Mor til 16 barn:

Lyette (46) er mor til 16 barn

- Å få et barn til er ikke uaktuelt, sier 16 barnsmoren til KK.

FAMILIEN REBACK: Til høyre i rød kjole står Lyette. Hun og ektemannen David (bak til venstre) har 16 barn sammen. Foto: Privat
FAMILIEN REBACK: Til høyre i rød kjole står Lyette. Hun og ektemannen David (bak til venstre) har 16 barn sammen. Foto: Privat Vis mer
Publisert

«Kan jeg svare deg senere i kveld? Telefonen min holder på å dø og jeg er på et friidrettsstevne med barna mine», spør en travel Florida-mor meg da jeg lurer på hvordan hun takler en hverdag med 16 barn.

Ja, 16.

Senere den dagen, etter at alle 16 har fått i seg mat og funnet senga, setter Lyette Reback seg ned sammen med ektemannen David for å svare på hvordan en typisk dag hos familien Reback ser ut. I tillegg til å være mor til 16 driver Lyette en veldedighetsorganisasjon og blogger på hjemmesiden til hele familien.

- Vi står opp 05.30. Da skal noen av barna på aktiviteter og treninger, så David kjører dem dit. Min dag begynner også da. Jeg setter på en klesvask, svarer på email, legger ut et blogginnlegg eller holder styr på sosiale medier-kontoene BelieveWithMe.

Når barna kommer hjem fra trening, kan Lyette selv ta seg en treningsøkt. I mellomtiden rydder ektemannen David og ungene hjemme, dusjer, kler på seg og lager frokost. Når hun kommer hjem spiser de frokost og planlegger resten av dagen.

- Vi prøver å finne ut av hvem som skal hvor og hvordan de skal komme seg dit. Deretter rydder vi bort frokosten, leser i Bibelen, diskuterer noe som har skjedd i nyhetsbildet, og så begynner barna med skolearbeid. Vi tar pauser hvor vi rydder litt mer, setter på enda litt klesvask, og så er det tilbake til skolearbeidet.

Lyette (t.v.) og sønnen Ransom trente sammen på Valentine's Day. - Han var så søt som pushet meg til å gjennomføre treningen, forteller Lyette til KK. Foto: Privat
Lyette (t.v.) og sønnen Ransom trente sammen på Valentine's Day. - Han var så søt som pushet meg til å gjennomføre treningen, forteller Lyette til KK. Foto: Privat Vis mer

Barna til Lyette og David har alle hjemmeundervisning. Det var et valg de tok etter at deres fjerde barn ble født.

- Det har gitt oss muligheten til å reise rundt og la barne lære i sitt eget tempo. Min ene datter var ferdig på universitetet allerede som 18-åring, mens noen av barna sliter litt med noen fag. Ved å ha hjemmeundervisning kan vi bruke den tiden de trenger.

Gravid i 10 år

I en alder av 21 år fødte Lyette, nå 46, sitt første barn, datteren Daly Kay. Siden da har hun født 12 biologiske barn og adoptert fire: Ryli (22), Bliss (21), Kemper (19), Glory (17), Trinity (15), Courson (14), Liberty (13), Judson (12), Shepherd (12), Sojourner (10), Ransom (10), Victory (8), Stone (7), Verity (6) og Vaughn (4) . I alt har hun og ektemannen David ti døtre og seks sønner.

- Jeg har alltid ønsket meg en stor familie. Jeg pleide å si til foreldrene mine at jeg kom til å få en million barn. De svarte alltid med latter og sa at hvis min førstefødte lignet på meg, ville det være mer en nok!

Selv om hun ønsket seg en stor familie, trodde hun aldri at hun kom til å ende opp med hele 16 barn.

- Min eldste søster hadde nettopp begynt på høgskolen da jeg ble født, så jeg ble så å si oppdratt som et enebarn. Jeg hadde en fantastisk oppvekst, men jeg visste alltid at jeg ville ha en stor familie. Ville jeg ha gjettet 16 barn? NEI! Men jeg er så takknemlig for hvert eneste barn jeg har.

I løpet av sitt 46 år lange liv, har Lyette gått gravid i 10 år.

- Hva tenker du når du hører det tallet?

- Det virker ikke så lenge. Noen av graviditetene var tøffere enn andre, men som mange mødre gjør, så glemmer du hvor tøff den var så snart de gir deg barnet ditt. Hvert eneste barn er en gave og jeg ville ikke forandret noe. Det jeg ikke kan tro er at jeg har gått opp og tatt av meg nesten 300 kilo!!!

- Jeg er hjemme med dem 24 timer i døgnet

FAMILIEN: Alle barna til Lyette og David får hjemmeundervisning. Foto: Privat
FAMILIEN: Alle barna til Lyette og David får hjemmeundervisning. Foto: Privat Vis mer

Mange vil nok si at det er mer enn nok jobb med både ett og to barn.

- Hvordan gjør du det, Lyette?

- Jeg er velsignet med en utrolig ektemann som er helt enestående. Mange ektepar sier nok at «arbeidsoppgavene» er fordelt 50/50, men David gir alltid 100 prosent. Han er den mest flittige og målrettede mannen jeg kjenner. Han tar oppvasken ved midnatt og vasker klær klokka 5 om morgenen. Han hjelper på alle mulige måter, i tillegg til å stå for det økonomiske.

LES OGSÅ: Marita og William delte permisjonen likt: - Jeg ammet i lunsjen på jobb

En dag i Reback-husholdningen går unna på et blunk. Etter en dag med skolearbeid er det etter hvert tid for nok en runde med treninger, møter og lek.

Lyette og David forlovet seg 10 dager etter at de møttes. Da var Lyette 19 år. Foto: Privat
Lyette og David forlovet seg 10 dager etter at de møttes. Da var Lyette 19 år. Foto: Privat Vis mer

- Som oftest samles alle igjen til middag rundt 20.30. Noe som er sent, men flere av barna har Lacrosse-trening fram til da. Så er det tid for å dusje, kose og legge seg. På denne tiden får jeg tid til å være sammen med mine eldste barn.

- Har du noen gang følt at du ikke har nok tid til å bli ordentlig kjent med alle barna dine?

- Jeg er hjemme med dem 24 timer i døgnet, syv dager i uken - bortsett fra når jeg jobber med veldedighetsorganisasjonen. Av og til tar jeg med noen av barna på jobb så de får se hva jeg gjør der. Jeg prøver også å gå ut og spise middag med dem en og en, samt ta de med når jeg gjør ulike ærender. Så ja, jeg kjenner barna mine.

- Hver dag er en utfordring

De eldste barna legger seg rundt kl. 22.00. Etter å ha ryddet og gjort det siste som er av husarbeid, setter David og Lyette seg ned og jobber litt til. Han er eiendomsmegler og hun driver BelieveWithMe.

- Vi prøver å legge oss rundt 00.00, men vi er begge av den typen som liker å være oppe om natten. Mannen min trenger lite søvn, og jeg? Jeg drikker mer kaffe.

Lyette startet veldedighetsorganisasjonen for å hjelpe etterlatte familier etter falne soldater. Ikke bare fordi hun så et behov for det, men også fordi det var en fin måte for dem å hjelpe til som en familie.

- Vi kjøper hus og pusser dem opp slik at vi kan gi det til en familie som ikke har råd til sitt eget hjem. Vi gir også julegaver til 600 barn som har mistet moren eller faren sin.

Mor til 16, sjåfør, kokk, blogger, hushjelp og lærer. Det kan virke som om Lyette og David har alt på stell. I tillegg har de også sine egne jobber på si. Hvordan går det egentlig an?

- Hver dag er en utfordring. Men vet du hva? Det var utfordrende med ett barn. Det var vanskelig med to og det var galskap med tre. Vi har bare gjort så godt vi kan. Det som har vært den største utfordringen for meg som forelder, er å stadig være et godt eksempel for barna mine. Spesielt for jentene mine.

Det er vanskelig å forestille seg en hverdag med 16 barn. Hvordan gjør man det? Hvordan lager man mat til 18 mennesker 3-4 ganger om dagen? Hvor drar man på ferie? Spørsmålene er mange, men Lyette har svarene klar:

- Matlagingen er det faktisk noen av barna som tar seg av. En av dem fungerer som kokk og så har han eller hun med seg noen hjelpere. For å være ærlig, så er jeg ikke så flink på kjøkkenet, så barna mine foretrekker faktisk å ta seg av den jobben.

Påskebilde fra familien Reback. Foto: Privat
Påskebilde fra familien Reback. Foto: Privat Vis mer

Familien Reback bruker rundt 5000 kroner i uka på mat. Lyette er opptatt av å lære barna sine at man ikke skal sløse penger, og har derfor laget en video hvor hun deler sine sparetips når det kommer til matlaging.

- Hva gjør dere med ferier?

- De fleste av våre ferier har blitt planlagt rundt et triatlon. Det er noe mannen min og flere av barna elsker. Men vi er også så heldige som har andre familiemedlemmer som elsker å reise, så barna har vært på ferie i Europa, Asia, Afrika, Egypt og Israel.

Det begynner å nærme seg tid for Lacrosse-trening i Florida. Lyette er klar for å sette seg i minibussen familien har, som rommer alle barn, mor og far. Men før hun kjører avgårde må man jo spørre:

- Vil dere ha flere barn?

- Vi tar en dag av gangen - jeg er jo ikke 25 lenger! Men å få et barn til er ikke uaktuelt, men akkurat nå er vi veldig fornøyde med hvordan vi har det.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer