Live brukte mesteparten av mammapermisjonen sin til å pumpe brystmelk

Fullpumpet i hele syv måneder!

FULLPUMPET I SYV MÅNEDER: Selv om hun slet med amming, bestemte Live seg for at barna skulle få morsmelk så lenge som mulig. Foto: Privat
FULLPUMPET I SYV MÅNEDER: Selv om hun slet med amming, bestemte Live seg for at barna skulle få morsmelk så lenge som mulig. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Å amme eller ikke amme, er ikke alltid et spørsmål om hva mor ønsker. Dette fikk Live Unstad (33) erfare da hun fødte tvillingene Torbjørn og Tea (1,5). Live hadde et sterkt ønske om å amme dem og gjorde sitt ytterste for å få det til.

– Tvillingene ble født tre uker for tidlig og var ganske små, så de sleit med å klare å holde puppen i munnen. Jeg fikk masse god hjelp på sykehuset, men måtte pumpe meg for å få i gang melkeproduksjonen min ordentlig og for å klare å gi dem mat. Jeg forsøkte i en måneds tid både med pumping og amming, og var innom både Ammehjelpen og sykehuset for å få hjelp. Men jeg fikk aldri ammingen helt til, forklarer hun.

Etter et par runder med brystbetennelser og mange tårer, besluttet hun seg til slutt for å droppe ammingen.

– Det var trist, men samtidig en enorm lettelse. Så mye av dagen min gikk til pumping og mating at jeg ikke fikk pause om jeg i tillegg skulle øve på amming. Barna fikk jo morsmelk like fullt gjennom at jeg pumpet meg, sier hun.

LES OGSÅ: - I min vennekrets er det naturlig å amme hverandres barn

Pumpet hyppig både dag og natt

Live bestemte seg raskt for at hun allikevel skulle klare å gi barna morsmelk i minst seks måneder.

I starten betød det at hun måtte pumpe brystene hver tredje time på dagtid i tillegg til et par ganger om natten. Hver pumping tok minst en time.

– Samboeren min Jørgen og jeg satt med hvert vårt barn og ga flaske. Vi var veldig strenge på tidsskjemaet, både for å synkronisere dem slik at de var sultne samtidig og for å passe på at de fikk i seg nok mat. Så pumpet jeg meg etter det, slik at vi hadde melk til neste mating. Jeg hadde heldigvis masse melk og siden de fikk i seg så lite i begynnelsen opparbeidet jeg meg et lite lager, forteller hun.

Etter hvert begynte hun å la det gå lengre tid mellom hver pumping, slik at dagene hennes ikke bare skulle gå med til å mate babyene og pumpe brystene.

– Det resulterte i noen runder med begynnende brystbetennelse, hvor jeg stod i dusjen og masserte ut melkeklumper og brakk meg av smertene. Men det gikk overraskende fort mye bedre og til slutt pumpet jeg fire ganger om dagen. Det tok som regel rundt 45 minutter hver gang og da satte jeg meg ned i godstolen med macen min foran meg og så på serier, sier hun.

LES OGSÅ: 14 myter og sannheter om amming

TRØTTE OG METTE: Når Live pumpet seg, hadde hun ofte barna i vippestoler foran seg. Foto: Privat
TRØTTE OG METTE: Når Live pumpet seg, hadde hun ofte barna i vippestoler foran seg. Foto: Privat Vis mer

Ble veldig bundet til hjemmet

Det å skulle pumpe seg så mange ganger per dag, hadde naturlig nok en stor innvirkning på det sosiale livet under permisjonstiden. Live forteller at hun alltid måtte passe på å ikke være for lenge borte fra hjemmet.

– Det var kjipt å være så bundet til hjemmet. Hvis vi skulle noe måtte stort sett pumpa med og det var ikke så kult å pumpe meg andre steder enn hjemme.

– Jeg fikk aldri til å dra masse på kafe, byturer, skogsturer eller slike ting som mange av vennene mine har gjort. Men mye av det skyldtes også at jeg hadde to babyer, hvis begge barna «klikker» samtidig er det vanskelig å bare være en, sier hun.

Fysisk var den hyppige pumpingen også svært tøft, spesielt i begynnelsen da brystene ble veldig såre av å bruke pumpen.

– Jeg husker at jeg satt og så på blodet dryppe ned i melka fra pumpen. Fikk helt angst av det, men fikk beskjed om at det ikke var noe farlig om barna fikk i seg litt av mitt blod. Jeg ville jo nødig hive det ut igjen for det var edle dråper. Men da det gikk over, var det ikke så stress lengre. Og så raste jeg ned i vekt – jeg kunne spise hva som helst og fremdeles gå ned.

LES OGSÅ: - Slik overlevde jeg et år i ammetåka!

UTFORDRENDE TID: Permisjonen ble ikke helt slik Live hadde sett for seg på forhånd. Foto: Privat
UTFORDRENDE TID: Permisjonen ble ikke helt slik Live hadde sett for seg på forhånd. Foto: Privat Vis mer

Fullpumpet i syv måneder

Da tvillingene var rundt fire måneder gamle begynte Live og Jørgen så smått å introdusere dem for grøt, men opprettholdt fortsatt det samme pumpeskjemaet.

Live takker samboer Jørgen for at hun klarte å holde ut med pumpingen i hele syv måneder.

– Jeg hadde ikke orket dette uten Jørgen. Fra dag én tok vi annenhver mating om natta slik at vi fikk sove noen timer i strekk, også etter at vi var tilbake i jobb. I tillegg fant han ut, uten at jeg noen gang ba ham om det, at siden så mye av min dag gikk med til pumping, så tok han alt husarbeid.

Live fortsatte å pumpe etter at hun var ferdig med sin seks måneder lange mammapermisjon.

– Plutselig var seks måneder gått og så fortsatte jeg en måneds tid til, men så orka jeg ikke mer. Kombinasjonen med jobb gjorde det for slitsomt, mest fordi jeg mista tid med barna, sier hun.

ELEKTRISK PUMPE TIL BRYSTMELK: Det finnes forskjellige typer elektriske pumper som kan kjøpes på apoteket, eller leies fra apotek eller sykehus. Foto: NTB Scanpix
ELEKTRISK PUMPE TIL BRYSTMELK: Det finnes forskjellige typer elektriske pumper som kan kjøpes på apoteket, eller leies fra apotek eller sykehus. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Veldig imponerende!

Ammehjelper Magni Onsøien hos Ammehjelpen sier det er veldig imponerende å høre hvor lenge Live fullpumpet.

– Jeg har møtt kvinner som har gjort det lenge, men jeg vil si det er nokså uvanlig. Min erfaring er at kvinner som pumper lenge har en stor innsatsvilje og er veldig motiverte for å gjøre det. Ofte har de kommet i gang med pumpingen tidlig og fått til en bra melkeproduksjon. Det kan være tøffere å holde på så lenge om man merker at barnet ikke får nok melk.

– Etter hvert vil det gå lettere og lettere, fordi babyen blir mer forutsigbar og man får gode rutiner rundt oppvask og selve pumpingen, sier hun.

Hun synes det å fullpumpe lenge er spesielt imponerende fordi mange kvinner opplever at de møter motstand fra andre.

– Man får ofte ikke den samme oppmuntringen som man får når man ammer. Dersom mor er sliten får hun ofte høre at hun jo bare kan slutte å pumpe og gi morsmelkerstatning i stedet. Dette kan oppleves som lite motiverende, selv om det gjerne ikke er ment negativt av dem som sier det.

Onsøien sier det ikke er noen tvil om at amming er mye enklere enn å pumpe. – Det er mye styr med pumpingen og du må ha med deg pumpen overalt. Mange ammer på kafe, men jeg har ennå til gode å se noen dra frem pumpen og gjøre det offentlig, sier hun med et smil.

IMPONERT: Magni Onsøien hos Ammehjelpen sier kvinner ofte ikke får den samme oppmuntringen fra andre når de pumper som når de ammer. Foto: Privat
IMPONERT: Magni Onsøien hos Ammehjelpen sier kvinner ofte ikke får den samme oppmuntringen fra andre når de pumper som når de ammer. Foto: Privat Vis mer

Pumping kan gi mindre morsmelk

De fleste som fullpumper bruker ifølge Onsøien elektriske pumper, gjerne som de har leid på sykehuset eller på apoteket.

– Disse er veldig effektive og mer skånsomme mot brystene. Mitt råd er at man leier en skikkelig dobbeltpumpe eller kjøper en toppmodell som er blant de dyreste man får kjøpt på apoteket.

Hun sier mange mødre kan oppleve at de får mindre morsmelk når de pumper.

– Det kan være flere faktorer som spiller inn. Det er vanskeligere å stimulere brystet skikkelig når man pumper seg, da man mangler en baby som bidrar med kos, kjærlighet og økte nivåer av de riktige hormonene. Dessuten har mange av de som fullpumper seg gjerne hatt en dårlig ammestart, slik at de ikke har fått i gang melkeproduksjonen tidlig nok.

Dersom man kommer i en situasjon hvor man må fullpumpe, råder hun kvinner til å komme i gang så raskt som mulig.

– De første dagene etter fødselen anbefaler vi håndmelking, fordi det kommer tykk råmelk som setter seg fast i pumpa. Etter hvert er det viktig å pumpe like ofte som babyen ville ha ammet. Hyppighet er viktigere en lengde, så pump heller kort og ofte. Når du pumper deg for å gi melk til friske, fullbårne barn, trenger du ikke koke utstyret etter hver gang. Det rekker at du koker det en gang i døgnet og vasker med oppvasksåpe og vann etter hvert bruk.

Live Unstads beste tips til andre mødre som havner i samme situasjon, er at det kan være lurt å sette seg et mål for hvor lenge man skal holde på.

– Det er utrolig hvor motiverende det kan være. Det er også bra å inkludere partneren din så mye som mulig. Tar barnet flaske, kan den andre forelderen bidra mye mer. Når partneren kan mate, kan du snike deg unna og få litt fri iblant.

LES OGSÅ: «Amme-selfie» - en ny Instagramtrend?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer