NATURLIG PÅ TV? Jordmor mener det nye programmet er uansvarlig. Foto: Shutterstock.com © Innfelt: privat
NATURLIG PÅ TV? Jordmor mener det nye programmet er uansvarlig. Foto: Shutterstock.com © Innfelt: privat Vis mer

- Makan til søppel-TV!

Jordmor raser mot kontroversielle TV-planer.

Publisert
Sist oppdatert

TV-kanalen Lifetime har skapt en del debatt etter at de for et par uker siden annonserte planene sine for tv-programmet «Born in the Wild».

Tanken bak programmet er å følge gravide kvinner som velger å føde barna sine ute i naturen - helt uten medisinsk assistanse.

Inspirert av You Tube film

Programmet er inspirert av en video som ble lagt ut på You Tube og som har blitt sett over 23 millioner ganger.

Her får vi se en kvinne ved navn Simone, som med familien rundt seg føder sitt fjerde barn i en elv i et skogleie.

Se filmen nederst

FØDER I ELVA: Det er kanskje naturlig, men er det god reality-tv? Foto: YouTube
FØDER I ELVA: Det er kanskje naturlig, men er det god reality-tv? Foto: YouTube Vis mer

Utsetter barnet for fare

En av dem som er svært skeptisk til dette tv-programmet er jordmor Tove Nordahl fra klinikken Jordmora og kvinnedoktor. Hun reagerer spesielt på at disse kvinnene velger å føde uten personer med medisinsk kunnskap til stede.

– En ting er at kvinnene utsetter seg selv for fare, selv om denne er liten. Noe annet er at de setter barnet i fare. Du kan jo gjøre som du vil med ditt eget liv, men andres kan du ikke ta sjanser med.

– Hvis det skulle skje noe og barnet dør i fødsel men kunne overlevd med en jordmor tilstede, så vil jeg gå så langt som å kalle det uaktsomt drap. Jordmor Tove Nordahl

Fødselsleger også kraftig ut mot programkonseptet, og advarer mot følgene.

- Dette er noe folk allerede gjør, og vi akter å dokumentere det, lyder forsvaret fra programsjef Eli Lehrer i Lifetime, en kabel- og satellittkanal som er deleid av Disney, i følge NTB.

- Ja, kvinner rundt i verden føder uten medisinsk assistanse, ikke fordi de fleste ønsker det, men for at de ikke har råd, ressurser eller tilgjengelig hjelp, sier jordmor Nordahl.

Hun understreker at hun generelt er for hjemmefødsler når de er planlagte og kvinnene har blitt vurdert til å være innenfor lavrisiko fødende.

LES OGSÅ: Her er Norges beste føde- og barselavdelinger

<strong>SØPPEL-TV:</strong> - Produsentene får bare forakt fra meg, sier jordmor Tove Nordahl. Foto: privat
SØPPEL-TV: - Produsentene får bare forakt fra meg, sier jordmor Tove Nordahl. Foto: privat Vis mer

- Makan til søppel-TV!

At det skal lages reality-tv av dette konseptet, mener hun er et resultat av «lite gangsyn» hos tv-produsentene.

– Det de er ute etter er drama, oppmerksomhet, sensasjoner og omtale. Hva som er følgene er ikke like viktig. Skal de filme akutt tilfeller også? Mener de det er greit å være med på å gjøre en slik ting mer populært.

– De får bare forakt fra meg og det står jeg 100% for, makan til søppel-TV, sier jordmor Nordahl.

Grei motsats

Hjemmejordmor Kristina Jacobsen fra hjemmefødsel.no er litt mer positiv til programserien.

- Personlig synes jeg at en fødsel hører til det aller mest hellige og private. En intim opplevelse kun for personer som har et nært forhold til den fødende, og som den fødende føler seg trygg på, sier hun.

– På den andre siden synes jeg normale og naturlige fødsler er vakre, og viser kvinners iboende styrke og fødekraft. Kanskje trenger vi en motsats til alle fødeprogrammene som faktisk allerede finnes?

LES OGSÅ: Jordmor Toves blogg på Mammanett

<strong>GREI MOTSATS:</strong> Jordmor Kristina Jacobsen mener tv-programmer om fødsler ofte har en ensidig vinkling. Foto: Privat
GREI MOTSATS: Jordmor Kristina Jacobsen mener tv-programmer om fødsler ofte har en ensidig vinkling. Foto: Privat Vis mer

Unødvendig innblanding fra helsepersonell

Jacobsen mener at dagens kvinner for ofte fremstilles som pasienter, som er helt avhengig av leger og jordmødre for å føde trygt.  

Hun sier tv-programmene som regel viser kvinner som føder på rygg, med flere mer eller mindre unødvendige intervensjoner og innblandinger fra helsepersonell.

– Vi må ikke glemme at de aller fleste kvinner føder aller best uten innblandinger og med tid og ro til fødselsarbeidet. Mange komplikasjoner kommer nettopp som et resultat av intervensjoner, utrygghet og/eller at kvinnen ikke får tid og ro til å føde på sin måte, sier hun.

LES OGSÅ: Facebookfella du ikke vil gå i!

Aldri 100% garanti

Jacobsen er tilhenger av at kvinner skal få føde hvor og hvordan de ønsker ut ifra den enkeltes behov, dersom det ikke finnes noen medisinsk indikasjon for at det er behov for spesiell oppfølging.

– Når det er sagt finnes det aldri en 100% garanti for at alt skal gå komplikasjonsfritt i en fødsel, uansett om du føder på sykehuset, fødestue, hjemme eller ute i skogen. Jeg mener derfor at alle kvinner burde planlegge å ha kvalifisert jordmor tilgjengelig under en fødsel, avslutter hun.

LES OGSÅ: 5 ting du ikke visste om fødsel

Simones fødsel ved elva

OBS: Filmen inneholder nærbilder. Youtube har satt aldersgrense til 18 år på denne filmen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer