom for å gjøre endringer. Vi hadde for eksempel egentlig planlagt å besøke Malaysia etter Myanmar, men ombestemte oss og drar til Vietnam i stedet.

– Men vi får en del besøk underveis som vi må legge opp reisen etter. Vi startet i Thailand fordi Thea ville besøke ei venninne som var der på ferie. Deretter ble onkelen min spontant med oss og reiste sammen med oss i tre uker. Vi har også planer om å møte venner og familie i Vietnam, Kambodsja og Australia, forteller Lena som dokumenterer reisen deres på bloggen Travel with Bae.

Underviste gatebarn i matematikk

Thea som i høst begynte i femte klasse, har med seg iPad fra skolen hvor hun blant annet løser oppgaver i matematikk. Øvrig undervisning har mamma Lena ansvaret for, men hun mener datteren også får mye gratis kunnskap av å være på reise.

– Jeg var på en lignende tur i 2001 og elsket det. Siden den gang har jeg alltid tenkt at dersom jeg en gang får barn, så skal jeg ta med barnet på en slik reise. Det er masse læring i dette, et klasserom har ikke alltid fire vegger, sier hun.

– Thea får praktisere engelsk, lære mye geografi, samt om kulturer, mennesker, empati og forståelse. Hun skriver også dagbok, leser og hører på både norske og engelske lydbøker.

I tillegg får Thea se og oppleve at ikke alle mennesker har det like godt som vi har det i Norge.

I Filipinene skal de i en måned jobbe som frivillige for den veldedige organisasjonen Streetlight. Dette er en organisasjon som ble stiftet av norske Erlend Johannesen i 2004 og som jobber for å bedre livene til gatebarn.

Også i Myanmar har de fått et nært innblikk i fattigdommen, da de besøkte et barnehjem hvor Thea fikk undervise andre barn i matematikk.

– Dette var en sterk opplevelse som jeg tror hun vil ha med seg resten av livet. Kanskje det en dag vil bli hennes skjebne å hjelpe andre barn. Vi leser hver dag om barn som lever i fattigdom og nød, men dette er vanskelig å forstå når vi sitter hjemme i rike Norge med alt vi har behov for - og ikke har behov for.

– Da vi kom inn på barnehjemmet for første gang, trillet tårene. Den kvelden snakket vi mye om hvordan vi kunne hjelpe disse barna og kom frem til at vi kunne spørre våre kjære Facebook-venner om å spleise på å kjøpe inn nødvendig utstyr. Oppslutningen var over all forventning og vi fikk kjøpt inn mat, klær, leker og annet nødvendig utstyr til barna på barnehjemmet.

LÆRERIKT: Så langt har Thea blant annet undervist filippinske gatebarn i matematikk og lært hvordan buddhistiske munker lever. - Et klasserom har ikke alltid fire vegger, sier mamma Lena. FOTO: Privat
LÆRERIKT: Så langt har Thea blant annet undervist filippinske gatebarn i matematikk og lært hvordan buddhistiske munker lever. - Et klasserom har ikke alltid fire vegger, sier mamma Lena. FOTO: Privat Vis mer

Sparer penger ved å passe dyr

Lena har fått permisjon fra jobben og før avreise sparte hun så mange penger hun kunne, solgte bilen og snakket med banken om å få betale mindre på boliglånet i en periode.

Hvor mye reisen vil koste totalt har hun ikke helt oversikt over, men så langt har de brukt mindre penger enn forventet.

– Her i Asia bor vi svært billig og betaler alt fra 100 til 250 kroner per natt inkludert frokost. En gang flottet vi oss med å bo på et fint hotell, men det kostet uansett bare 400 kroner per natt, sier Lena.

– Dersom økonomien tilsier det, skal vi tilbringe tre måneder i Australia. Her håper vi at vi kan få muligheten til «pet sitting», da Thea elsker dyr. Pet sitting innebærer å passe dyr mot gratis losji mens eierne er på reise, og jeg følger flere Facebook-grupper som formidler dette.

SIGHTSEEING I MYANMAR: For øyeblikket utforsker duoen Sørøst-Asia, snart venter Australia og kanskje Fiji, India eller Bangladesh. FOTO: Privat
SIGHTSEEING I MYANMAR: For øyeblikket utforsker duoen Sørøst-Asia, snart venter Australia og kanskje Fiji, India eller Bangladesh. FOTO: Privat Vis mer

Få negative opplevelser

Så langt har duoen ikke hatt noen direkte negative opplevelser, selv om Thea noen ganger synes hun får alt for mye oppmerksomhet. Det er mange av lokalbefolkningen som ønsker å ta bilder, ta på håret og berøre henne.

– Men det verste med turen er at det er så veldig varmt, noe som gjør meg litt irritert. Og så skvetter jeg sånn av trafikken, da de kjører så fort og tuter hele tiden, sier hun.

– Noe av det morsomste så langt har vært å sove i et kloster, da jeg var veldig spent på hvordan natta ville bli. Det var litt kjedelig å høre bønn klokken halv fem om natta, men jeg sovnet igjen. Jeg synes også det er veldig artig å sitte på et nytt fly og komme til nye steder. Og så møter jeg masse nye folk, det liker jeg.

Mamma Lena forteller at hun tar noen ekstra forholdsregler når hun reiser med barn.

De unngår for eksempel å vandre rundt sent om kvelden og er som regel alltid tilbake på hotellrommet før klokken ni om kvelden.

– Vi viser heller ikke frem rikdommen ved å bruke smykker og ringer. Vi respekterer de som bor i landet ved å alltid spørre om vi får lov til å ta bilder og ved å kle oss på samme måte. Vi prater gjerne med de lokale, da de har så enormt mye å fortelle.

– Båndet mellom Thea og meg blir sterkere for hver dag, da vi opplever så enormt mye og vi prater om alt vi opplever. Hjemme har vi ikke tid da vi løper fra det ene til det andre, gjerne litt stressa og irritert. Her tar vi ting med ro og nyter livet. Har vi lyst til å ligge i senga å slappe av en dag, så gjør vi det.

ELSKER Å MØTE NYE MENNESKER: Det verste med turen er ifølge Thea at det til tider kan bli alt for varmt. FOTO: Privat
ELSKER Å MØTE NYE MENNESKER: Det verste med turen er ifølge Thea at det til tider kan bli alt for varmt. FOTO: Privat Vis mer

Dra utenfor den typiske turistløypa

Dersom du drømmer om å gjøre en slik reise, er Lena og Theas klare oppfordring; bare gjør det!

– Jeg vil anbefale å starte med å undersøke mulighetene for å få permisjon fra jobben. For meg var dette det viktigste, da jeg ikke kunne rive opp all tryggheten for Thea. Vi måtte også ha et hjem å komme tilbake til.

– Kjøp deg et stort kart og begynn å se hvor du kunne tenkt deg å reise. Ikke studer hvert land i detalj på forhånd, det er umulig å sitte hjemme i lille Norge og forstå hvordan livet i Myanmar er.

– På Facebook finnes det backpacker-grupper for hvert land og hver verdensdel man ønsker å besøke. Meld deg inn der og les hva andre erfarer. Men dra gjerne litt utenfor den typiske turistløypa, da får du oppleve det autentiske ved landet!

Ikke garantert plass på samme skole

Dersom du ønsker å reise på med familien din langtur, er det svært viktig at dere sørger for å ha de nødvendige forsikringene. Mange har helårs reiseforsikring (ofte gjennom arbeidsgiver) men disse dekker som regel bare reiser inntil en viss varighet, for eksempel fra 45 til 180 dager. For lengre reiser kan det derfor være nødvendig å kjøpe en egen reiseforsikring.

Hvordan du skal håndtere barnas skolegang er også noe du bør tenke på før du reiser. Ifølge Utdanningsdirektoratet er ikke skolen pliktig til å gi opplæring til elever som tas ut av skolen i ett år på grunn av reise. Årsaken er at opplæringsloven kun gjelder for elever som bor i Norge.

Hvorvidt barnet vil kunne fortsette på neste trinn når det kommer tilbake, er ifølge seniorrådgiver Linda Sørfjord en vurdering som skolen må gjøre i de enkelte tilfellene.

– Elevene er ikke garantert å få plass i samme klasse eller skole. Hvis det ikke lenger er plass på skolen eleven har gått på, er skoleeier ansvarlig for å finne ny skoleplass til elevene, forklarer hun.

Reisevaksiner kan også være nødvendig og på Folkehelseinstituttets nettsider finner du oversikt over anbefalinger ved reise til ulike land. Før reisen har Lena og Thea tatt vaksiner mot Hepatitt A og B, japansk encefalitt, rabies, stivkrampe og tyfoidfeber, samt kikhoste. I tillegg er de påpasselige med å bruke myggspray for å forebygge denguefeber.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer