Lydene som får din baby til å sovne

Hvit støy er hemmeligheten!

Noen timers søvn? Foto: Shutterstock
Noen timers søvn? Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvit støy er lyd med jevn styrke og samme frekvens. Mange foreldre har oppdaget at denne type monotone lyd kan gjøre barn søvnige, og således være et hjelpemiddel for å få barnet til å sove.

– Det finnes noen studier som peker i retning av at såkalt hvit støy (jevn bakgrunnstøy) kan ha en søvninduserende og søvnopprettholdene effekt på spedbarn forteller Ståle Pallesen, som er professor og søvnforsker ved Universitetet i Bergen.

Han forteller at det finnes noen studier som peker i retning av at såkalt hvit støy (jevn bakgrunnstøy) kan ha en søvninduserende og søvnopprettholdene effekt på spedbarn. Studiene som har vært gjort på dette feltet er imidlertid få, og få har brukt gode undersøkelsesdesign - funnene bør derfor fortolkes kritisk og med forsiktighet, påpeker han.

– Man vet ikke så mye om grunnen til at hvit støy virker søvnfremmende. Noen mener slik hvit støy senker aktiveringsnivået. Andre mener at det maskerer andre og mer brå lyder i omgivelsene, som ellers kunne forstyrret barnet. Noen mener også at barna over tid assosiserer lyden med søvn, og at det lyden derfor virker søvninduserende, sier professoren. 

LES OGSÅ: Slik får du babyen til å sove 

Virker beroligende? 

Han forteller også at det har også vært hevdet at hvit lyd kan fungere som en tidssgiver - og som er med på å etablere/styrke barnets døgnrytme - særlig hvis det slås på og slås av på samme tid hvert døgn. 

– Det kan også tenkes at det assosieres med nærvær av andre - og at dette virker beroligende. 

STÅLE PALLESEN: – Det kan være flere grunner til at hvit støy gjør barn søvnige. Foto: UiB
STÅLE PALLESEN: – Det kan være flere grunner til at hvit støy gjør barn søvnige. Foto: UiB Vis mer

Ikke skadelig

– I de få undersøkelsene som er gjort rapporterer ikke foreldre problemer eller forstyrrelser knyttet til å bruke slike lyder - og jeg kan heller ikke se at det skal være et stort problem at barnet venner seg til slike lyder med tanke på søvn, avslutter Pallesen

Helsesøster: Ikke la det bli en vane!

Helsesøster og «søvnguru» Karin Naphaug forteller at barn som er plager med mageknip eller er urolig av andre grunner viser det seg i noen tilfeller at de roer seg raskere av lyder det gjenkjenner fra mors mage. 

KARIN NAPHAUG:: - Ikke la det bli en vane, råder helsesøster og forfatter. Foto: PRIVAT
KARIN NAPHAUG:: - Ikke la det bli en vane, råder helsesøster og forfatter. Foto: PRIVAT Vis mer

Og for noen familier kan dette medføre et langvarig mønster for å få poden til å sove.

- Jeg husker godt en familien jeg møtte som var desperate etter en lang sommerferie på hytta hvor fire barn hadde sovet til lyden av støvsugeren hver natt! I perioder tyr man jo til alt for at barnet skal få sove, forteller Naphaug.

Hun advarer imidlertid foreldre om at bruk av lydeffekter for å få barnet til å sove blir en vane over tid. 

– Jeg er opptatt av at barnet skal innøve sovevaner som kan overføres til andre situasjoner, og det er jo ikke sikkert at det er dekning på mobilen, strøm på hytta eller at støvsugeren er tilgjengelig på hotell rommet.

LES OGSÅ: Gråterkur eller ikke? 

Lydene som kan gjøre barnet søvning:

 • Radio 
 • CD med musikk eller lyder
 • Lyd fra vifter (Kjøkkenvifte, luftrenser) OBS: Ikke utsett barnet for direkte trekk)
 • Støvsuging
 • Vaskemaskin
 • Tørketrommel
 • Regn
 • Hårføner
 • Dusj
 • Blender eller kjøkkenmaskin 
 • Barbermaskin
 • Apper for mobilen med søvndyssende lyder

LES OGSÅ: Når barnet våkner om natten

Søvnmaskin: Foto: Enklereliv.no
Søvnmaskin: Foto: Enklereliv.no Vis mer

Hvit lyd på boks

Og hvis du synes det blir litt dyrt å la dusjen stå på hele natta, slitsomt med non-stop kjøkkenmaskin-aktivitet eller mener det er unødvendig å sette på nok en klesvask, finnes det selvsagt en løsning på dette.

Enklereliv tilbyr en søvnmaskin som spiller av hvit støy. De mener den passer for både skiftarbeidere og spedbarn som har problemer med å sove. Herligheten koster 498,- kroner.

Hvit støy som app 

Men det finnes rimeligere alternativ. Det finnes flere apper som spiller av hvit støy via din mobiltelefon. En av dem er Lilly-sleep, som er en app produsert av fire norske venner.

LES OGSÅ: Appene for baby

LAGET EN APP MED HVIT STØY: Fire venner med en god idé. Foto: PRIVAT
LAGET EN APP MED HVIT STØY: Fire venner med en god idé. Foto: PRIVAT Vis mer

– Ideen bak Lilly Sleep oppstod da vi fikk høre fra vennekretsen vår at støy er beroligende for små og store. Noen ganger vil du bare ha lyden av dusjen eller hårføneren, uten det medfølgende vannet eller varmeutviklingen. Mye mer praktisk å ha lydene i veska, tenkte vi, og dermed startet vi produksjonen av appen, forteller Marit Letnes som sammen med Benedicte Raae, Tom Erik Støwer og Ola Vea lanserte appen 29. oktober i år. Så langt har den blitt lastet ned 100 ganger.

LES OGSÅ: Barn som ikke vil sove 

Gjenskap lydene fra fosterlivet - med en app

Da babyen lå i magen din, var det "badet" i hvit støy. Det hørte hjerteslagene dine konstant, stemmen din og bevegelsene dine. I det barnet blir født endrer lydbildet seg dramatisk.

Ved å gjenskape lydene fra magen, kan kanskje hjelpe barnet til å få sove?

Womb sounds og Womb Sounds babymachine er to apper som lar deg gjenkalle fosterlivet for babyen. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer