Hoggormbitt

Magnus (3) ble bitt av en hoggormunge

- Hele underarmen hadde hovnet veldig opp, den hadde nesten dobbel størrelse.

INNLAGT TIL OBSERVASJON: Bortsett fra en kraftig opphovnet underarm og to tydelige stikkmerker, hadde Magnus ingen symptomer på at han hadde blitt bitt av en hoggorm. FOTO: Privat
INNLAGT TIL OBSERVASJON: Bortsett fra en kraftig opphovnet underarm og to tydelige stikkmerker, hadde Magnus ingen symptomer på at han hadde blitt bitt av en hoggorm. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det sies å være et av de aller sikreste vårtegnene vi har her til lands; i takt med at varmegradene stiger godt over til plussiden på termometeret, kommer meldingene om at folk har støtt på hoggorm.

Giftinformasjonen kan i år melde om et rekordår, da de så langt har mottatt hele 107 henvendelser om hoggorm. Det er mer enn dobbelt så mange henvendelser som det de i snitt får i løpet av årets fem første måneder.

Noen ganger kan det imidlertid ta litt tid før man oppdager at man har vært i kontakt med Norges eneste giftige slange. Morten Bergheim forteller at han og ektefellen Linn fikk seg en liten støkk for åtte år siden, da de hadde et uventet møte med hoggormen.

Sammen med sønnen Magnus (10), som den gangen var tre år gammel, spaserte de en liten tur i nabolaget i Fjerdingby der de bor.

– Magnus likte så godt å se på insektene og å bruke lang tid på turen for å se på ting, forteller Morten.

– Mens vi gikk langs veien, gikk han derfor ved siden av oss nede i ei lita grøft. Plutselig hørte vi at han sa «au!» og da vi spurte hva det var for noe, svarte han at «pinnen stakk meg».

– Vi tenkte ikke noe mer over det og gikk videre til butikken for å kjøpe is. Vel hjemme igjen, kanskje en time senere, satt vi sammen i sofaen for å spise isen. Da la jeg plutselig merke til at noe hadde skjedd med armen hans. Hele underarmen hadde hovnet veldig opp, den hadde nesten dobbel størrelse.

Ble innlagt på sykehus

Etter å ha studert sønnens arm nærmere, legger Morten og Linn merke til at det sitter to små røde prikker nederst ved håndleddet hans.

De ringer til legevakten, som ber dem om å komme inn for en undersøkelse. Her fastslår legen ganske fort at Magnus må ha blitt bitt av en hoggorm.

– Legen mente det kunne være en hoggormunge, fordi bittet var såpass lite. Magnus var på dette tidspunktet i helt fin form, han hadde hverken grått, vært sliten eller vist noen antydning til smerter i armen. Legen ønsket allikevel å legge ham inn på sykehuset til observasjon, i tilfelle han skulle få en allergisk reaksjon senere. Han mente at små hoggormer kunne gi ut mer gift enn de voksne hoggormene, og at det derfor var usikkert hvor mye gift Magnus hadde fått i seg, forklarer Morten.

– Vi ble litt overrumplet av hele situasjonen, men heldigvis gikk alt veldig bra og allerede dagen etter gikk hevelsen ned igjen slik at vi kunne reise hjem.

BITT AV HOGGORMUNGE: Hoggormungene er bare rundt 15-20 cm ved fødselen og kan være vanskelig å få øye på når de gjemmer seg i busker og kratt. FOTO: NTB Scanpix
BITT AV HOGGORMUNGE: Hoggormungene er bare rundt 15-20 cm ved fødselen og kan være vanskelig å få øye på når de gjemmer seg i busker og kratt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Biter oftere enn voksne hoggormer

Ifølge Dag Dolmen, herpetolog og forsker ved NTNU, biter små hoggormer oftere enn voksne.

– Noen mener at hoggormungene ikke har lært seg å beregne dosen med gift og at de derfor tømmer seg når de biter et menneske, mens voksne hoggormer bare gir en dose og beholder mesteparten til senere bruk. Dette er en kjent påstand, men vi kan ikke med sikkerhet si at det stemmer, sier han.

– Men det som gjelder, er at voksne hoggormer har mye mer gift å gi. De små er kvikke og raske til å bite, noe vi som forsker på hoggorm ofte får erfare. Små hoggorm biter nesten alltid, mens de store biter sjelden. Vi har for øvrig på oss spesialhansker under arbeidet, legger han til.

Vanskeligere å få øye på

Hoggormungene beveger seg ifølge Dolmen ikke så veldig langt fra fødestedet sitt, som ligger i nærheten av overvintringsstedet. Hoggormhunnen legger seg vanligvis til rette mindre enn 100 meter fra der den har overvintret og føder ungene en gang ute på høstparten.

Fordi hoggormungene blir liggende i nærheten av moren, er det derfor stor sjanse for at det er flere i nærheten om man møter på en hoggormunge.

– Men hoggormungene stikker seg veldig lett bort, så det er sjelden vi ser dem. De er bare 15-20 cm når de er født og så vokser de kanskje 10 cm i året. Om sommeren, hvis det er varmt, ser man sjelden hoggorm midt på dagen. Man kan se den tidlig om morgenen og seint på kvelden, for da ligger den ute for å sole seg. Men når det er på det varmeste skjuler den seg godt i lyngen eller i en steinur, sier forskeren.

Tilbakeviser at det er et «hoggorm-år»

Dolmen er kjent med at Giftinformasjonen har fått rekordmange henvendelser i år, men peker på at det i seg selv ikke er et bevis for at flere blir bitt av hoggorm nå enn før.

Et økt antall henvendelser kan rett og slett bety at flere har blitt oppmerksomme på Giftinformasjonen og den tjenesten de tilbyr, og noen av henvendelsene er kanskje bare generelle spørsmål om hoggorm.

Han tilbakeviser alle påstander om at det i år skulle være spesielt mange hoggormer, eller at det er et såkalt «hoggorm-år».

– Det er ingenting som tyder på at det er en økning i hoggormbestanden fra år til år. Sammenligner man med for eksempel smågnagere, så formerer disse seg veldig fort slik at du får svingninger i bestanden hvert tredje eller fjerde år. Men hoggormhunner får mellom en til 20 unger annet hvert år, og de aller fleste ungene dør den første vinteren. Hoggorm får derfor ikke store svingninger i bestanden.

– At folk har sett mer hoggorm skyldes nok antagelig at mennesker og hoggorm har vært ute på samme tid. Det har kanskje sammenheng med at flere har vært hjemme og gått vårturer på grunn av koronapandemien.

Kan gi store hevelser

Ifølge Helsenorge kommer vanligvis symptomene på at man har blitt bitt av en hoggorm ganske raskt, gjerne innen en til to timer.

Men hvordan kan vi egentlig være ett hundre prosent sikre på at vi har blitt bitt av hoggorm? Dolmen forteller at det er mange myter ute og går, og at det ofte kan være en helt annen synder.

– Vi hører ofte historier om folk som har blitt bitt av hoggorm gjennom støvlene, men det går ikke an. I slike tilfeller kan det kanskje ha vært en veps som har kommet ned i støvelen og stukket to ganger.

– Et hoggormbitt er ikke alltid så enkelt å bevise, men en lege som er vant til å se hoggormbitt vil kunne se det med stor sannsynlighet. Den sikreste indikasjonen er at man ser to stikkmerker med litt mindre enn en centimeters avstand, avhengig av hvor stor hoggormen er. Dersom det dreier seg om bitt fra en hoggormunge, er avstanden kanskje bare en halv centimeter eller mindre. I tillegg vil du få en ganske stor hevelse med bloduttredelse.

– Andre symptomer som kvalme og magevondt er også vanlig, og noen kan besvime på grunn av blodtrykksfall.

Kan også bite i vann

Hoggormen kan i noen tilfeller også bite såkalte tørrbitt, det vil si at den ikke injiserer gift. Enkelte rapporterer om at så mange som 70 prosent av bittene på mennesker er tørrbitt, men Dolmen erfarer at det skjer langt sjeldnere.

– Vi som forsker på dette erfarer at hoggorm stort sett alltid sprøyter ut gift. Det kan være forskjell på bestander, men for meg ser det ut som at de aller fleste bittene ikke er helt tørre.

Hoggormen kan ifølge Dolmen i sjeldne tilfeller også bite i vann.

– Når hoggormen biter trekker den hodet tilbake, fester kroppen og slår ut med hodet, og dette får de ikke helt til i vann. Men selv om det er uvanlig, bør man ikke svømme bort til en hoggorm om man ser den i vannet, råder han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer