– Jeg har dårlig samvittighet fordi jeg ikke kan være aktiv sammen med Odin (1,5), sier Linda Watten. Hun bor i Innvik i Nordfjord sammen med Håkon Westvik (30) og deres felles sønn. Hun har unngått å spise og drikke før hun skal snakke med KK på telefonen.
– Dette svangerskapet er bare fælt, og jeg er ikke stolt over den voksende magen, slik jeg var med Odin. Nå bare gleder jeg meg til jenta som turner der inne blir født.
Linda har termin i slutten av mai, og er glad for at sykdommen hun nå sliter med da forsvinner. Med Odin forduftet kvalmen så fort gutten skled ut, og alt det vonde var glemt. Linda og Håkon hadde ikke planlagt at Odin skulle bli storebror så tidlig, men gleder seg nå til å få to tette barn.
– Kroppen min tåler tydeligvis ikke å være gravid. Men jeg er takknemlig for at jeg blir så lett gravid slik at vi får oppleve å være foreldre, sier Linda, som i utgangspunktet ikke var skeptisk til svangerskap nummer to.


- Folk klarer ikke å dy seg, selv om de vet at det er feil. Jeg blir utrolig lei
Misliker å ligge på sykehus
Da Linda ble gravid med Odin, begynte hun å kaste opp i uke 8. I etterkant ser hun at hun presset seg til å stå i jobben altfor lenge. Men som kontaktlærer for en førsteklasse, kjente Linda på at hun måtte være der, og lære barna det mest grunnleggende før en annen lærer skulle overta.
– Det var ikke til å unngå at elevene så at jeg kastet opp i søplebøtta, og jeg måtte være ærlig med dem. Seksåringene viste stor omsorg for meg, men jeg ønsket jo ikke å være en syk lærer, sier Linda.
Hun forteller at hun kastet opp alt hun spiste eller drakk, og hun sto bøyd bak mange busskur. I uke 28 var Linda så dehydrert, at hun ble sykmeldt og innlagt på sykehus. Der fikk hun intravenøs væske og det ble prøvd med kvalmestillende medisiner og sondeernæring. Kvalmestillende hadde ingen effekt og legene måtte gi opp å få en sonde gjennom Lindas hals, som var sår og ødelagt etter all spyingen.
På grunn av koronarestriksjoner fikk ikke Håkon besøke Linda, bortsett fra utendørs. Etter få dager maste Linda seg hjem. Når ingen behandling virket, kunne hun like gjerne være kvalm hjemme.

Vanlig svangerskapskvalme er ikke hyperemesis
– Svangerskapskvalme er svært vanlig; 80 prosent av alle gravide har noe kvalme, 50 prosent kaster opp minst en gang, sier professor og overlege ved Haukeland Universitetssykehus, Jone Trovik.
– Kvalme kan gi stor sykdomsfølelse og noen kan trenge kvalmestillende, men vanlig svangerskapskvalme er ikke farlig for verken kvinnen eller fosteret.
Jone Trovik forklarer at svangerskapskvalme kalles en tilstand, mens hyperemesis er en sykdom. Man vet ikke om det er samme årsaksmekanisme, altså om «vanlig» svangerskapskvalme utvikler seg til hyperemesis eller om hyperemesis har en helt egen årsak.

Fortsatte å kaste opp
For Håkon var det tøft å se kjæresten så syk, uten å kunne hjelpe henne. Han jobbet den gangen turnus, og var glad for at Linda kunne bo hos foreldrene sine når han var borte. Linda forteller at hun ble fulgt opp av en fantastisk jordmor, og måtte innlegges nok en gang på grunn av dehydrering. Bortsett fra den intravenøse væsken, gikk annen behandling like dårlig denne gangen. Linda ba legene slutte med torturen, og heller skrive henne ut, hun ville være i fred resten av svangerskapet.
– I uke 35 var jeg så sliten at jeg var helt ferdig, og ikke visste hvordan jeg skulle klare å fullføre svangerskapet. Jeg grein meg til et løfte om igangsettelse i begynnelsen av uke 38, sier Linda.
– Håkon og jeg klarte å kose oss de siste dagene før vi skulle bli foreldre. Vi så film i senga hver kveld, jeg var og er takknemlig for omsorgen hans. Når jeg ikke kunne stå opp, kom han og la seg og holdt rundt meg.
Avtalen med sykehuset var at fødselen skulle igangsettes en fredag. Natt til torsdagen før våknet Linda med rier, og et døgn senere kom Odin til verden på Kvinneklinikken på Haukeland sykehus.
– Jeg kasta hele tiden opp under fødselen, frem til pressriene. Å få vår nyfødte friske, perfekte sønn lagt på brystet, er det største som har hendt meg. Han hadde tatt godt for seg i magen min, og var akkurat passe stor, sier Linda.
– Vi fikk frokost med flagg på brettet, og endelig kunne jeg nyte maten.
Linda brukte tid på amming, trening og å finne tilbake til den hun var før svangerskapet. Odin var en drømmebaby, som spiste, sov og var blid hele tiden. Linda nøt både morslykken og gleden over å kunne spise igjen. Hun var ikke kvalm en eneste dag, inntil hun ble gravid igjen.

– Da jeg kom ut fra legen begynte jeg å gråte. Jeg har jo hele tiden visst at noe var galt

Plages av dårlig samvittighet
For et halvt år siden viste svangerskapstesten to blå streker i uke 4+0. Kvalmen kom i uke 4+1, og har aldri sluppet taket. Linda forteller at alt er mye verre nå, hun klarer ikke å være den mammaen hun ønsker for Odin.
– Jeg har vært sykmeldt hele tiden, og sørger for å hvile om dagen mens Odin er i barnehagen. Så bruker jeg all min tid på Odin de tre timene før han skal legge seg, sier Linda.
– Jeg har dårlig samvittighet, for Odin ser også at jeg stadig brekker meg og kaster opp. Men han bare ler, og jeg er glad han er så liten at han ikke forstår så mye.
Linda roser samboeren, som tar seg av både mor og barn, hus og hjem, og gjør alt uten å klage. Hun ser at Håkon er sliten, og har også dårlig samvittighet for at alt nå faller på ham. Samtidig vet hun at hennes eneste oppgave nå er å ta vare på seg selv og fosteret, slik at også dette barnet kan vokse seg stort og sterkt.
Appen Helseoversikt
Linda visste at det er utviklet en app, der kvinner kan loggføre kvalme, oppkast og hva de får i seg av mat og drikke. Appen Helseoversikt er ment som et nyttig verktøy både for kvinnen selv og for helsepersonell. Hun ble imidlertid skuffet, og tror appen passer bedre for kvinner med vanlig svangerskapskvalme. For Linda, som er så syk, trengs ingen loggføring for at hun skal bli trodd.
– Spørsmålene i appen er de samme spørsmålene jordmødre og leger stiller, sier Linda, og gir eksempler:
- Hvor mange timer per døgn er du kvalm?
- Hvor mange ganger har du brekket deg?
- Hvor mange ganger har du kastet opp?
– Svært mange kvinner lider av svangerskapskvalme. Det er en krevende og slitsom tilstand. Den må ikke forveksles med alvorlig, eller ekstrem svangerskapskvalme som er en medisinsk tilstand som krever behandling, sier jordmor og fagrådgiver i Helseoversikt, Tonje Wessel Rummelhoff.
– Tidligere la man disse kvinnene inn på sykehus med «brev og besøksforbud». En viktig del av behandlingen er fremdeles å redusere stress, og påse at de som er syke får livsnødvendig næring. Jordmoren forteller at appen Helseoversikt har over 150 000 brukere fra hele Norge, og har blitt et viktig hjelpemiddel for mange gravide og foreldre. Her finner de trygge helseråd og verktøy, blant annet om kvalme i svangerskapet.
Helseoversikt er ikke en app for behandling, men en app som ivaretar informasjonsbehovet gjennom svangerskapet.
– Vårt verktøy for å registrere kvalme egner seg for å registrere kvalmen, og blant annet gi råd om når man bør oppsøke lege, sier Tonje Wessel Rummelhoff.
– Gravide med sykelig svangerskapskvalme kan kanskje få noen gode tips i bedre perioder, men de er ikke i vår målgruppe for kvalmeverktøyet.

Intravenøs væsketilførsel hjemme
Allerede i svangerskapsuke 7 i dette svangerskapet, var Linda så dehydrert, at hun ble innlagt. Det har blitt tre innleggelser etter dette, og hun har mistet 16 prosent av kroppsvekten sin.
I tillegg til intravenøs væsketilførsel, kvalmestillende og sondeernæring, som fremdeles ikke gikk, fikk Linda i desember operert inn et Hickman kateter i brystet. Meningen er at ernæringen skal gå fra pose, gjennom pumpe, og inn i Hickman kateteret. Heller ikke dette fungerte, og nå orker ikke Linda mer smerte.
– Jeg har fått kjempegod opplæring av hjemmesykepleien, og har i det hele tatt blitt fulgt tett opp, sier Linda takknemlig.
– Jeg vred meg i smerte når jeg prøvde å ernære meg selv, og måtte kutte det ut. Men jeg kan gi meg selv intravenøs væske hjemme, noe som er helt nødvendig på grunn av konstant dehydrering. Kateteret i brystet gir enkel tilgang, når blodårene er uttørka og veneflon blir umulig. Jeg er enormt takknemlig for at jeg slipper å ligge på sykehus.
Velger åpenhet
På sin Instagramkonto deler Linda mye fra hverdagen som småbarnsmor med hyperemesis. Hun ønsker ikke å skremme noen, men erfarer at det er få som kjenner til sykdommen, og ønsker å informere om at ikke alle svangerskap er like rosenrøde.
– Jeg er opptatt av at alle, ikke minst leger og helsepersonell, skal få mer kunnskap om ekstrem svangerskapskvalme. Det er heldigvis få som blir rammet, men det er lite tilbud til de som blir skikkelig syke, sier Linda.
– Jeg blir ganske oppgitt når jeg blir møtt med forslag om små, hyppige måltider, salte kjeks og Farris, og andre helt vanlige råd mot kvalme. At enkelte mannlige overleger kommer med dette, vitner om kunnskapshull.
Linda er også åpen på at sykdommen er en utfordring for parforholdet. Linda og Håkon løser det ved å snakke mye sammen, både om vanskelige og fine ting. De er dønn ærlige med hverandre. Det hjelper å vite at om tre måneder er kvalmen over, og de blir en familie på fire. Akkurat som broren, følger lillesøster vektkurven sin i magen, så foreldrene er ikke spesielt bekymret for henne. Filmstundene i sengen gjør at nærheten mellom kjærestene opprettholdes, selv om de for tiden ikke kan leve et vanlig familieliv.
– Jeg har alltid ønsket meg tre barn, og har ikke slått tanken på et barn til fra meg, sier Linda.
– Men det skal uansett bli lenge til et eventuelt nytt svangerskap. Det er viktig at jeg får bygget meg skikkelig opp igjen, så jeg kan være den mammaen jeg ønsker for Odin og lillesøster, og en god kjæreste for Håkon.
