Løse nettbrett i bilen kan gjøre stor skade

Dette bør du være oppmerksom på før du legger ut på biltur.

BARNAS FAVORITT PÅ LANGE BILTURER: Men er du klar over hvor farlige de kan være? Foto: Jan Haas / NTB scanpix
BARNAS FAVORITT PÅ LANGE BILTURER: Men er du klar over hvor farlige de kan være? Foto: Jan Haas / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

iPad og andre nettbrett har etter hvert blitt en fast følgesvenn for mange barnefamilier som skal på biltur.

- Det er jo så enkelt å la barna underholde seg selv der bak! 

SER DU FEILEN? Her er de vanligste feilene voksne gjør når de skal sikre barna i bilen

Kastes kraftig fremover 

Problemet oppstår ved en eventuell bråstopp. Alt som ligger usikret i bilen vil da bli slynget fremover med en voldsom kraft. 

ADVARER: – Ved en bråstopp i 70 km/t vil et nettbrett som veier 0,5 kilo kastes framover med en vekt tilsvarende 10 kilo, sier Carina Henske, hos Trygg Trafikk. Foto: Privat
ADVARER: – Ved en bråstopp i 70 km/t vil et nettbrett som veier 0,5 kilo kastes framover med en vekt tilsvarende 10 kilo, sier Carina Henske, hos Trygg Trafikk. Foto: Privat Vis mer

– Ved en bråstopp i 70 km/t vil et nettbrett som veier 0,5 kilo kastes framover med en vekt tilsvarende 10 kilo, forteller Carina Henske, seniorrådgiver kommunikasjon hos Trygg Trafikk.

Men det er ikke bare ved store hastigheter det kan være farlig å ha løse gjenstander i bilen. Bare ved 50 km/t, kan man gange vekten på objektet med cirka ti.

Det betyr at objekter som iPader, brusflasker, kameraer eller andre ting, kan gjøre stor skade.

denne nettsiden kan du lese om fysikken bak og bruke kalkulatoren for å regne ut hvor tung gjenstandene blir i forskjellige hastigheter.

LES OGSÅ: Hva tror du er farligst - bilbeltet over eller under armen?

SKEPTISK: Andreas Handeland i NAF mener at ikke alle holdere for nettbrett i bil er like gode.  Foto: Benjamin A. Ward / NAF
SKEPTISK: Andreas Handeland i NAF mener at ikke alle holdere for nettbrett i bil er like gode. Foto: Benjamin A. Ward / NAF Vis mer

Skeptisk til festeanordninger

Andreas Bibow Handeland, forbrukerrådgiver NAF, tipser om at foreldre kan kjøpe spesielle nettbrettholdere dersom de vil ha med iPad på biltur. Disse kan festes til setet eller nakkestøtten foran. Han mener imidlertid at kvaliteten på disse kan variere.

– Det finnes en rekke gode festeanordninger på markedet, men også mange dårlige. Vi anbefaler ikke at man bruker modeller med svingbar, lang arm på, da disse kan svinge framover og treffe sjåfør eller passasjer i en smell, sier han.

Carina Henske i Trygg Trafikk er mer skeptisk til denne typen holdere. 

- Med mindre skjermen er integrert i hodestøtten fra før av, kjenner jeg ikke til gode nok løsninger for å feste nettbrett, sier hun.

Henske tar heller til orde for at man innfører de gamle gode reiseaktivitetene. – Om man ikke har en skjerm integrert i hodestøtten, kan man høre på lydbøker, leke «Mitt skip er lastet med», telle farger på biler og så videre, sier hun med et smil.

LES OGSÅ: Tips til underholding og aktivisering av barna i bilen

Ta en titt på denne korte filmsnutten som viser hva som skjer med løse gjenstander ved en bråbrems.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer