Likeverdige foreldre?

Mammanetts eminente Foreldrepanel. Fra venstre: Christian, Mari, Heidi, Gunn og Robert
Mammanetts eminente Foreldrepanel. Fra venstre: Christian, Mari, Heidi, Gunn og Robert Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er mamma og pappa likeverdige og likestilte når det gjelder omsorg og oppdragelse? Hva kan man forvente av partneren? Hva krangler småbarnsforeldre om? Dette var noen av spørsmålene som stod på agendaen da Mammanetts foreldrepanel møttes til sitt andre diskusjonsmøte.

Mamma og pappa - ikke like strenge?

Familieterapeut Kirsten: I dag tar menn tar like mye del som kvinner i barneoppdragelsen.
Familieterapeut Kirsten: I dag tar menn tar like mye del som kvinner i barneoppdragelsen. Vis mer

– Jeg mener at hvis man har klart å få en unge så  skal den oppdras på like vilkår, selv om foreldrene kanskje har forskjellige roller. Hos oss er nok jeg den strenge, og det hender at mor er litt mer ettergivende. Selv om jeg også kan være det noen ganger da, forteller Christian.

– Det er ofte slik at en forelder er litt strengere enn den andre, men det trenger ikke være faren, det kan like gjerne være motsatt, forteller Kirsten, som er familieterapeut og leder ved Familievernkontoret Gjøvik. Hun fortsetter:
– Det handler om hva slag erfaring man har med seg. Alle har med seg en ryggsekk, så det gjelder å blande sekkene litt. I dag tar menn like mye del som kvinner og det synes jeg er riktig. Pappa er like aktiv som mamma i dag.

Les også: Når to blir tre - lykke eller krise?

Kvinner gir ikke fra seg kontrollen 

Christian skyter inn: – Selv kunne jeg ikke ha sittet på sidelinjen og ikke gjort noe.

Sidsel, som også er familieterapeut, mener det handler om i hvilken grad kvinner klarer å gi fra seg ansvar og kontroll. Fedrene ønsker mer og mer å ha den samme posisjonen som mødrene i barnas liv. – Kvinnen må gi slipp, og det tar tid, forteller hun.

Kirsten har dog observert en utvikling gjennom årene: – Jeg tror pappaen tar mer del i begynnelsen av barnets liv i dag, enn tidligere. 

Panelet nikker anerkjennende, og Christian er ikke i tvil: – Jeg synes det har vært fantastisk å være med på alt, fra første dag. Selv om fedre kan være likestilt med mødre på de fleste områder, vil det likevel alltid være noen forskjeller, for eksempel så har mødrene muligheten til å amme. 

Christian: - Å bli far er det beste som har hendt meg. Selvsagt har jeg vært med på alt som har med barna å gjøre fra dag en!
Christian: - Å bli far er det beste som har hendt meg. Selvsagt har jeg vært med på alt som har med barna å gjøre fra dag en! Vis mer

 

Familieterapeut Sidsel: Ja, kvinner og menn er forskjellige. Det tør jeg å si. Men det gjør ikke kvinner til eksperter.
Familieterapeut Sidsel: Ja, kvinner og menn er forskjellige. Det tør jeg å si. Men det gjør ikke kvinner til eksperter. Vis mer

Menn og kvinner er forskjellige 

– Det er en brannfakkel å si at vi er forskjellige. Selv om kvinner ikke nødvendigvis er mer ekspert på ungen, så er det noe med det biologiske som kvinne. Men jeg tror menn kan være like omsorgsfulle og gi barnet det de trenger på samme måte som kvinner, mener Sidsel. 

Tobarnsmoren Mari har vært mye alene sammen med barna mens pappaen har jobbet. – Men han er likevel oppe om natta og slikt. Når barna er med pappaen sin så klarer han det like bra som meg, mener hun.

Familieterapeutene forteller at nærhet og kroppskontakt er viktig for både barn og forelder. Derfor kan et bleieskift være så mye mer enn bare en praktisk oppgave. Hvis man er fraværende så tar ikke barnet skade, det er heller kanskje den voksne som går glipp av noe.

Les også: Er foreldrekvote nødvendig?

Barn medfører ofte flere parkonflikter

I de fleste parforhold finner man konflikter og uenighet, og når det kommer et barn inn i bildet møter man enda flere utfordringer. Ekspertene trekker fort frem grensesetting som en kilde til konflikt. Dette er også panelet enig i. Hvilke «fighter» skal man ta, og hvilke skal man ikke ta. Noen ganger vil for eksempel far ta opp en sak, mens mor mener det ikke er nødvendig. 

– Jeg tror nok at mange ganger har mor mer rett. De har dette «følelsesgenet», og det må vi bare godta, sier Robert.

Christian forteller at hjemme hos han så er de som oftest samstemte: – Kona og jeg har vært enige i nesten alt. Vi vet hvordan det skal være og ikke være, vi er rett og slett skjønt enige i det meste når det kommer til oppdragelse.

Familieterapeutene Sidsel og Kirsten anbefaler at foreldrene tar diskusjonene seg i mellom på forhånd. Da er man enige og samstemte før man tar diskusjonen med barnet. 

Egentid, partid og familietid

Når panelet diskuterer grunnlag for konflikter, kommer egentid fort opp som tema rundt bordet. Noen par er bare foreldre og slutter helt å være kjærester og har aldri egentid. Når barna er små krever de mye oppmerksomhet, og når de blir eldre går det med mye tid til å følge opp barna på alle aktiviteter de er med på. Mangelen på egentid kan føre til slitasje på parforholdet. Kirsten forteller at mange menn har vært flinke til å prioritere seg selv, man at nå har også kvinnene blitt bedre til det. Men hva defineres egentlig som egentid? Robert undres om hjemmekontor på ettermiddagen kan regnes som det.

– Den problemstillingen har jeg ikke hørt om, men noen ganger kan det være et problem at en forelder jobber sent, forteller Kirsten og fortsetter: – Når man sitter hjemme alene med små barn så regnes ikke det som egentid. Man kan jo ikke gå ut å gjøre hva man vil da.

 

Familieterapeutenes råd til foreldre:

  • Snakk sammen og legg felles føringer 
  • Planlegg både familietid, partid og egentid - Både mor og far bør få avsatt tid til å prioritere seg selv og sine hobbyer og interesser
  • En konflikt mellom foreldrene som eskalerer skal være skadelig for barnet. Manglende enighet i hjemmet skaper utrygghet, og barn oppfatter slikt veldig tidlig. Trygghet rundt barna er derfor mer viktig enn akkurat hvem som gjør hvilke oppgaver i huset.
  • Selv små spedbarn som opplever vold mellom foreldrene kan ta skade av det, selv om de ikke er vitne til det. De kan oppfatte en endret atmosfære eller lyder i hjemmet.

 

Mari: - Det er typisk mødre å først klage på mannens manglende innsats, for så å kritisere det han faktisk gjør.
Mari: - Det er typisk mødre å først klage på mannens manglende innsats, for så å kritisere det han faktisk gjør. Vis mer

La pappa ta ansvar

Mer praktiske gjøremål i hverdagen kan også skape konflikter i parforholdet.
– Det virker for meg som om mange mødre klager over at faren ikke gjør noe hjemme, men når han først gjør en innsats så er det ikke bra nok. Jeg har kanskje merket det litt selv også, at jeg kjefter litt hvis faren for eksempel ikke har pakket sekken bra nok, forteller Mari. Robert kjenner seg igjen:
– Jeg legger ikke sammen klær lenger, fordi det har jeg fått kjeft for før. 

– Jeg tror kanskje at mennene vet at mor dobbeltsjekker det de gjør. Derfor er det vi som må la dem slippe mer til, så tar de ansvar, sier Gunn. 

Panelet tror at mye av grunnen til dette er at mor forventer at far skal løse oppgavene slik hun ville ha gjort det. Hun forventer at far leverer 100 prosent første gang, enten det gjelder vasking, matlagning eller å delta på foreldermøter.

– Menn må kanskje være litt mer oppmerksomme på de ting de skal gjøre, så blir det mindre kjeft. For eksempel å ta ut av oppvaskmaskinen eller pakke ungenes ryggsekk, påpeker Kirsten.

– Det kan vel hende vi bekymrer oss mer også, for eksempel hvis fedre skal være alene med barna, forteller Gunn.

Det har også Robert hørt eksempler på:
– Det er noen som ringer svigermor først, når faren skal være alene med ungene. Heldigvis har ikke jeg det sånn.

– Jeg synes det er bra at menn får større plass i livet til barnet. Så må kvinnene gi  mer slipp og det er ikke så lett, avslutter familieterapeuten Kirsten.


Foto: Lars Skjegstad
 

Far skader barnet? Latterlig påstand!

En uke etter dette Foreldrepanelet ble gjennomført publiserte Mammanett en sak hvor en svensk professor mener pappa er skadelig for barnet. Hun oppfordrer foreldre heller å skaffe en barnepike enn at pappa skal være alene med barnet det første året. Påstandene var opprinnelig utgitt i en bok utgitt i 2007, men forskeren bekrefter i 2012 at hun fortsatt står for disse påstandene. Les saken: Pappa skader barnet

- Hun vet ikke hva hun snakker om. Hun viser ikke til noe forskning. Dette er synsing, er familieterapeut Kirsten Bakkes tydelige kommentar. - Menn i dag er mye mere var for sine barn en tidligere. Vi kjenner ikke til at menn har tunnelsyn og hører dårligere enn kvinner. Dahlgrens uttalelser er et gufs fra fortiden! kontanterer hun. 

Om Foreldrepanelet

Norske foreldre stoler mest på fagpersoner, men spør gjerne mennesker i omgangskretsen sin når det er noe de lurer på. Dette er bakgrunnen for at Mammanett.no og Fisher-Price har bidratt til et norsk Foreldrepanel som ble startet i 2010. vi er nå inne i vår andre sesong. Et knippe foreldre med ulike forutsetninger bidrar med sine erfaringer og tanker om sider ved det å ha barn, som skal presenteres som ulike saker på Mammanett.no. Fagpersonale deltar også ved møtene. 

Gjester og fagpersonale denne gang: Sidsel R. Gløtvold, pedagog og familieterapeut. Kirsten Bakke familieterapeut og leder ved Familievernkontoret Gjøvik. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer