<strong>Kjent problemstilling for småbarnsforeldre? Foto:</strong> Shutterstock.com
Kjent problemstilling for småbarnsforeldre? Foto: Shutterstock.com Vis mer

– Liker ikke!

Publisert
Sist oppdatert

Hva skal du gjøre hvis barnet ikke vil smake på maten? Her er svarene fra ernæringsfysiologene.

Ernæingsfysiologene Ingvild Steen Nøding og Terese Glemminge Arnesen fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter svarte på spørsmål fra Mammanetts lesere i et nettmøte torsdag. 

Flere lesere tok opp temaet "barn som ikke vil spise". Mange foreldre er bekymret for at barnet ikke fikk i seg nok eller riktig sammensatt mat.

LES OGSÅ: 5 matvarer barnet elsker å hate - men bør spise

Vanlig problemstilling hos barn

– Alle har vi vel opplevd barn som sier "liker ikke" før de i det hele tatt har smakt på maten. Som nekter å smake, lager grimaser og gjør hele matsituasjonen trist og lei. Hva kan man gjøre for å få barnet til å smake? spurte "Nenne".

Mange barn har sterk vilje i forhold til hva de vil spise og ikke. Dette er et helt vanlig dilemma for mange foreldre forsikrer ernæringsfysiolog Steen Nøding. Hun mener imidlertid at det finnes en del knep som hjelper.

Ernæringsfysiologens tips:

  • La barna være med på matlagingen så langt det lar seg gjøre. Har man selv vært med på å lage noe, kan det ofte være mer spennende å smake på maten. 
  • Forsøk å gjøre måltidet til et hyggelig samlingspunkt hvor dere spiser sammen. Ved å få se at dere voksne spiser, vil kanskje barna ta etter. Husk at voksne er barns rollemodeller og at barn lærer av hva vi voksne gjør. Det kan også være til god hjelp å se andre barn, særlig større barn, spise den maten de ikke selv vil spise.
  • Et annet råd kan være ikke å blande maten for mye. Mange barn liker best hvis de kan plukke og ikke nødvendigvis spise fisk, poteter og saus sammen, men hver for seg. 
  • La barnet være med på å lage morsomme navn på nye og ukjente matretter. Kanskje barnet syns det er litt mer moro å smake på maten da?
  • Å gi etter for at barnet «ikke liker» og kun gi barnet mat som det liker godt, vil nok ofte dessverre virke mot sin hensikt og er ikke noe jeg vil anbefale å gjøre ofte. Selv om et barn sier at de ikke liker en bestemt matvare, bør man ikke slutte å tilby barnet denne matvaren i tiden fremover. Mange barn kan lære seg å spise mer variert hvis de ikke alltid blir tilbudt et annet alternativ til det de «ikke liker».

– Kanskje er det en trøst at de aller fleste barn får i seg den maten de trenger selv om de i perioder kan være mer kresne, sier Steen Nøding.

LES OGSÅ: Barn som ikke vil spise 


Ernæringsfysiologene Ingvild og Terese fikk mange spørsmål.

Baby vil ikke ha brød og middag

En annen mor forteller at hun har en gutt på 7 måneder som nekter å spise brød og middag. Han blir ammet og får grøt morgen og kveld og litt frukt/smoothie midt på dagen. 

– Gjør det noe? spør hun.

– Fra 6 måneders alder er mer mat helt nødvendig i tillegg til morsmelk. Dette for at barnet skal få i seg nok næring. Barnet vennes gradvis til et variert kosthold ved at barnet introduseres for forskjellige matvarer og ulike matretter. I og med at barnet ditt kun er 7 måneder gammelt trenger du ikke bekymre deg for at han ikke vil ha brødmat eller middag ennå. Dette er en gradvis tilvenning, og etter hvert vil han begynne å spise mere fast føde, svarer ernæringsfysiologene.

LES OGSÅ: Slik vet du at babyen får nok mat 

1-åring med spisevegring 

En annen mamma forteller at hun har et barn på 1 år som spiser veldig lite til vanlig, og nå blitt mye verre etter oppstart i barnehage. Hun snur seg bort og spytter ut mat, og vekta raser nedover. 

– Bør barnet få berikningspulver til å ha i saft? spør hun.

Steen Nøding understreker at det er fint at moren tar barnets vekst på alvor og står fast på jevnlig oppfølging av barnets vekt. 

– Du kan forsøke å gjøre noen små grep i kostholdet hans som for eksempel å bruke ekstra mye pålegg på skivene og litt ekstra smør eller olje i maten. Det finnes, som du selv nevner, noen næringsdrikker/ -pulver som du får tak i på apotek. Dette kan du for eksempel bruke i supper, grøter og drikker, dersom du ønsker det. Disse næringsdrikker/ -pulver finnes både med og uten smak. Jeg anbefaler i så fall at du velger en nøytral variant hvis du skal berike annen mat. 

– Det kan også være lurt å gjøre barnehagepersonellet oppmerksom på din bekymring, slik at de kan følge han opp litt ekstra godt, avslutter Steen Nøding.

LES ALLE SPØRSMÅL OG SVAR: Nettmøte om barn og mat

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer