- Ligg unna babyen min!

Trebarnsmamma Caroline har sett seg lei på at andre tar seg litt for mye til rette.

MENER DET ER FORELDRENES VALG: Caroline skjønner ikke hvorfor andre har et så stort behov for å mate babyen hennes med søtsaker. Foto: Privat
MENER DET ER FORELDRENES VALG: Caroline skjønner ikke hvorfor andre har et så stort behov for å mate babyen hennes med søtsaker. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg mener det er opp til foreldrene å bestemme når de skal introdusere annet enn pupp eller babygrøt til barnet, sier trebarnsmamma Caroline Myklebust (25). 

bloggen sin tar hun et oppgjør med alle som stadig maser om å få mate babyen hennes. Sønnen Lias er bare fem måneder gammel, men hun har flere ganger opplevd at folk rundt henne har spurt om han kan få smake på ting.

Ga barnet krem bak ryggen hennes

At barnet nærmest får prakket på seg is, kaker og andre søtsaker, synes hun ikke noe om.

– Det skjer spesielt i selskaper og lignende sammenkomster, sier hun. – Et familiemedlem har blant annet gitt krem på fingeren idet jeg snudde meg vekk for å prate med noen. Da var han bare tre måneder gammel!

– Is og kake er ikke greit for oss før de selv kan ta valget. Hos oss har det vært naturlig å la de få prøve det på sin ettårsdag, men mitt eldste barn valgte da rosinene som lå på samme fatet, sier hun. 

LES OGSÅ: Å være «flink med mat» kan ha en høy pris

OPPTATT AV Å FØLGE ANBEFALINGENE: Caroline har nylig begynt å gi Lias den gradvise tilvenningen til fast føde. Foto: Privat
OPPTATT AV Å FØLGE ANBEFALINGENE: Caroline har nylig begynt å gi Lias den gradvise tilvenningen til fast føde. Foto: Privat Vis mer

Frarøvet milepæl

Caroline viser til at Verdens Helseorganisasjon anbefaler fullamming til barnet er seks måneder gammel. Planen er at hun gradvis skal introdusere fast føde i kostholdet til sønnen sin.

At andre mater hennes barn uten samtykke, gir henne også en litt trist følelse av å bli «frarøvet» en viktig milepæl i barnets liv. 

– Jeg gledet meg veldig til å lage første grøten klar til ham, se han spise den og ta bilder for å ha i albumet. Det er det kjekt å se tilbake på når han blir større. Å si at han smakte krem første gang han smakte noe er ikke akkurat noe å skryte over, sier hun.

Skjønner ikke hvorfor

Caroline er ikke redd for å si ifra, men når hun har satt foten ned har hun fått kommentarer som «Bare en liten skje?» «Hvorfor? Den er jo ikke tilsatt noe som er farlig!».

– Tanken deres er nok god, og noen tenker nok at det var greit når de hadde barn selv – det ble da sunne voksne det også. Men slutt å gi det i smug til barnet mitt og slutt å mas om at barnet må få smake. Vi vet best om vårt barn og vi følger anbefalingen, sier hun. 

LES OGSÅ: Lerke har spist selv fra hun var fem måneder gammel

Skjer enda oftere med eldre barn

Helsesøster Karina Flem Barexstein, svarlege hos Lommelegen.no, kjenner godt til at noen foreldre reagerer på denne måten.

– Men dette er nok mer gjeldende når barna er litt større. Kanskje de får kjeks, sjokolade og saft hos besteforeldre uten at foreldrene liker det og uten at besteforeldrene lytter til foreldrene, sier hun. 

– Barn lærer ganske raskt hva som er reglene hjemme og hos for eksempel besteforeldre. Om de får sjokolade hos bestemor på en tirsdag, så vil de kunne forholde seg greit til at det hjemme er kun sjokolade på lørdag. Det er vi foreldre som må være tydelige og konsekvente og det er hjemme vi er mest.

Bør unngås

Selv om det ikke er direkte farlig å gi barnet is eller kake det første leveåret, synes helsesøsteren at man bør unngå det i det lengste. 

– Barn som spiser mye søt mat uten næring, som kjeks og boller, og som drikker mye saft, vil kunne få for lite jern, vitaminer og mineraler i seg. Gir man det ofte kan det legge til rette for uheldige vaner og barnet vil etterspørre usunn og søt mat, sier hun.

– Det som er så fint er at om man unngår å introdusere usunn og sukkerholdig mat til disse små barna, så vil de jo ikke etterspørre det heller - enn så lenge!

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ

Andreas Viestad: - Denne tabben bør foreldre styre unna! 

- Slik får du barna til å spise sunn og god mat - helt frivillig.

Les saken.

 

Gradvis tilvenning

Helsedirektoratet har klare retningslinjer når det gjelder spedbarn og mat.

– Spedbarn trenger næringstett mat og morsmelk er det beste å gi barnet første leveåret. Om man ikke kan eller ønsker å gi morsmelk, er morsmelkerstatning et godt alternativ, sier Barexstein.

– Når barnet er mellom fire og seks måneder er det gjerne særlig åpen for smaker, så rundt fem måneder kan være en god tid å begynne med fast mat helt i det små, ved siden av fullamming. Får barnet morsmelkerstatning kan en begynne med fast mat ved fire måneder. Det er viktig med en gradvis introduksjon av mat, gi først små smaksporsjoner, sier hun. 

Milepæler er viktige

Helsesøsteren skjønner godt at foreldre reagerer når de ikke får delta i barnets viktige milepæler og forteller at disse er viktigere enn mange kanskje er klar over.  

– Alt barnet gjør - og får - for første gang er stas for oss foreldre å være med på, som barnets første smil, den første latteren, barnets første skritt, smaken av grøt for første gang og så videre. Barn har jo fantastiske uttrykk, og disse uttrykkene og kommunikasjonen er viktig og med på å forsterke relasjonen mellom foreldrene og barnet, sier hun.

LES OGSÅ: Når babyen din ikke vil spise fast føde

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer