Mailin (5) ble født ekstrem prematur

- Slik har hun det i dag

FØDT I UKE 23 + 3: Fem år gamle Mailin er ei glad og aktiv jente, men har fått noen ekstra utfordringer som en følge av at hun ble født ekstremt prematur. Foto: Privat
FØDT I UKE 23 + 3: Fem år gamle Mailin er ei glad og aktiv jente, men har fått noen ekstra utfordringer som en følge av at hun ble født ekstremt prematur. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lykken var stor da Anna (30) og Karl Gunnar (39) for seks år siden fikk beskjed om at de skulle bli foreldre for første gang.

Paret ønsket å gifte seg først og satte straks i gang med planlegging av bryllupet. 

Fikk ryggsmerter

Noen dager før selve bryllupsdagen begynner Anna å få sterke smerter i ryggen. Hun oppsøker flere leger, men alle mener det er normale gravidplager som vil gå over av seg selv.

Men smertene vedvarer og i tillegg får hun brunaktig utflod. Anna, som selv er utdannet jordmor, forstår at ting ikke er helt som de skal. 

Fødselen var i gang

I uke 23 av graviditeten, bare to dager før bryllupet, føler hun seg helt elendig. På legevakten blir hun endelig tatt på alvor og legen som undersøker henne ser at hun blør. Anna blir sendt rett til sykehuset. Her foretar de en ultralydundersøkelse og beskjeden hun får sjokkerer henne. 

– De sa at jeg hadde åpning og at de ikke kunne gjøre noe som helst. Jeg var så sint og lei meg og jeg kunne ikke skjønne hvorfor det var sånn. Hvorfor kunne de ikke stoppe fødselen? Hvorfor hadde ikke legene reagert på det jeg sa?

– Jeg var veldig dårlig og smertene jeg hadde i ryggen viste seg å være rier. Det var helt grusomt, sier hun.

LES OGSÅ: Marianne fødte prematur baby på sydentur

PÅ SYKEHUSET: Anna og Karl Gunnar måtte avlyse bryllupet da datteren kom mye tidligere enn hun skulle. Foto: Privat
PÅ SYKEHUSET: Anna og Karl Gunnar måtte avlyse bryllupet da datteren kom mye tidligere enn hun skulle. Foto: Privat Vis mer

Forsøker å redde barnet

Anna må tilbringe en natt på sykehuset og når hun våkner neste morgen har ting endret seg. Riene er borte, men hun blør fortsatt. Legene gjør en helomvending og beslutter å sende henne til Rikshospitalet i Oslo hvor de allikevel vil gi henne medisiner i et forsøk på å stoppe fødselen.

– Vi avbestilte bryllupet, forteller Anna. – Den eneste tanken jeg hadde var at i Oslo kan de dette og de skal klare å beholde barnet lengst mulig i magen min!

Anna og Karl Gunnar forbereder seg på å tilbringe lang tid på Rikshospitalet, men bare få dager etter ankomst blir datteren født. 

Lille Mailin blir født i uke 23 + 3, hun veier bare 530 gram og er 28 centimeter lang

EKSTREMT LITEN: Mailin veide bare 530 gram og var 28 centimeter lang da hun ble født.  Foto: Privat
EKSTREMT LITEN: Mailin veide bare 530 gram og var 28 centimeter lang da hun ble født. Foto: Privat Vis mer

Ble gradvis sterkere

Etter fødselen er det lenge usikkert hva som vil skje med datteren. – Dagene varierte veldig, fra gode til tunge. Legene kunne ikke gi oss noen garantier for at hun ville klare seg og vi var forberedt på at alt kunne skje. Men jeg tenkte at vår kjærlighet og nærhet skulle hjelpe henne, sier Anna.

Gradvis blir Mailin sterkere og sterkere og etter fem måneder kan de endelig ta henne med seg hjem. 

RISIKO FOR UTFORDRINGER: - Det kan være alt fra synsproblemer og motoriske problemer til oppmerksomhetsproblemer og psykiske vansker, sier  Professor Audrey van der Meer ved NTNU.  Foto: Privat
RISIKO FOR UTFORDRINGER: - Det kan være alt fra synsproblemer og motoriske problemer til oppmerksomhetsproblemer og psykiske vansker, sier Professor Audrey van der Meer ved NTNU. Foto: Privat Vis mer

- Kan få ekstra utfordringer

Ifølge Audrey van der Meer, professor i utviklings- og nevropsykologi ved NTNU, defineres for tidlig fødsel som fødsel før 37 svangerskapsuker.

Årlig fødes det i Norge 215 barn (0,4 prosent av totalt fødselstall) under 1000 gram, som defineres som ekstremt lav fødselsvekt. 

– Ekstremt premature har dessverre størst risiko for å få ekstra utfordringer, som kan være alt fra synsproblemer og motoriske problemer til oppmerksomhetsproblemer og psykiske vansker, sier hun. 

– Mange, men ikke alle premature barn, er senere i utviklingen enn terminfødte barn og de fleste vil «ta de igjen» før de begynner på skolen.  Men det er dessverre slik at halvparten av alle for tidlig fødte barn med lav fødselsvekt (under 1500 gram) sliter med psykiske vansker i ungdomstid og voksen alder.

LES OGSÅ: De fleste for tidlig fødte klarer seg bra

Avhenger av hvor tidlig født de er

I følge helsenorge.no vil spedbarn som fødes etter uke 30, som regel klarer seg fint. De kan ha bruk for noen flere dager på sykehuset, men vil på lengre sikt ha like gode helseutsikter som barn født rundt termin.

Det fødes svært få spedbarn før uke 30. Disse barna må ligge lengre på sykehus. Barna er underutviklet når de kommer til verden. Noen trenger pustehjelp fra en maskin. Barn som fødes svært tidlig kan få alvorlige helseproblemer. Det diskuteres i dag hvor tidlig det skal tilbys hjelp for å redde barn. Premature barn fødes i dag med fødselsvekt ned mot 500–1000 gram, og det er vanlig å forsøke å redde dem helt ned til uke 24.

Metoder for å redde barn ved for tidlige fødsler er stadig blitt mer raffinerte, men de kan ikke alltid forhindre at barn født svært tidlig ofte får alvorlige helseproblemer.

Ifølge Nhi.no fant man i en studie fra USA blant overlevende med fødselsvekt under 750 gram, at en femdel var mentalt tilbakestående (IQ under 70) og nesten en tidel hadde cerebral parese.

En britisk oppfølgingsstudie av barn født med svangerskapsalder 20-25 uker viste at ved seksårsalder hadde én av åtte barn alvorlig cerebral parese, fire av ti hadde redusert intelligens og en firedel hadde så alvorlig hjerneskade at de var avhengig av hjelp fra en omsorgsperson. 

Det er imidlertid viktig å merke seg at begge disse studiene dreier seg om barn født for mer enn ti år siden, og som ifølge Nhi.no derfor fikk dårligere behandling enn det de får i dag. 

Lav for alderen

Mailin er i dag en glad og aktiv jente på fem år som ifølge moren ikke har noen form for hjerneskade, men utviklingsmessig ligger hun noe etter jevnaldrende barn.

Hun er svært lav for alderen og er med sine 96 centimeter like lang som treåringene i barnehagen.

Anna forteller at hun fikk forespeilet at Mailin mest sannsynlig ville «ta igjen» sine jevnaldrende når hun kom i femårsalderen, men siden dette ikke har skjedd har legene besluttet at datteren skal begynne med hormonbehandling. 

– Hun sliter motorisk med at hun ikke klarer alle de tingene som femåringer vanligvis skal kunne. Legene vet ikke helt hva årsaken til dette er, hun har mye energi og kan mye, men de tror at det kan han sammenheng med at hun er så lav, forklarer Anna.

Her kan du lese om barnets utvikling i de forskjellige aldrene

MOTORISKE UTFORDRINGER: Legene mener problemene kan skyldes at fem år gamle Mailin ikke er høyere enn en treåring. Foto: Privat
MOTORISKE UTFORDRINGER: Legene mener problemene kan skyldes at fem år gamle Mailin ikke er høyere enn en treåring. Foto: Privat Vis mer

Utsatt skolestart

Mailin henger også etter jevnaldrende når det gjelder ting som fargelegging og telling. I høst skulle hun egentlig begynne på skolen, men skolestarten er foreløpig utsatt i ett år.

Ifølge spesialpedagogen i barnehagen, har Mailin problemer med å konsentrere seg lenge om det de holder på med. Dette er noe de trener mye på, da hun per i dag er på samme nivå som fireåringene. 

– Men hun har kommet seg utrolig mye det siste året. Vi er veldig takknemlige for den jobben de har gjort i barnehagen for å hjelpe henne med utviklingen. Ting går fremover, sier Anna. 

Mailin har også veldig dårlig syn på det ene øyet. – Hun hadde minus 9,0 og legene sa at det nok skyldtes at hun måtte bruke oksygen så lenge. Synet ble korrigert med linse slik at det nå er minus 6,0, forteller Anna. 

Vegrer seg for å snakke

En annen utfordring har vært at Mailin kan være svært tilbakeholden og at hun i perioder helt slutter å snakke.

Familien og legene er riktignok usikker på om det har en sammenheng med at hun ble født ekstremt prematur eller ikke.  

– Når vi begynte i barnehagen for tre år siden, var det bare åtte barn på avdelingen hennes og det gikk veldig greit. Men da det begynte flere barn, sluttet hun å snakke i barnehagen. Etter samtale med en psykolog bestemte vi oss for at jeg skulle være der en liten stund for at hun skulle bli tryggere. Det hjalp men hun kan fortsatt plutselig stoppe og prate, og når vi henter henne så åpner det seg som en foss, sier Anna. 

– Det har vært en utfordring for oss, men også der går det fremover. Mailin forandrer seg hver eneste dag og tør stadig mye mer enn før. Nå gleder hun seg mye til å bli storesøster og jeg er helt sikker på at hun vil bli den beste søstera som finnes, smiler Anna.

Fakta: Prematur fødsel

Fødsel som skjer før 37 uker av svangerskapet er gått, regnes som premature. Normalt varer et svangerskap i 40 uker.

Komplikasjoner hos tidligfødte barn er oksygenmangel under fødselen, hjerneblødning og dårlig lungemodning. Barna vil også være mer utsatt for infeksjoner.

Forhold som øker risikoen for tidlig fødsel er bruk av tobakk, svangerskapsforgiftning, blødninger, alder under 20 år og over 35 år, urinveisinfeksjon eller bakteriell vaginoseinfeksjon.

Nedre grense for levedyktighet i Norge, er 24 uker, eller 500 gram vekt.

I Norge vil mer enn 50 prosent av barn født etter 25-27 uker, overleve.

Kilde: NHI.no

LES OGSÅ: Sebastian var ikke større enn en smørpakke

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer