Rydding:

Må du ha huset fult av leker og rot når du har barn? Nei, mener ekspertene

- Ja, det er mulig å være mamma og minimalist, men det krever tøffe tak, svarer to ryddeguruer med barn.

RYDDET, KASTET OG GA BORT: Det blir mer rotete med barn, men barnetingene trenger ikke ta over huset, mener ryddekspert Synnøve Skarbø. Foto: NTB Scanpix.
RYDDET, KASTET OG GA BORT: Det blir mer rotete med barn, men barnetingene trenger ikke ta over huset, mener ryddekspert Synnøve Skarbø. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Haugevis med barneklær og leker synes å være normen hos typiske norske barnefamilier, går det i det hele tatt an å være minimalist når man har barn?

– Nei. Det blir mer rotete med barn, sånn er det bare. Men barnetingene trenger ikke ta over huset, svarer programleder Synnøve Skarbø.

BARNEUTSTYR OG LEKER TAR MYE PLASS: - I dag tenker jeg at jeg kunne klart meg med mindre, sier Synnøve Skarbø. Foto: Julie Pike
BARNEUTSTYR OG LEKER TAR MYE PLASS: - I dag tenker jeg at jeg kunne klart meg med mindre, sier Synnøve Skarbø. Foto: Julie Pike Vis mer

Det å få barn i hus medfører en endeløs rekke med nye greier. Spesielt gikk jeg bananas da jeg var gravid. Jeg hamstra absolutt alt som fantes av utstyr for alle anledninger – hele leiligheten vår var stappfull av babyrekvisita. Jeg brukte naturligvis ikke halvparten av det, og i dag tenker jeg at jeg hadde klart meg lenge med en vogn og et par andre småting, forteller hun.

Emosjonelt knyttet til datterens eiendeler

Etter at hun i fjor ga ut boken «Synnøves system – slik ryddet jeg meg lykkelig», har Skarbø blitt kjent som hele Norges ryddedronning. Ryddeboken ble til da hun for fem år siden ble mamma, mistet jobben og gled inn i en fødselsdepresjon. For å komme seg gjennom denne tøffe perioden, satte hun i gang med et omfattende ryddeprosjekt.

En del av prosessen bestod av å kaste, gi bort eller selge eiendeler, men Skarbø forteller at det var ekstra vanskelig å skulle kvitte seg med ting som tilhørte datteren Lydia (5).

– Og det syns jeg i grunnen fortsatt, sier hun.

– Jeg er emosjonelt knyttet til alle klærne hun bruker, mange av lekene hennes, alle strekene hun tegner på et ark og de hundretalls små hjertene hun perler. Jeg vil så gjerne dokumentere hele oppveksten hennes, men vet jo at det er helt umulig å samle på alt!

Hun sier løsningen har vært å samle på det med aller størst affeksjonsverdi.

– For eksempel det hjemmestrikkede settet hun hadde på seg da vi dro hjem fra sykehuset, de fineste kjolene, de første skoene. Sånne ting. Lekene hun vokser fra gir jeg til folk jeg vet kommer til å bruke dem. Det hun lager i barnehagen som jeg syns er vanskelig å kaste, tar jeg bilde av. Det aller gjeveste legger jeg i en boks.

LES OGSÅ: Slik får du barn til å rydde

Ta bort ting for en periode

Hun har i likhet med mange andre foreldre erfart at det kan være vanskelig å la barna få være med på å bestemme hva som skal kastes.

– Jeg har prøvd å ha henne med på utrenskningsprosessen noen ganger, men det har funka særdeles dårlig. Da får jeg ikke fjerna en eneste ting, for hun vil beholde alt fra ødelagte knapper til helt ordinære steiner fra gata. Barn er ikke glad i å kvitte seg med ting, de samler på alskens rot. Så mitt råd er – litt avhengig av hvor gammelt barnet er – å gjøre dette i smug.

– Et tips er å legge de tingene du vil kvitte deg med i en boks og sette den i boden eller på loftet noen måneder først. Hvis barnet etterlyser noe av det som ligger i boksen, tar du bare en liten svipptur innom og henter akkurat det. Hvis det derimot ikke nevner det som ligger der med et ord – noe som er mest sannsynlig – er det fritt fram for å kvitte seg med det etter en stund, sier hun.

- Ikke vær redd for å kvitte deg med ting!

Det å skulle holde orden på barns eiendeler er som kjent en pågående prosess, da det med barn som vokser stadig kommer nye klesplagg og nytt utstyr inn i heimen - for ikke å snakke om alt barnet får i gaver til jul og barnebursdager.

Skarbø sier gaver tas imot med takk hjemme hos henne, men at hun er rask til å bytte gaver dersom hun vet at de bare kommer til å bli liggende i en skuff.

– Da er det bedre å bytte til noe jeg vet kommer til å bli brukt, sier hun. – Jeg pleier å ta en opprydning i barneklærne to ganger i året. Det hun har vokst fra legger jeg i en stor pose i boden, og når den er full gir jeg den bort til folk jeg kjenner med barn.

Til andre foreldre som føler at de «drukner» i utstyr, leker og klær til barna sine, er rådet hennes at de ikke må være redde for å kvitte seg med ting.

– Det er mye bedre at du gir bort leker, klær og utstyr til noen som trenger det og kan ha glede av det enn at det tar opp plass i huset ditt. Vær også tydelig på hva barnet ønsker seg eller trenger når det er bursdag eller jul, slik at du ikke får en hel haug med greier du ikke kommer til å bruke.

MINIMALIST OG MAMMA: Rachel Jonat solgte og ga bort mesteparten av familiens eiendeler for å få et enklere liv. Foto: Privat
MINIMALIST OG MAMMA: Rachel Jonat solgte og ga bort mesteparten av familiens eiendeler for å få et enklere liv. Foto: Privat Vis mer

Følte seg overveldet av alle eiendelene

Kanadiske Rachel Jonat er ikke helt enig med Synnøve Skarbø. Trebarnsmoren driver bloggen The Minimalist Mom og har skrevet bøker om hvordan man kan leve et enklere, mer organisert og lykkelig liv som minimalist og mamma.

– Jeg tror så absolutt man kan være minimalist som mamma, men det ser kanskje ikke ut som den typen minimalisme man ser i designmagasiner. Minimalistiske foreldre må sette sine egne mål og agenda, sier hun.

Jonat forteller til KK.no at ønsket om en endring oppstod for syv år siden, da hennes eldste barn ble født.

– Jeg følte meg overveldet av å skulle administrere hjemmet vårt etter fødselen. Det virket som at alle skapene våre var fulle av ting og at babyutstyr tok over hjemmet vårt. Jeg hadde lest om de mer ekstreme versjonene av minimalisme, og lurte på om jeg kunne tilpasse dette til vårt familieliv, sier hun.

LES OGSÅ: Dette kan du forvente at barn klarer av husarbeid i forskjellige aldre

Få møbler og begrenset skapplass

I prosessen mot minimalisme, kvittet Jonat seg med det meste av familiens eiendeler og hele 80% av innholdet i klesskapet sitt. I dag bor familien i en relativt liten treromsleilighet hvor alle de tre guttene på 2, 4 og 7 år deler rom. Her har de så få møbler som mulig og skapplassen er begrenset slik at man ikke skal la seg friste til å fylle skapene med ting.

Til tross for at guttene har langt færre klær og leker enn kameratene sine, er det ifølge Jonat ikke noe som opptar dem noe særlig.

– De spør fortsatt etter leker og er interessert i ting som vennene deres har. Men de ser ikke på tv med reklame og vi går ikke ofte i lekebutikker, så de vet egentlig ikke at de «burde» ønske seg mer.

– Når det gjelder klær, har vi for hvert barn maks nok plagg til å kunne bruke i en uke. Vi er ganske hensynsløse når det gjelder å donere eller selge leker som de har vokst ifra eller ikke bruker lengre. Det har vært nyttig å identifisere hva barna faktisk leker med, leser og har på seg, i motsetning til hva jeg håpte de ville leke med, lese eller ha på seg, sier hun.

Det å innføre en mer minimalistisk livsstil, har ifølge Jonat også fått positive økonomiske konsekvenser for familien.

– Minimalisme hjalp oss med å betale ned mye gjeld og har lært oss hvordan vi kan ta bedre avgjørelser rundt hvordan vi bruker pengene, bolig og tiden vår. Selv med tre små barn, er hjemmet vårt raskt å rydde og vaske. Vi føler ikke noe press om å konkurrere eller holde tritt med andres livsstil. Vi bruker heller pengene våre på opplevelser, enn på nye ting som roter til hjemmet vårt. Jeg tror vi er mer lykkelig med mindre ting!

Rachel Jonats tre tips til deg som ønsker en mer minimalistisk livsstil:

  1. Start i det små og ikke gi opp. Ikke bli motløs om du merker at det tar deg tid å gi slipp på ting – det viktige er at du fortsetter fremover.
  2. En minimalistisk livstil med barn føles aldri helt ferdig. Barn vokser ut av ting så raskt at du hele tiden sorterer, gir bort og kaster ting. Aksepter at det er en pågående prosess og ikke en engangs hendelse.
  3. Lag dine egne regler og hold dem. Vi har hatt «ingen gaver bursdagsselskaper» for vårt barn i et område hvor dette ikke var den kulturelle normen. Jeg måtte akseptere at enkelte følte seg ukomfortabel med dette.

LES OGSÅ: Ruth fjernet alle barnas leker

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer