Selektive spisevansker

Lily-Alette (3) ble født med spiseforstyrrelse

- Hun gikk et helt år uten annen fast føde enn litt kokt eggehvite og stekt pølse, forteller moren.

SELEKTIVE SPISEVANSKER: Fordi hun ikke klarer å ta til seg nok næring, er Lily-Alette avhengig av å få mat via sonde. FOTO: Privat
SELEKTIVE SPISEVANSKER: Fordi hun ikke klarer å ta til seg nok næring, er Lily-Alette avhengig av å få mat via sonde. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Mange barn har perioder hvor de simpelthen nekter å spise enkelte matvarer, noe som kan være temmelig frustrerende for foreldrene. Det hjelper liksom ikke hvor mange triks eller ablegøyer du forsøker deg på, dersom barnet ditt har bestemt seg for at «dette liker jeg ikke!».

Men i noen, mer alvorlige, tilfeller handler det ikke bare om kresenhet, det kan faktisk dreie seg om en spiseforstyrrelse.

Trebarnsmor Sandra Åndal Røstberg (32) forteller at hennes yngste datter, Lily-Alette (3), tidlig begynte å avvise mat.

– Jeg har aldri ammet henne, hun ville ha flaske og bare små mengder om gangen. Melken måtte dessuten ha en bestemt temperatur hver eneste gang. Hvis den var en grad for høy eller for lav, måtte den tømmes ut. Hun aksepterte heller ikke at vi varmet den opp i mikroen, så om den var «feil» måtte vi begynne helt på nytt igjen.

– Som tredjegangsforelder gjorde det meg ikke så stressa i starten, så lenge hun tok flaska var det greit. Vi aksepterte bare at det var slik hun var, forteller Sandra.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer