Migrene hos barn

Lucas (6) begynte å kaste opp ofte, helt uten forvarsel

De første symptomene på migrene hos barn forekommer trolig helt ned i spedbarnsalder.

MIGRENE HOS BARN: Først da Lucas ble gammel nok til å kunne fortelle om hodepinen, fikk han diagnosen migrene. FOTO: Privat
MIGRENE HOS BARN: Først da Lucas ble gammel nok til å kunne fortelle om hodepinen, fikk han diagnosen migrene. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Migrene er en type kraftig, pulserende hodepine som ifølge Store norske leksikon rammer så mange som 10 prosent av befolkningen.

Migrene kan starte i alle aldre og hos barn viser de første symptomene seg ofte før femårsalderen.

Karoline Vassdal er mamma til Lucas (6) som begynte å få de aller første symptomene da han bare var rundt ett og et halvt år gammel. Uten andre tegn til sykdom begynner han plutselig å kaste opp.

– Jeg måtte flere ganger hente ham i barnehagen fordi de trodde han kunne ha omgangssyke. Men det rare var at han bare kastet opp en eller to ganger, og så var han i fin form igjen. Jeg tok ham med til legen hvor han ble sjekket for refluks, men det var ingen ting annen som tydet på at det kunne være årsaken, forteller hun.

Lucas fortsetter å kaste opp og Karoline blir redd for at han kan ha kreft eller en annen alvorlig sykdom. Hun er derfor stadig på telefonen med legevakten.

– Etter hvert kjente de meg igjen når jeg ringte, jeg tror nok at de syntes jeg var litt hysterisk, smiler hun.

– Jeg var urolig fordi han fortsatte å kaste opp og jeg tenkte at det umulig kunne være omgangssyken så ofte. Men jeg begynte å legge merke til at det gjerne skjedde på dager med mye aktivitet eller inntrykk. Først da han var rundt tre-fire år gammel begynte han å gi uttrykk for at han også hadde vondt i hodet.

Stadig kraftigere anfall

Hodepinen skal vise seg å bli stadig mer intens og til slutt henvises Lucas til barneklinikken i Bergen hvor han får diagnosen migrene. I dag er migreneanfallene ikke like hyppige, men mye kraftigere og de kan komme når som helst.

– Det begynner gjerne med at han blir stille og at han gråter fordi han ikke tåler lys eller lyd. Vi kan se hvordan han blir helt hvit og forandrer seg på bare ett minutt. Noen ganger kan vi våkne av at han hyler midt på natten fordi han har fått migrene. Han har vansker med å forklare hva som skjer, men sier at han ikke ser så godt og at det blinker foran øynene hans.

– Sist gang han fikk anfall holdt han seg for hodet og skrek at han ville rive det av seg og dø. Det er helt forferdelig å se på, det river i mammahjertet, sier Karoline.

Under anfallene får Lucas enten medisin i form av tabletter eller nesespray. Nesesprayen fungerer raskere enn tablettene, men er vanskeligere å ta.

– Problemet er at sprayen svir i nesen. Det er også vanskelig å gi ham medisin fordi han er så hysterisk på grunn av smertene. Når medisinen endelig fungerer og smertene forsvinner, kan han lett sove i tre-fire timer fordi han er helt utslitt, forteller Karoline.

Utløses ofte av endringer

Familien har begynt å lære seg hva som kan utløse migreneanfall. Dersom Lucas følger en fast døgnrytme og får nok søvn, samt spiser og drikker jevnlig og unngår mye sukker, går det som regel bra. Men selv om dette i teorien er det beste, er det i praksis ikke like lett for en seksåring.

– Nå er han i en alder hvor han ikke vil legge seg fordi det er så lyst ute om kvelden og hvis det er en stund siden forrige anfall glemmer han litt hvordan det er. Men vi vet at han ofte får anfall hvis han er trøtt og sliten på skolen, eller hvis det er mye lyd i klasserommet.

– Migreneanfall kan også utløses av endringer eller hvis det er noe han gleder seg mye til. Vi har for eksempel lært oss at den første dagen på ferieturer alltid må tilbringes på hotellrommet fordi han får migrene idet han kommer frem.

– I hverdagen lever han akkurat som normalt, er med venner og trener fotball. Vi passer på at han alltid har medisiner med seg og at han har de liggende på skolen og hos besteforeldrene.

Kan være arvelig

Ifølge Store medisinske leksikon vet man ikke helt hvorfor noen mennesker får migrene, men at det ofte er arvelig. Karoline forteller at hun selv har stressmigrene og at flere andre familiemedlemmer har migrene i ulik grad.

– Legene vet ikke helt ennå om han vil kunne vokse av seg migrenen. Snart skal han få blodtrykksmedisin som kan ha en positiv effekt og forebygge anfall. Jeg håper medisinen vil føre til at han kan gå månedsvis uten anfall, det vil lette hverdagen mye for ham, sier hun.

Forstår ikke at det er migrene

Allmennlege Anne Christine (Tine) Poole er leder av Oslo Hodepinesenter og har i årevis jobbet for at barn og unge skal få bedre hjelp for sin migrene.

Hun var også initiativtaker til opprettelsen av pasientforeningen Hodepine Norge, der hun fortsatt er nestleder og sitter i fagrådet.

Poole forteller at man i Norge regner med at minst 42.000 barn i grunnskolen og 30.000 unge i alderen 16-19 har migrene. En stor del av disse har ikke fått diagnose hos legen, fordi foreldre og andre voksne ikke forstår at det kan være migrene.

– Barnemigrene er ikke en egen sykdom, men på folkemunne kalles ofte migrene hos barn for barnemigrene. Selv om det er samme sykdom som hos voksne så er den viktigste årsaken til at barns migrene ikke blir tatt alvorlig, at mange barn har adskillig kortere migreneanfall enn voksne og derfor ikke blir trodd. De kan gå hjem fra skolen midt på dagen, og så være klar for lek samme ettermiddag, forklarer hun.

– Små barn har heller ikke det samme ordforrådet som voksne. Jeg husker selv at da jeg var barn så fortalte jeg mine foreldre at jeg hadde «vondt i halsen» når jeg var kvalm. Det faktum at migrenesymptomene hos barn skiller seg litt fra voksnes migrene, særlig i varighet av anfallene, er en av årsakene til at foreldre, lærere, helsesøstre og til og med en del leger, ikke tenker på at det kan dreie seg om migrene når barn klager over hodepine.

Som hos voksne kan symptomer på migrene være en dunkende, sterk hodepine som forverres ved bevegelse. Ifølge Poole blir barnet ofte blekt og vil helst ligge mørkt, kaldt og stille under et anfall.

– De kan oftere enn voksne klage over smerter i hele hodet og ikke bare i en side av gangen. De kan ofte ha effekt av reseptfrie medikamenter og søvn, men når det ikke lenger er tilstrekkelig bør de også ha mer spesifikke migrenemedisiner. Disse kalles triptaner.

FORLØPER SEG ANNERLEDES: Anne Christine Poole er en av landets fremste eksperter på migrene. Hun forteller at migrene hos barn ofte ikke blir oppdaget fordi anfallene er kortere enn hos voksne. FOTO: Privat
FORLØPER SEG ANNERLEDES: Anne Christine Poole er en av landets fremste eksperter på migrene. Hun forteller at migrene hos barn ofte ikke blir oppdaget fordi anfallene er kortere enn hos voksne. FOTO: Privat Vis mer

Kan starte svært tidlig

De første symptomene forekommer ifølge Poole sannsynligvis helt ned i spedbarnsalder, selv om det er vanskelig å si med sikkerhet. Først når barnet begynner å kunne sette ord på plagene kan legene bli sikre på diagnosen.

I førskolealder har litt flere gutter enn jenter migrene, men dette snur nærmere puberteten da mange jenter får sitt første migreneanfall rundt tiden når menstruasjonen starter.

En del barn kan vokse av seg sykdommen, særlig gutter. I 18 års alder er det tre ganger så mange jenter som gutter som har migrene.

– Dersom migreneanfallene oppstår så hyppig som to til tre dager per måned i snitt bør man begynne å diskutere forebyggende behandling med legen. Forebyggende behandling kan for eksempel være medisiner mot høyt blodtrykk, depresjon eller epilepsi, men vi benytter i en del tilfeller faktisk også botulinumtoksin injeksjoner hver 12. uke hos de som har anfall svært hyppig, akkurat som hos voksne.

– Hos barn og unge kan man også komme langt med ikke medikamentelle tiltak som kognitiv terapi, psykomotorisk behandling, fysioterapi eller med en lett nervestimulering med at såkalt Cefaly apparat som man må kjøpe selv. Biofeedback prøves nå ut på ungdom. Det er uansett viktig å gjøre alle disse tiltak i samråd med legen sin, understreker hun.

– Hvilke andre sykdommer kan gi hodepine hos barn?

– Det finnes mange hodepinesykdommer. Kun i svært få tilfeller er hodepine første tegnet på alvorlig sykdom som ved for eksempel hjernehinnebetennelse der barnet også har feber. Hjernesvulst forekommer også hos barn og kan noen ganger gi en mer vedvarende hodepine som første symptom, men legen vil også undersøke barnet for å utelukke slike tilstander der det er nødvendig.

– Den hyppigste årsaken til at man går til lege for en anfallsvis hodepine er nettopp migrene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer