Livmorhalsslimet

En økning av seigt og klart slim fra livmorhalsen, kan være et symptom på at du har eggløsning.
En økning av seigt og klart slim fra livmorhalsen, kan være et symptom på at du har eggløsning. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mengden livmorhalsslim varierer hele tiden i løpet av menstruasjonssyklusen. Etter menstruasjonen er det vanligvis noen dager med tørr skjede, og lite utflod. Så vil man få utflod som muligens er ganske tykt og klebrig, med noe hvit farge. 
I en 28-dagers syklus begynner livmorhalsslimet å vise seg i den andre uken, rundt 8-10 dager etter menstruasjonen har begynt. Når eggløsningen nærmer seg vil skjeden og de ytre kjønnsorganer bli fuktigere og muligens føles våte. Slimet fra skjeden øker i volum og vil bli klarere og seigere. Dette slimet kan ligne på eggehvite fra et ukokt høneegg. Denne type slim kalles fruktbart slim og lager et miljø i skjeden som sædcellene trives i, og gjør inngangsporten til livmoren lett å svømme igjennom.

Du er aller mest fruktbar i de 2-3 dagene du merker dette slimet. Aller mest fruktbar på den siste av disse dagene.

Noen får også en liten rosa tegning eller en ørliten blødning i fruktbarhetsslimet. Dette er et godt bevis på at det er eggløsning på gang! Det er enkelt for dem med en slik liten blodtegning å identifisere den mest fruktbare dagen. Etter eggløsningen vil slimet forandre seg igjen til å bli mer grumsete, tykkere og du blir igjen tørrere rundt de ytre kjønnsorganene igjen.

 

Slik undersøker du slimet:

Det enkleste er å stikke en finger litt opp i skjeden, og merke seg fuktigheten som sitter på fingeren etterpå. Det kan være lurt å ikke se på fingeren med en gang, men heller konsentrer seg om prøve å kjenne på konsistensen. Kjennes det vått eller tørt? Klebrig? Kan det strekkes? Livmorhalsslimet er strekkbart. Du kan dra ut lange tråder av det. For noen kan det holde å tørke seg med vanlig toalettpapir, og se på papiret etterpå. Eggløsningsslimet vil ikke trekke seg ned i papiret, men bli liggende oppå.

Husk at det er noen faktorer som kan "lure deg" når du undersøker slimet:
- Dagen etter samleie kan sæd forveksles med slim.
- Om du selv er seksuelt opphisset vil du skille ut skjedesekreter som minner om slim.
Du kan undersøke dette ved å ta litt av utfloden i et glass vann. Slimet vil forbli klumpete. Sæd eller skjedesekret vil blande seg ut i vannet.

Noen medikamenter kan også endre livmorhalsslimet. Spør legen din eller jordmor om dette.

Skriv gjerne ned dag for dag hvordan livmorhalsslimet forandrer seg gjennom syklusen. På sikt vil du lettere bli kjent med disse fruktbarhetstegnene.

Det beste er å kombinere metodene temperaturmåling, kontroll av sekret og livmortappens stilling og konsistens, noe som til sammen utgjør FAM (Fertility Awareness Method). FAM kan brukes både for å bli gravid, og som prevensjon.

 


 

Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus
Gjennomlest og godkjent av jordmor Marie Svedberg
Kilder:
Når livet blir til, Anne Marit Tangen, 1999 Ad Notam Gyldendal
Planlegg svangerskapet, Dr. Karen Trewinnard, Teknologisk forlag 1999
Svangerskap, fødsel og barseltid, 6. utgave, 2. opplag 1999, Inger Eide, Haugen, Ad Notam Gyldendal.
http://www.snartgravid.com 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer