Lite tid sammen? Stresset hverdag?

tidsklemma
tidsklemma Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jobb, barnehage, skole, SFO, fritidsaktiviteter og besøk. En families aktivitetsplan kan ofte være innholdsrik og mange opplever at tiden man har sammen som familie blir liten. Hvordan skal man få nok tid sammen med barna? Hvordan sørge for at barna får dekket sitt behov for kontakt og samvær i en hektisk og stresset hverdag? Og hvor bekymret bør du være for den manglende "kvalitetstiden"?

Les også:
- Jeg klarer ikke være supermamma!
- Gi barna lommepenger!

Tidspresset på familien er en realitet
At familier ikke får nok tid sammen er en realitet i dagens samfunn. Med både mamma og pappa på jobb, barn i barnehage, barn på skole og SFO, går mye av dagens timer uten at familien er sammen. Barn og voksne opplever ofte stress i forbindelse med tidsnød, og at noen gjøremål må prioriteres før man kan bruke tiden sammen.

Slik er samfunnet!
Du kan bekymre deg til du blir blå over hvordan det vil påvirke barna dine at familien har lite tid sammen. Samfunnet er uansett lagt opp til at både mamma og pappa må jobbe, og de fleste barn har det faktisk utmerket i barnehagen. Større norske undersøkelser viser at norske barn har det bra i barnehagen. Kanskje barnet ditt til og med får gode sosiale evner av å daglig være sammen med flere mennesker enn sin familie. Se rundt deg! De aller fleste familier lever et tilsvarende liv. Vårt råd er derfor å flytte fokus på det man ikke får til, til det man faktisk kan gjøre for å redusere hverdagsstress og å få mer tid sammen.

Stå opp 15 minutter tidligere
Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk og forfatter, mener at det finnes en enkel løsning på det stresset foreldre utsetter barna for hver morgen: -" Stå opp 15 minutter tidligere og forebygg mye stress. Ha tid til at ting går galt. Det enkle er det beste," sier han til Mammanett, og oppfordrer foreldre til ikke å time hverdagen for stramt.

Kutt ned på organisert fritid
Ulvund mener også at svaret på "tidsklemma" er å unngå å organisere den fritiden man har: - "Tell antall timer du har til fritid, og se hvor mye tid familien kan være sammen. Organiserte aktiviteter for barn og foreldre tar mye tid. Hvis man mener å ha en hektisk hverdag, og lite tid sammen som familie er første bud å kutte ut ytterligere organsiering av de timene man faktisk har sammen."

Konklusjon. Du skal ikke bekymre deg unødig fordi:

  • Din familie er i samme situasjon som 90% av befolkningen. Ingen barn har dødd eller blitt traumatisert av å være borte fra familien sin 8-9 timer fem dager i uken.
  • Enkle grep kan forebygge hverdagsstress
  • Den tiden dere har sammen som familie, brukes fornuftig.

Undersøkelse: Hva bekymrer du deg for som foreldre?

Diskusjon:

Les også: Likestilling på barnas premisser
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer