Setefødsel

Lene har født alle sine tre barn i seteleie

- Dersom det skulle komme et barn nummer fire, hadde jeg uten tvil valgt vaginal fødsel igjen, sier hun.

HAR HATT TRE SETEFØDSLER: Rundt 3-4 prosent av alle barn ligger i seteleie ved termin og de langt fleste blir forløst ved keisersnitt. FOTO: Privat
HAR HATT TRE SETEFØDSLER: Rundt 3-4 prosent av alle barn ligger i seteleie ved termin og de langt fleste blir forløst ved keisersnitt. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Setefødsler har etter min mening fått et ufortjent dårlig rykte. Når folk hører om setefødsler tenker de automatisk «skrekk og gru». Men hvis du får god oppfølging og den smertelindringen du vil ha, er det ikke verre enn en hodefødsel, sier Lene Fremstad Andersen (33).

Småbarnsmoren har født alle sine tre barn, Hannah Isabelle (12), Henrik (9) og Philip (11 mnd), i seteleie. En nokså uvanlig bragd da tall fra Medisinsk Fødselsregister viser at keisersnitt blir utfallet i 67 prosent av alle fødsler hvor barnet ligger i seteleie (tall fra 2018).

Var veldig nervøs første gang

Lene forteller at hun under sitt første svangerskap fikk vite at barnet lå med rumpa ned på den ordinære ultralydundersøkelsen i uke 18. De fleste fostre vil riktignok snu seg igjen flere ganger frem mot uke 28, men da det nærmet seg termin fikk Lene vite at barnet fortsatt lå i seteleie.

– Det ble tatt røntgen av bekkenet mitt for å se om det var stort nok til å kunne føde vaginalt og det var det. Jordmor ville derfor at jeg skulle prøve å føde på vanlig måte, men jeg var veldig nervøs. Jeg var bare 21 år gammel og kjente ingen andre som hadde født i seteleie. Jeg hadde tanker om at barnet skulle kunne sette seg fast eller få navlestrengen rundt halsen og dø, forteller hun.

En uke før termin ble det besluttet at fødselen måtte settes i gang, fordi babyen hadde gått litt for lite opp i vekt.

– Det ble en veldig fin og rolig fødsel, og jeg angret ikke på at jeg fødte vaginalt. Jeg revnet ikke, men måtte klippes og ble derfor sydd etterpå. I tillegg til barnefar hadde jeg med meg en barnelege, barnepleier, jordmor og jordmorstudent, så jeg følte meg godt ivaretatt, sier hun.

Ønsket å få oppleve en hodefødsel

Men da Lene tre år senere ble gravid på nytt, tenkte hun mye på at hun denne gangen ønsket seg en «normal» fødsel.

– Selv om det gikk veldig bra første gang, tenkte jeg at jeg ikke ville gjøre det en gang til. Ikke fordi jeg var redd, men fordi jeg hadde lyst til å oppleve hvordan det var å ha en hodefødsel, sier hun.

Det skulle imidlertid vise seg at barn nummer to også lå med rumpa ned. Fordi hun tidligere hadde hatt en vellykket vaginal setefødsel, ble hun anbefalt å prøve en gang til. Som sist ble fødselen satt i gang, men denne gangen kom barnet så raskt at hun ikke rakk å få epidural.

– Da jeg fikk beskjed om at jeg ikke kunne få epidural, tenkte jeg «herregud, hvordan vil dette gå!». Jeg begynte å huske smertene fra første gang og jeg skjønte ikke hvordan jeg skulle overleve det uten smertelindring. Jeg fikk lystgass, men den gjorde meg bare svimmel og kvalm.

– Jeg husker at jeg sa «det går ikke, det går ikke», men etter bare noen få press var han ute. Det gikk faktisk bare tre kvarter fra jeg hadde tre centimeter åpning til han var ute, forteller hun.

Valgte å ikke forsøke vending

Denne opplevelsen satte en støkk i Lene og hun var fast bestemt på at hun ikke skulle få flere barn. Ikke nødvendigvis fordi barnet mest sannsynlig kom til å ligge i seteleie igjen, men fordi hun fryktet at det ville gå like raskt.

– Jeg tror kroppen min reagerer veldig på medikamentene de gir for sette i gang fødselen, da seteleie i seg selv ikke er skyld i at fødsler går så raskt. Men da jeg åtte år senere ikke planlagt ble gravid igjen, var det ikke snakk om at vi ikke skulle beholde barnet.

– Jordmor foreslo at de denne gangen kunne forsøke å vende barnet, men hun sa at det var veldig smertefullt og at han med 99 prosent sikkerhet kom til å snu seg tilbake igjen. Livmoren min er nemlig formet slik at babyene trives best med rumpa ned. Selv om jeg var nervøs så jeg ikke på keisersnitt som et alternativ for meg. Det var derfor bare å bite tenna sammen og kline til en gang til, smiler hun.

Epidural ble satt for seint

Legene ville denne gangen forsøke å sette i gang fødselen med en modningspille som var noe mildere enn den hun hadde fått ved forrige fødsel. På denne måten håpet de at fødselen ville ta noe lengre tid, slik at hun rakk å få epidural.

Men også denne gangen skulle det vise seg at tiden ble for knapp. Anestesilegen klarte riktignok å sette epidural, men barnet ble født før den i det hele tatt begynte å virke.

Til tross for at de to siste fødslene var smertefulle, sier Lene at hun ikke angrer på at hun fødte på den naturlige måten.

– Alle mine fødsler var spesielle og spennende opplevelser. Jeg synes også at det er litt kult at jeg har hatt tre setefødsler, da jeg ikke kjenner noen andre som har gjort det samme. Dersom det skulle komme et barn nummer fire, hadde jeg uten tvil valgt vaginal fødsel igjen. Siden jeg ikke har hatt hodefødsel vet jeg ikke om setefødsel er vondere, det er jo veldig vondt uansett.

Lenes råd til andre kvinner i samme situasjon er å ikke høre på alle skrekkhistoriene.

– Om du er redd bør du heller snakke med lege og jordmor om tankene dine, forsøk å blokkere ut alle velmenende råd fra venner og familie om hva du bør gjøre. Vi har veldig bra helsepersonell i Norge og du blir ikke sendt til hvem som helst. Du kommer til leger og jordmødre som har vært med på dette mange ganger før, så du er i gode hender.

Enkelte har større sjanse for seteleie

Fødselslege Thorbjørn Brook Steen ved Ullevål sykehus forteller at rundt 3-4 prosent av alle barn ligger i seteleie ved termin og at noen kvinner har større sjanse for å få et barn som ligger i seteleie enn andre.

– En årsak til at man får flere barn i seteleie kan være at livmoren har en anatomi som gjør det mest naturlig for barnet å legge seg slik. Dersom du har hatt ett barn i seteleie er også sjansen større for at det skjer med neste barn, men denne «regelen» er ikke absolutt. Jeg er selv eksempel på dette, da moren min fødte søsteren min i hodeleie og meg i seteleie, smiler han.

Ved Ullevål sykehus foregår cirka en tredjedel av setefødslene vaginalt, mens en tredjedel er planlagte keisersnitt og en tredjedel er akutte.

Steen forklarer at noen kvinner selv ønsker keisersnitt, mens andre blir frarådet å føde vaginalt på grunn av bekkenets størrelse. Men hvis det ikke finnes spesielle forhold som gir økt risiko for komplikasjoner, anbefales vaginal setefødsel.

– Den nasjonale veilederen for setefødsler er i dag slik at man tar røntgenmål av mors bekken og dette målet diskvalifiserer noen til å føde vaginalt. Veilederen er imidlertid for øyeblikket under revisjon og viktigheten av bekkenmål vil bli fjernet i den nye veilederen som kommer til neste år, sier han.

NORMALT Å VÆRE BEKYMRET: Men ifølge fødselslege og forfatter Thorbjørn Brook Steen, kan du være sikker på at fødeavdelingen vet hvordan de skal få barnet ditt trygt ut. FOTO: Kagge Forlag
NORMALT Å VÆRE BEKYMRET: Men ifølge fødselslege og forfatter Thorbjørn Brook Steen, kan du være sikker på at fødeavdelingen vet hvordan de skal få barnet ditt trygt ut. FOTO: Kagge Forlag Vis mer

Ikke mer smertefullt å føde i seteleie

Ifølge Steen vil det ikke bli større rifter under en vaginal setefødsel og det gjør heller ikke mer vondt enn en hodefødsel. Men under setefødsler er det riktignok en større risiko for at det kan ende med akutt keisersnitt.

– Dette skyldes at vi ikke ønsker å ta noen sjanser. En vanlig årsak til akutte keisersnitt er at kvinnen ikke klarer å trykke ut barnet selv. Ved en vaginal setefødsel kan vi ikke bruke vakuum slik vi kan på hodet og velger derfor keisersnitt, sier han.

Steen er aktuell med boken «Hjelp, jeg skal føde» hvor han tar for seg alle store og små bekymringer gravide kan ha. Han forteller imidlertid at redsel for setefødsel ikke er et så stort tema som tidligere.

– Setefødsel er unntaket mer enn regelen og de fleste gravide ønsker seg en graviditet og fødsel som ikke går utenfor normalen. Men etter femten år som fødselslege opplever jeg at kvinner i mindre grad enn før er bekymret for setefødsler. Dette skyldes blant annet at man her i Norge har forsket en del på setefødsler og vist at de går bra, og det får gravide med seg, sier han.

– Norge er dessuten verdensledende på setefødsler. Ikke alle små fødeavdelinger vil forløse barn som ligger i seteleie, men de som tilbyr det gjør det på bakgrunn av svært gode egne resultater og god erfaring. Selv om setefødsler altså er forholdsvis sjeldent prosentvis, har norske leger og jordmødre mye erfaring etter å ha forløst seteleie i mange år. Det er derfor en trygg fødsel og barna klarer seg like bra som alle andre.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer