<b>HADDE INGEN Å LEKE MED:</b> Foreldrene så at Matilde ble stadig mer innesluttet Foto: NTB scanpix (Illustrasjonsfoto - personen på bildet har ingen tilknytning til saken)
HADDE INGEN Å LEKE MED: Foreldrene så at Matilde ble stadig mer innesluttet Foto: NTB scanpix (Illustrasjonsfoto - personen på bildet har ingen tilknytning til saken)Vis mer

- Mamma, hvorfor spør aldri noen om jeg vil være med de hjem?

Matilde var en glad, sprudlende og modig syvåring. På kort tid endret hun seg radikalt. Det var starten på en lang og vond prosess.

"Matilde" bodde i en liten by med moren, faren og lillesøsteren. Alle visste hvem alle var. Hun skulle starte i førsteklasse på skolen, og gledet seg veldig mye. Hun kom i klasse med flere gode venner fra barnehagen, men plutselig forandret alt seg. 

Petter (4) var den eneste gutten som ikke fikk komme i bursdagen.

Konfronterte datteren

"Synne" hadde en mistanke om at datteren ikke hadde det bra på skolen. En kveld hun fulgte datteren på en fritidsaktivitet fikk hun med egne øyne se at noe var veldig galt.

Moren forteller hun så at flere barn mobbet Matilde, og hun mener også at flere av de andre voksne som var der la merke til hva som foregikk.

– Datteren min var så flau at hun ikke ville si noe i etterkant. Når jeg endelig fikk snakket ordentlig med henne, satt hun i hjørnet av sengen med en pute foran ansiktet, og fortalte hva mobberne hadde sagt, forteller Synne. 

Matilde fortalte foreldrene at mobbingen også skjedde på skolen, men var verst på SFO. Hun beskrev både psykisk og fysisk mobbing. Synne spurte hvorfor datteren ikke hadde sagt ifra til noen av de voksne.

- Matilde sa til meg at hun hadde sagt ifra til de ansatte ved SFO to ganger. De spurte henne hva mobberne sa, men hun var redd og ville ikke fortelle det.

Les også: - Til alle voksne: Slutt å plag gutten min fordi han har valgt å ha langt hår!

Skolen satte inn tiltak

Mammanett har fått se brev foreldrene fikk fra skolen etter de ba om hjelp.

I et administrativt vedtak fra skolen, ble det satt i gang flere tiltak for å hjelpe Matilde, etter foreldrene hadde møte med skolen og SFO-leder.

Kontaktlærer og sosiallærer snakket med de involverte barna, og det ble iverksatt observasjon av Matilde og barna hun mente mobbet henne i skolegården. Matilde skulle også ha en daglig samtale med kontaktlærer. Trivsel ble også tatt opp som generelt tema i klassen.

Etter en måned fikk foreldrene brev fra skolen hvor det stod at skolen hadde ført logg i friminutter og på SFO i fire uker, og siden ingen observasjoner av mobbing der Matilde var involvert forekom, avsluttet de tiltakene.

Rektor ved skolen forteller i en mail til Mammanett at saken har vært tema på skolens ledermøte, og at saken har flere sider og involverer flere barn. 

- Av hensyn til alle parter vil vi derfor ikke uttale oss om saken, sier rektor.

Mobbingen sluttet - men Matilde slet fortsatt

Mobbingen hadde tatt slutt. Men Synne forteller at hun fortsatt så at datteren hadde det vanskelig på skolen.

– Jeg mistet virkelig håpet. Selv om mobbingen tok slutt, var Matilde fortsatt hundre prosent utestengt. Det fikk ikke skolen slutt på. Ingen ville leke med Matilde, i redsel for selv å bli mobbet. Hun forble ensom.

– Matilde spurte meg: «Mamma, hvorfor spør aldri noen om jeg vil være med de hjem?».

- Det gjorde vondt. Hva skal man svare?

Endret personlighet

Stemningen hjemme forandret seg. Foreldrene lurte på hva som hadde skjedd med den tidligere så aktive, sprudlende og sosiale jenta. Tidligere var hun så uredd. 

– Hun var konstant sur og hissig, og ville ikke legge seg om kveldene. Vi brukte halvannen time på å få henne i seng hver kveld. Hun våknet flere ganger om natten, og gråt mye, forteller moren.

FRA TØFF TIL ENGSTELIG: Jenta som tidligere hoppet fra femmeteren. Foto: NTB scanpix (Illustrasjonsfoto - personen på bildet har ingen tilknytning til saken)
FRA TØFF TIL ENGSTELIG: Jenta som tidligere hoppet fra femmeteren. Foto: NTB scanpix (Illustrasjonsfoto - personen på bildet har ingen tilknytning til saken) Vis mer

«Mathilde er trygg på seg selv og de rundt henne, og i situasjoner vi har i og utenfor barnehagen. Hun har mange venner i alle aldre og av begge kjønn. Hun er en selvstendig jente som klarer det meste selv» skrev kontaktperson i barnehagen i overføringskjemaet til skolen.

- Det var lite som minnet om denne jenta et år senere, mener mor.

Blir barnet mitt mobbet?

Fikk vondt i magen

Matilde hadde det ikke bra, og hun fikk mye smerter i magen. Foreldrene tok henne med til utredning på sykehuset. Etter mange undersøkelser kom en av legene frem til en konklusjon.

Mammanetts journalist har fått se epikrisen fra legen, hvor det kommer tydelig frem at legen mener plagene ikke kommer av sykdom, men på grunn av mistrivsel på skolen.

Les også: Når barna skal få kjæledyr

Var desperat etter venner

Møtene med skolen fortsatte, og læreren til Matilde fortalte at Matilde hadde funnet på historier som ikke var sanne. Å dikte opp historier er vanlig når man er utestengt og ønsker oppmerksomhet.

– Hun var så desperat etter venner, hun prøvde så hardt. Jeg opplevde at de ikke den stakkars jenta som låste seg inn på do i friminuttene, og som hadde vanskeligheter med å tilpasse seg, sier Synne.

Valgte å flytte

Familien hadde i lengre tid planlagt å flytte, men de skjønte at flyttingen måtte fremskyves. I sommerferien kjøpte de et nytt hus, som betydde at Matilde måtte bytte skole. Hver eneste dag spurte Matilde om det var sant, om de faktisk skulle flytte.

– Jeg husker så godt en dag i sommerferien da vi var på hytta. Matilde lo, og det reagerte vi på. Det var så lenge siden. Det sier litt.

Mange mener at problemene ofte blir med på flyttelasset. Synne var derfor veldig spent da Matilde begynte på en helt ny skole. Var det henne det var noe galt med? Hadde hun mangel på sosiale antenner?

– Vi har fått jenta vår tilbake. Hun har fått masse nye venner, og fungerer kjempebra både sosialt og faglig. Nå er hun uredd, og hopper fra femmeteren slik som før.

VALGTE Å FLYTTE: Familien mener i etterkant det var et riktig valg. Foto: NTB scanpix
VALGTE Å FLYTTE: Familien mener i etterkant det var et riktig valg. Foto: NTB scanpix Vis mer

Alle foreldrene må ta ansvar

Synne mener foreldre kan gjøre mye for å forebygge mobbeproblemer. Ved den nye skolen blir barna invitert hjem til hverandre, og ingen blir utestengt. 

Mobbing er et problem som angår mange, og i enkelte tilfeller kan foreldrene tro at det er sitt barn det er noe galt med, mener foreldrene til Matilde.

– Jeg snakket med noen gode venninner som var i samme situasjon. De fortalte meg at jeg skulle stole på at det ikke var mitt barn det var noe galt med. Og det stemte. Det er foreldrene som må ta tak i problemet når de ser at noen blir utestengt, det er det eneste som hjelper.

Ble lettet da sannheten kom frem

Matildes far ble også veldig påvirket av hva som foregikk med datteren. Han snakket med sine venner, og de mente at det ikke var noe galt med Matilde. Hun var en aktiv jente, og det var det. 

– Hun ble jo testet for ADHD og andre diagnoser. Da vi var små var det ikke automatisk snakk om «diagnoser» selv om man skilte seg ut fra mengden eller hadde problemer med noe.

Han forteller han også merket veldig godt at Matilde som alltid hadde vært veldig tøff og kontaktsøkende, plutselig ble redd og innesluttet.

– Da vi fant ut hvor skoen trykket ble det på en måte en lettelse for meg. Da fant vi ut at det var en grunn til at Matilde ble sånn, og at det var mulig å gjøre noe med det.

Skolen tok tak i problemet slik at det ble slutt på mobbingen, men Matilde følte seg fortsatt utestengt av de andre, og hadde ingen venner.

– Man kan ikke forlange at alle skal gjøre alt, så vi tok tak i det selv og flyttet. Det har resultert i at jeg pendler veldig mye, men Matilde har blitt en helt annen jente etter at vi kom hit, og det er det viktigste.

- Du får ikke komme på bursdag, for du er slem

Ta kontakt

Kari Stenquist, seniorrådgiver i Barneombudet, mener at foreldrene generelt bør varsle om mobbing så fort det oppdages.

Seniorrådgiver i barneombudet: Kari Stenquist Foto: Marius Hauge
Seniorrådgiver i barneombudet: Kari Stenquist Foto: Marius Hauge Vis mer

– Ta kontakt med skolen eller barnehagen, og fortell om situasjonen. Be dem følge med, spesielt i friminuttene, og sett i gang tiltak dersom det ikke bedrer seg.

Stenquist mener at det er de ansatte ved skolene og barnehagene som har ansvaret for at alle barn har noen å leke med.

– Det er enklere å inkludere alle om klassene blir delt opp i grupper på færre elever. Noen ganger må også foreldrene til mobberne kontaktes. 

Det er ikke alle foreldre som vet at barnet deres blir mobbet. Selv i ung alder kan barnet skjule følelsene sine godt, men de vil ofte endre personlighet over tid.

– Om barnet endrer atferd over tid, må foreldrene sette av tid til å prate ordentlig med barnet. Noen synes det er flaut å snakke om, og da kan det være lurt å ta en telefon til skolen eller barnehagen og be dem om å følge opp.

---

Red. anm. Mammanett har valgt å anonymisere Matilde og hennes foreldre, av hensyn til barnet og evt. andre barn.  

Foreldrene gjorde noe helt utrolig: - Jenta vår skal aldri føle seg annerledes eller alene

Delta i konkurranse:

Saker spesielt utvalgt for deg:

Mest populære saker: