Nyfødt baby

Løfter du babyen riktig? Veldig mange gjør den samme feilen

 Ifølge ekspertene kan også intens byssing gjøre babyen mer stresset.

HOLDE NYFØDT BABY RIKTIG: Mange er nervøse og vet ikke helt hvordan de skal holde babyen. Foto: NTB scanpix
HOLDE NYFØDT BABY RIKTIG: Mange er nervøse og vet ikke helt hvordan de skal holde babyen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det kan være vanskelig å vite hvordan man skal holde en nyfødt baby riktig. Kiropraktor Hilde Sjo Tavares hos Bekkenogbarn.no har mange års erfaring med arbeid med gravide og små barn. Hun opplever at mange nybakte foreldre er usikre på hvordan de skal løfte den nyfødte babyen.

– Når foreldre vil sjekke babyen sin på klinikken vår, observerer vil hvordan de håndterer babyen. Mange, særlig førstegangsforeldre, er litt usikre. Det er lett å tenke at dette er noe «alle kan» og mange kan derfor bli usikre og redde for å spørre. De tenker at det er flaut å ikke kunne løfte sin egen baby skikkelig, sier hun.

Årsaken til at man må være oppmerksom på hvordan man løfter den nyfødte babyen, er ifølge Tavares at babyer er født mer mobile i leddene.

– Dette fordi de skal klare å presse seg sammen slik at de kommer seg gjennom fødselskanalen. Det gjør dem sårbare etter fødselen, fordi alt er veldig løst og fordi de i begynnelsen ikke har skikkelig muskelstyrke. Da er det hensiktsmessig og mer skånsomt at man forsøker å fordele kroppsvekten til babyen når man skal løfte den, forklarer hun.

Enkelte babyer er mer såre enn andre

Ifølge Tavares kan enkelte babyer etter fødselen være mer sårbare enn andre.

Spesielt de som har sittet litt fast med skuldrene. Noen kan til og med ha en brist på kragebeinet ut at man vet det og dette kan være veldig smertefullt for barnet.

– For ikke lenge siden hadde jeg en baby som hadde fått skulderen litt ut av ledd under fødselen. Det var en helt normal, men veldig rask fødsel. Skulderen poppet spontant tilbake på plass to dager etterpå, men babyen var fortsatt sår og reagerte hver gang foreldrene løftet ham eller skulle kle på ham.

– I slike tilfeller er det ekstra viktig at man forsøker å fordele kroppsbelastningen når man skal løfte barnet, sier hun.

LES OGSÅ: Bør den nyfødte babyen fortsatt behandles som et foster?

SLIK LØFTER DU BABYEN RIKTIG: Den første måten gir unødvendige spenninger i den lille kroppen, mens ved metode to holder du babyen stabilt og fordeler kroppstyngden jevnt. Foto: Tavares
SLIK LØFTER DU BABYEN RIKTIG: Den første måten gir unødvendige spenninger i den lille kroppen, mens ved metode to holder du babyen stabilt og fordeler kroppstyngden jevnt. Foto: Tavares Vis mer

Slik løfter du en nyfødt baby trygt:

1. Rull babyen forsiktig over på den ene siden

2. Plassér en hånd under babyens hode og nakke

3. Rull babyen forsiktig tilbake slik at hånden din ligger under babyen

4. Rull den forsiktig til motsatt side og plassér den andre hånden under baken

5. Len deg forover og løft babyen opp mot kroppen din På denne måten holder du babyen stabilt uten at den vingler med hodet og kroppsvekten deres blir jevnt fordelt.

Løftes slik til barnet er cirka 16 uker gammelt

Tavares sier det er viktig å løfte babyen på denne måten til den har fått de motorisk kontroll i nakke, skuldre og armer.

Og til babyen har kontroll på nakken selv. Vanligvis er ting på plass i uke 16, da merker man at det er en helt annen motstand i babyen når man plukker den opp. Babyen drar seg mer opp selv og har et helt annet spenn i kroppen. Da er babyen klar til å bli løftet på andre måter, men det er aldri lurt å dra barn opp etter armene – hverken når de er ett, to eller tre år gamle, sier hun.

Dersom man skulle løfte babyen feil, vil det ifølge Tavares riktignok ikke kunne gi langvarige, alvorlige konsekvenser.

– Det handler mest om at barna kan bli såre og slitne i nakke og skuldre. Babyen finner kanskje ikke roen i kroppen, kan ha ammevansker eller problemer med søvn. Men det er heller ikke gunstig rent motorisk, da det har noe med hvordan man utvikler kontrollen på nakkemuskulaturen, sier hun.

LES OGSÅ: Metoden som gjør babyen bleiefri fra fødselen av

Enkelte barn har sterkere moro-refleks

Fysioterapeut Ute Imhof hos Barnas fysioterapeut sier det er ytterst sjelden at foreldre skader babyen sin ved å løfte feil. Hun mener imidlertid at enkelte bør bli litt mer oppmerksomme på å løfte barnet sitt varsomt, spesielt dersom det er litt «skvettent».

Babyer er jo født med moro-refleksen som kjennetegnes ved at babyen kaster hodet bak og armene ut fra kroppen når den opplever fare. Denne refleksen er ekstra tydelig hos babyer som har hatt en tøff fødsel, for eksempel barn som er født med sugekopp eller keisersnitt. Når disse barna blir tatt opp brått og uventet, kan man utløse denne skrekkreaksjonen hos barnet.

– For å unngå dette bør man samle babyens armer først, ha blikkontakt for å fortelle at «nå løfter jeg deg» og så løfte barnet hensynsfullt og skånsomt. Man kan også rulle babyen sakte rundt og inn i armkroken, sier hun.

En annen typisk feil hun ser enkelte foreldre gjøre, er at de bysser babyen i høyt tempo.

– Dette er ikke bra. Det å bevege seg fort på denne måten blir en overstimulering og et stresstegn fra mor og far. Spesielt når man øker tempoet i takt med at barnets gråt øker. I stedet bør man gjøre det motsatte; når barnets gråt eskalerer, må man roe seg og ikke gi mer «action».

– Babyer skal utvikle sin stressreguleringsmekanisme og når de blir møtt med mer stress i stedet for ro, setter det en mal for hvordan de takler stress senere i livet, sier hun.

Se kiropraktor Hilde Sjo Tavares demonstrere løftemetoden i denne filmen:

LES OGSÅ: Hvorfor lukter nyfødte babyer så godt?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer