Liam ble født livløs

Hjerteoperasjonen reddet livet hans.

FØDT MED HJERTEFEIL: Lille Liam måtte gjennom åpen hjerteoperasjon da han bare var ni dager gammel.  Foto: Privat
FØDT MED HJERTEFEIL: Lille Liam måtte gjennom åpen hjerteoperasjon da han bare var ni dager gammel. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når man i dag ser den livsglade og sprudlende ettåringen Liam, er det vanskelig å forestille seg hvor mye den lille kroppen hans har måttet gå gjennom den første måneden av livet.

– Vi har fortsatt ikke helt forstått hvilken reise vi var gjennom på den korte tiden, sier mamma Ida Berghman (30) og pappa Magnus Lundgren (26).

Maraton-fødsel

Ida og Magnus forteller om en helt normal graviditet, som etter hvert førte til en maratonfødsel av de sjeldne.

Hele 27 timer tok det fra vannet gikk, til babyen ble født.

Noen timer ut i fødselen viste det seg i tillegg at babyen satt fast med skuldrene. Fødselslegen forsøkte å vri og vende på barnet uten å lykkes, og etter en stund ble det besluttet at de måtte klippe.

– Det var den verste smerten jeg har opplevd. Til tross for at jeg var kjempefull på lystgass og all mulig bedøvelse, husker jeg fortsatt de to klippene og hvordan jeg skrek av smerte. Samboeren min sa at det var de verste skrikene han noensinne har hørt, forteller Ida.

LES OGSÅ: - Dette burde noen fortalt meg før fødselen!

Lettet over å være ferdig

Endelig lykkes det legene å få barnet ut, og Ida var lettet og glad over at det hele endelig var over. Dessverre skulle det vise seg å bli en kortvarig lykke.

Når legene legger Liam på Idas mage, er han helt stille og glider ned på siden av magen hennes.

Hurtig klipper legen navlestrengen, tar med seg Liam og roper til pappa Magnus at han må følge med ham ut.

Etter at de har forlatt føderommet, blir det stille og en fortsatt neddopet Ida føler seg lettet. – Det var så skjønt å være ensom og bare få slappe av. Jeg sovnet etter en stund mens jordmoren sydde riftene mine, forteller hun.

LES OGSÅ: Charlotte fikk livet snudd opp ned etter ultralyden

Født livløs

40 minutter senere kommer Magnus tilbake, nyhetene han kommer med er ikke bare gode. – Jeg skjønte ingenting. Jeg så at noe var galt, fordi han så trist og sjokkert ut, sier Ida.

Magnus forteller henne at Liam ble født livløs og at legene har gjenopplivet ham i rommet ved siden av. En sjokkert Ida blir trillet i rullestol inn i rommet. Her får hun se sin nyfødte sønn ligge blodig, utslått og med oksygenmaske på seg.

LIKE FØR OPERASJONEN: Pappa Magnus får endelig lov til å holde Liam i armene sine. Foto: Privat
LIKE FØR OPERASJONEN: Pappa Magnus får endelig lov til å holde Liam i armene sine. Foto: Privat Vis mer

Deretter blir Liam transportert til intensivavdelingen på et annet sykehus. Her ble det foretatt en rekke tester, men ingen klarte å skjønne hvorfor Liam ikke pustet på egenhånd.

Mye å stri med

I de nærmeste dagene hadde den lille kroppen mye å stri med. Fordi han satt fast under fødselen, fikk han morfin som smertelindring. Mens en infeksjon som følge av avføring i fostervannet, førte til at han også fikk antibiotika.

Etter tre dager i uvisshet oppdager en lege at det er noe rart med Liams hjerte, og foreldrene håper de endelig skal få vite hva det er som feiler ham.

– Det vanskeligste var nesten å ikke vite hva feilen var. Å bare gå og vente på at andre skal finne feilen og hjelpe ham. Når vi til slutt fikk beskjeden om at Liam har en medfødt hjertefeil, var det som en bombe slo ned i rommet, sier hun.

LES OGSÅ: Et hjertebarn er født

Måtte opereres snarest

Hjertefeilen innebærer at de fire venene som går fra lungene til hjertet går inn på feil side av hjertet og store mengder oksygenrikt blod pumpes ut i kroppen.

– De fortalte at han skulle kunne leve og puste på egen hånd i noen uker, men senere ville han dø om ingenting blir gjort, forteller Ida.

Det ble besluttet at han skulle opereres da han var ni dager gammel. Før operasjonen fikk moren for første gang løfte ham opp og amme ham i noen minutter.

TØFF START PÅ LIVET: Liam måtte mates med sonde og fikk masse medisiner. Foto: Privat
TØFF START PÅ LIVET: Liam måtte mates med sonde og fikk masse medisiner. Foto: Privat Vis mer

Heldigvis var operasjonen vellykket, men den første tiden etter operasjonen var Liam fortsatt veldig svak. Han måtte mates gjennom sonde i nesen og fikk tre forskjellige typer medisiner. Da han var tre uker gammel fikk familien endelig reise hjem, og de kunne begynne livet sammen.

Vil kunne leve normalt

I dag er Liam en kjempeglad og aktiv liten ettåring, som «snakker» mye og nettopp har lært seg å gå. Antageligvis vil han ikke behøve flere operasjoner og vil kunne leve helt normalt resten av livet.

Foreldrene ser tilbake på den første måneden av livet hans, og kan nesten ikke forstå hva de har vært gjennom.

Totalt fire forskjellige sykehus var familien innom, og Ida forteller at denne tiden i tillegg var preget av brystbetennelser, hormonsvingninger og hjelpeløshet - samt to foreldre som bare lengtet etter å kunne holde barnet sitt.

GLAD GUTT: Liam er i dag helt frisk og må mest sannsynlig ikke ta flere operasjoner i fremtiden. Foto: Privat
GLAD GUTT: Liam er i dag helt frisk og må mest sannsynlig ikke ta flere operasjoner i fremtiden. Foto: Privat Vis mer

– Til tross for alt, har vi hatt en utrolig flaks som fikk akkurat Liam. Han er en fantastisk og glad person, som jeg håper får alle muligheter i livet, sier moren.  – Han gir oss så utrolig mye glede hver eneste dag, avslutter hun.

Fakta om Anomale lungeveneforbindelser (APVD):

Anomal lungeveneforbindelse betyr at noen eller alle de blodårene som fører rødt (oksygenert) blod fra lungene til hjertet, ikke er forbundet med det venstre forkammeret som normalt.

Hvis ingen av blodårene er forbundet med venstre forkammer, betegnes tilstanden som total.

Barn med APVD kan få diagnosen før de blir født, hvis feilen oppdages ved ultralydundersøkelsen i svangerskapet.

Det er vanskelig å oppdage APVD under svangerskapet, og de fleste barn får derfor diagnosen APVC etter at de er født.

Symptomene inkluderer andpustenhet og en blålig misfarging av huden på grunn av lavere oksygeninnhold i blodet.

Det vil nesten alltid være nødvendig med operasjon, men den kan i noen tilfeller vente til noen uker etter at diagnosen er stilt. 

Det gjøres en åpen hjerteoperasjon. Vanligvis er det ikke behov for ytterligere kirurgi eller kateterbehandling.

Barnet vil trenge livslang oppfølging med hjertekontroller, men de aller fleste vil ha et normalt fysisk funksjonsnivå.

Kilde: Foreningen for hjertesyke barn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer