- Mamma, hvorfor må jeg være på SFO når alle vennene mine er på ferie?

Får vondt i magen nå? Glem det! - Ingen grunn til dårlig samvittighet, sier pedagogene. Å være på SFO er også en ferie!

VINTERFERIE PÅ SFO: Hvor kjipt er det egentlig å være igjen her når alle andre er på skitur i fjellet? Foto: NTB Scanpix
VINTERFERIE PÅ SFO: Hvor kjipt er det egentlig å være igjen her når alle andre er på skitur i fjellet? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som i disse dager sliter med litt dårlig samvittighet?

Etter å ha sett venners Facebookbilder av solfylte vinterferiedager med familien på fjellet, er det ikke alltid like enkelt som forelder å skulle levere fra seg barna på SFO og i barnehagen

- Hvorfor må jeg være her?

En av dem som har kjent på dette, er tobarnsmamma Ingrid Kristensen (43).

bloggen sin beskriver hun hvordan hun sitter på jobb med dårlig samvittighet, etter at hun motvillig har levert fra seg barna;

– Men mamma, hvorfor må jeg være her når ingen av kompisene mine er her?

– Kremt, eehh, fordi mamma må på jobb, svarer jeg uten helt å tro på det selv.

Alle andre er på fjellet

Ingrid forteller at hun i utgangspunktet tok avgjørelsen om droppe vinterferien med god samvittighet, etter at familien tilbrakte julen i Mexico.

– Helt til jeg oppdaget at absolutt alle andre barnefamilier er på vinterferie på fjellet, sier hun.

– Nå har ikke vi hytte på fjellet og feriebudsjettet er skrapt etter juleferien, så det er ikke slik at jeg har et sted jeg «skulle ha vært». 

– Men når nå solen skinner fra skyfri himmel, snøen ligger kram og deilig i skiløypene kun ti minutters kjøretur fra huset vårt, så føler jeg meg på merkverdig vis som en slett mor som ikke er ute og lærer barna mine å gå på langrenn eller stå i slalåmbakken.

LES OGSÅ: Hit drar småbarnsfamiliene på vinterferie

HAR BARNA PÅ SFO I VINTERFERIEN: Ingrid kjenner på at det gir henne litt dårlig mammasamvittighet.  Foto: Privat
HAR BARNA PÅ SFO I VINTERFERIEN: Ingrid kjenner på at det gir henne litt dårlig mammasamvittighet. Foto: Privat Vis mer

Treffer ingen av vennene

Til tross for den litt dårlige samvittigheten, anerkjenner Ingrid den jobben SFO gjør for barna i vinterferien.

– Jeg opplever at de legger ting godt til rette for barna med aktiviteter. Skøytedag, akedag, karneval og museumsbesøk er blant aktivitetene som står på programmet, sier hun. 

– Det er imidlertid relativt få barn som benytter seg av tilbudet på vår skole og ettersom dagene går utover i uken tynnes det veldig i rekkene. Det er da mammaproblemet oppstår; når barna opplever at ingen av «vennene» er der, og de begynner å stille spørsmålstegn ved hvorfor de er de «eneste» som ikke får ha vinterferie.

FOKUS PÅ TID: I vinterferien har vi mulighet til å gjøre ting vi ikke rekker ellers, sier SFO-leder Hilde Granli. Foto: Privat
FOKUS PÅ TID: I vinterferien har vi mulighet til å gjøre ting vi ikke rekker ellers, sier SFO-leder Hilde Granli. Foto: Privat Vis mer

Få barn på SFO i vinterferien

Hos SFO på Rollsløkken skole på Hamar er det cirka 160 barn.

Ifølge SFO-leder Hilde Granli, benytter vanligvis cirka 30-50 barn seg av tilbudet i vinterferien. 
 
– Det varierer litt og de fleste barna har noen dager fri i løpet av uka. De yngste barna, første og andreklassingene, er her mer enn de eldste. Noen barn har kortere dager enn ellers, dersom de har besteforeldre eller annen familie som kan hente dem før, sier hun.
 
Mange SFO’er kjører et eget opplegg for barna nå i vinterferien, men på Rollsløkken har de lagt mer vekt på å ha god tid. – Det synes vi at vi har for lite av ellers, sier Granli.

– Men vi benytter oss av tilbudene som finnes i nærområdet vårt, som å dra til skøytebanen eller besøke lekeplasser i nærheten. Enkelte dager lager vi litt annerledes mat enn det vi har ellers, noe vi kan gjøre fordi vi har kantine på SFO, sier hun.

Ringer og spør om barna kan komme allikevel

Granli mener at det er ingen grunn for foreldre å levere fra seg barna på SFO med «klump i halsen».

– Nei det trenger de absolutt ikke ha! Dette er dager som vi ser på som veldig positive og det opplever vi at de fleste barn også gjør. Vi får gitt barna tid og de får ekstra oppmerksomhet fordi det er færre barn her. 
 
– Generelt sett har jeg inntrykk av at foreldrene også synes det er positivt. Vi har faktisk opplevd at noen foreldre først har sagt at barnet ikke kommer, for så å ringe oss for å spørre om de kan komme allikevel - fordi barna synes det er så stas å være her!

LES OGSÅ: - Man kan få inntrykk av at det er så mye lykke rundt omkring

VOKSENSKAPT PROBLEMSTILLING: Pedagog Ivar Haug mener mange av barna opplever det å være på SFO som en ferie i seg selv. Foto: Privat
VOKSENSKAPT PROBLEMSTILLING: Pedagog Ivar Haug mener mange av barna opplever det å være på SFO som en ferie i seg selv. Foto: Privat Vis mer

Barna får tid til å leke

Ivar Haug er pedagog og leder for nettverket for SFO. Han har også jobbet mange år som SFO-leder og mener det er et fint sted for barna å være i vinterferien

– Det er ingen grunn for foreldre å ha dårlig samvittighet, sier han. – Barna forholder seg til det som skjer her og nå. De tenker at det er færre barn på SFO i vinterferien, morsomme ting som skjer og at det er tid til å holde på med det de liker.

– Foreldre spør gjerne barnet hva det har gjort på SFO og hvis barnet gir uttrykk for at det ikke har gjort noen ting, så har det mest sannsynlig lekt. Barn har vanskelig for å sette ord på lek og så får foreldre dårlig samvittighet for det, sier han.

Haug mener SFOene er flinke til å legge opp til aktiviteter som ikke forekommer resten av året, slik at mange av barna faktisk opplever det å komme på SFO som en ferie. 

– Det er trivelig å være barn på SFO i skoleferien. Barna får tid til å være barn, de får tid til å leke og holde på med prosjekter som tar tid. Ofte har SFO bedre bemanning, slik at barna har god tilgang på voksne. Mange drar til steder man ikke rekker å besøke ellers, som for eksempel museum og kino.

LES OGSÅ: Dette skjedde når barnehagen fjernet alle lekene

Ønsker seg ny ferieordning

Selv om feriekabalen kan være vanskelig å få opp, er ikke tobarnsmamma Ingrid Kristensen tilhenger av å avskaffe vinter- og høstferien. Hun sier hun ønsker seg en alternativ løsning. 

– Jeg skulle gjerne sett at vi hadde en mer fleksibel ordning hvor man har et gitt antall dager disponibelt til å ta ungene ut av skolen, og at det var færre feriedager hvor skolen er stengt. 

– Andre utfordringer med dagens løsning er at høstferie og vinterferie kun er ideelle pusterom for dem som har et sted å reise, eksempelvis for dem som har hytte.

– Hvis man ikke har økonomi til å leie hytte eller reise til andre feriedestinasjoner, eller har besteforeldre eller andre bidragsytere med helse og overskudd til å ha barna når vi foreldre er på jobb, så blir gjerne disse feriene det motsatte av et pusterom og hyggelig tid sammen, og man ender opp med en real dose dårlig mammasamvittighet.

LES OGSÅ: Lei glansbilder på Facebook? Sjekk disse familiebildene!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer