Nå er det igjen på tide for alle foreldre å finne frem lusekammen!
Uke 10 er nemlig en av årets to nasjonale uker for lusesjekk.
Men hvordan var dette med hodelus igjen; bør man holde barna hjemme fra barnehagen dersom de er smittet?
- Og stemmer det at lus kan smitte ved at man bruker samme hodeplagg?
Hopper ikke fra hode til hode
Ifølge Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, smitter hodelus ved hode- til hodekontakt, for eksempel ved at man lener hodene inntil hverandre, gir hverandre en klem eller hvisker hverandre i øret.
I motsetning til det mange tror, kan ikke hodelus fly, svømme eller hoppe fra hode til hode. De beveger seg i det hele tatt svært dårlig utenfor håret fordi føttene deres er laget spesielt for å krype langs hårstrå.
Ifølge Folkehelseinstituttet har man i Australia gjort forsøk på om hodelus kan spres med luer. Til tross for at flere tusen luer ble sjekket for hodelus og mange av barna i studien hadde hodelus, ble det ikke funnet noen lus i luene.
– Vi vil likevel ikke si at det er umulig at lus kan smitte gjennom hodeplagg, og vi anbefaler å være forsiktig med å låne hodeplagg av en som har lus, sier Ottesen.
– Friske lus forlater vanligvis ikke hodet uten grunn. Lus man eventuelt ser på stoler, puter og lignende er normalt døde, syke, gamle eller lusehuder. Det er lite sannsynlig at disse går på nye hoder.
LES OGSÅ: Slik sjekker du barna for hodelus

Trenger ikke være hjemme fra skolen
Ottesen sier at det ikke er nødvendig å sende barna hjem fra barnehagen eller skolen når det oppdages at de har hodelus. Årsaken er at de trolig har hatt lus i lang tid, gjerne i flere måneder.
Men dersom man oppdager at barnet har lus, kan det være lurt å informere skolen eller barnehagen.
– Det er i alles interesse at skolen, barnehagen og foreldre til fritidsvenner får vite når et barn har hodelus. Sannsynligvis er også noen av vennene smittet, og barnet kan raskt bli smittet på nytt etter at det har tatt lusekur. Identiteten til de barna som har hodelus skal ikke oppgis av skolen eller barnehagen, sier han.
Barnet bør også begynne på lusekur så fort som mulig og man kan redusere smittefaren ved å flette håret eller ta på tettsittende hodeplagg som luer eller skaut.
LES OGSÅ: Her er det mest lus akkurat nå
Må ikke behandle hele familien
Når en i familien har fått hodelus, velger mange å umiddelbart behandle alle i familien med lusekur. Ifølge Folkehelseinstituttet er dette slett ikke nødvendig.
– Nei bare de som får påvist levende hodelus skal behandles, fordi det alltid er en liten fare for bivirkninger. For å unngå gjensmitte er det viktig at alle i omgangskretsen med lus behandles samtidig.
– De i omgangskretsen som ikke får påvist lus, inkludert foreldre og gjerne besteforeldre, bør sjekkes for lus jevnlig i de neste to til tre ukene, sier Ottesen.
Ingen sammenheng med dårlig hårvask
En annen vanlig misforståelse er at lus har en sammenheng med dårlig personlig hygiene.
– Det er ikke større sannsynlighet for å få hodelus i ustelt hår enn i nyvasket og kjemmet hår. Lusa overlever vanlig hårvask og kan faktisk overleve under vann i flere timer, sier Ottesen.
Han legger til at hodelusa heller ikke kan overføre sykdommer. – Men hodelus kan føre til irritasjon i hodebunn. Gjentatt kløe kan føre til infeksjon av småsår i hodebunnen.