Malin har dobbelt livmor

Hadde avfunnet seg med at hun aldri kom til å bli mor.

LYKKE: Etter å ha slitt lenge med å bli gravid, er Malin i dag nybakt mamma til lille Lukas. Foto: Privat
LYKKE: Etter å ha slitt lenge med å bli gravid, er Malin i dag nybakt mamma til lille Lukas. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Malin Gundersen (24) forteller at hun og samboer Jan-Arild lenge har hatt et sterkt ønske å bli foreldre, men prosessen skulle bli mye vanskeligere enn det de hadde forestilt seg.

Ett år etter at Malin sluttet på p-pillen var det fortsatt ingen tegn som tydet på at hun var gravid

Livmoren var delt i to

Ett av problemene var Malins ustabile menstruasjon, som plutselig kunne utebli i flere måneder av gangen.

Malin forsøkte gjentatte ganger å ta opp dette problemet med fastlegen sin og etter nesten to år ble hun endelig henvist videre til en gynekolog på det lokale sykehuset. 

Her ble det foretatt en innvendig ultralyd, hvor legen raskt avdekket at ett av problemene var cyster på eggstokkene.

– Han noterte ned antallet på begge sider og informerte meg om at det kunne tyde på at jeg hadde PCOS. Mer sa han ikke og jeg ble sittende å undre på hva det var, helt til han utbrøt «Hmm», forteller Malin.

Jeg kjente at pulsen steg, og jeg tenkte at her er det noe alvorlig galt. Han ba meg se på skjermen, og forklarte hvordan en normal livmor ser ut. «Dette er din sa han, den er nesten delt i to.»

Dobbelt opp

Det viste seg at Malin hadde en tilstand som kalles «delt livmor».

Ifølge Overlege Arokiarani Jesuraja ved Ringerike Sykehus er dette en dobbelt livmor med to separate livmorhalser. Ofte kan denne tilstanden også bety at kvinnene har en dobbel skjede.

– Hver livmor har et enkelt horn knyttet til tilsvarende egglederen som vender mot sin eggstokk. Det betyr at man kan ha to livmorer, to livmorhalsen og to vaginaer, men aldri fire eggstokker eller fire eggledere, forklarer hun.

MISDANNELSER I LIVMOR: «Didelphic» øverst til venstre viser hvordan livmoren ser ut når den er delt. Foto: Babymed
MISDANNELSER I LIVMOR: «Didelphic» øverst til venstre viser hvordan livmoren ser ut når den er delt. Foto: Babymed Vis mer

Svært sjelden

Jesuraja sier hyppigheten av misdannelser i livmor anslås til å være 6,7 % i den generelle befolkningen, noe høyere (7,3 %) hos de som sliter med barnløshet og betydelig høyere hos kvinner som har en historie med gjentatte spontanaborter.  

– Delt livmor er veldig sjelden. Tilstanden er mindre vanlig enn disse andre livmor misdannelsene som bueformet livmor, vegg i livmor, og bicornuate livmor.

- Det har blitt anslått til å forekomme hos 1/3000 kvinner, legger hun til.

Kan føre til tidlig fødsel

Ifølge overlegen er det ikke noe i veien for at kvinner med delt livmor kan bli gravide, men tilstanden kan føre til at kvinnene føder for tidlig.

Barnet kan også bli mindre på grunn av liten plass i livmoren og det kan få feilstillinger for eksempel at det ligger i seteleie.

– De som rekker graviditetsuke 35 eller mer kan føde normalt. Ellers planlegger man keisersnitt. De bør følges opp nøye av fødselshjelpere både for vekstestimering og leiekontroll, og for redusere for tidlig fødsel, sier hun. 

LES OGSÅ: Susanne (31) har mistet seks barn

Mistet meningen med livet

Etter at hun fikk vite om tilstanden googlet Malin etter mer informasjon på nettet. Hun var veldig redd for at det at hun hadde delt livmor kunne være en medvirkende årsak til at hun ikke ble gravid. 

Ønsket om å bli gravid vokste i takt med at hun så venner og bekjente rundt seg stifte familie. Hun gikk inn i en depresjon.

– Var meningen med livet at vi skulle bli gamle og bare ha oss selv å ta oss av? Jeg ønsket ikke det. Selv om vi hadde hatt det bra sammen før vi begynte å prøve å få barn, så var det ikke bra nok for meg. Jeg gikk igjennom en lang sorgprosess med all verdens tanker, forteller hun.

- Jeg jobber i en barnehage og jeg har hatt mange tårevåte turer hjem fra jobb. Å se den gleden barna viser deg etter helger og ferier, de små og store herlige øyeblikkene i løpet av dagen. Skulle ikke jeg få oppleve dette med mine egne barn, hvorfor var jeg så mislykket, jeg som ellers hadde alt på stell!

LES OGSÅ: Ett av seks par sliter med å bli gravide. - Ikke vent for lenge med å oppsøke lege, sier gynekolog.

Overraskende beskjed

Malin hadde mer eller mindre avfunnet seg med at hun aldri kom til å bli mor, da hun en dag måtte oppsøke legen på grunn av vedvarende magekramper. Hos legen ønsket de å ta urin- og blodprøver, for å finne ut hva årsaken kunne være. Her fikk hun også spørsmål om hun ville ta en graviditetstest.

– Ganske fort svarte jeg nei. Jeg orket ikke den skuffelsen enda en gang til, nå som ting hadde gått seg til ganske bra, sier hun.

Legesekretæren valgte allikevel å ta en test og til sin store overraskelse var ikke resultatet slik Malin hadde forventet. 

Hun så på meg og så «Jo, du er gravid! Det er helt tydelig». Jeg satt med våte øyne og klump i halsen og kunne ikke tro det jeg hørte. Jeg var 6 uker på vei! 2 år og 3 måneder etter at helvetet startet, satt jeg hos legen og fikk beskjed om at jeg var gravid. 

Livredd for å miste

Malin gikk inn i graviditeten med innstilling om at uansett hvilke komplikasjoner hun måtte gå igjennom, så var det verdt det hvis hun endelig fikk sitt etterlengtede barn. 

– Gjennom hele svangerskapet var jeg kjemperedd for å miste fosteret, at det ikke hadde nok plass til å vokse og at det ikke fikk den næringen det burde ha. Men da jeg kom til uke 23 hvor de prøver å redde det hvis det kommer, var jeg litt mere avslappet, forteller hun. 

LES OGSÅ: Ble gravid med en annen kvinnes livmor

BLID LITEN GUTT: Malin håper at hun en dag kan få gi Lukas en lillebror eller lillesøster. Foto: Privat
BLID LITEN GUTT: Malin håper at hun en dag kan få gi Lukas en lillebror eller lillesøster. Foto: Privat Vis mer

Fikk tett oppfølging

På grunn av tilstanden var hun sykemeldt gjennom hele svangerskapet og fikk tett oppfølging med hyppige ultralydkontroller.

Fødselen gikk som normalt og sønnen Lukas ble født frisk og rask i uke 36. Malin er lykkelig over at alt gikk så bra, og sier at hun har et håp om at han en dag skal få bli storebror. 

– Det er flere som har sagt til meg «det er vel kanskje ikke like farlig om dere ikke får det til en gang til, nå har dere jo Lukas». Jeg vet faktisk ikke helt om jeg er enig i det. Ja vi er utrolig heldige som har ham, men på en annen side så har jeg ett stort ønske om å få gå gravid en gang til, å gå igjennom en fødsel til og sist men ikke minst, å gi Lukas ett søsken, sier hun.

LES OGSÅ: Etter ni år og ni prøverørsforsøk kom endelig Hanna og Ida

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer