Muslimske mødre:

Mamma kjempet nesten helt alene

Etter 45 år i Norge hadde norsk-pakistanske Azra Gilani fått nok. Hun bare måtte si ifra: - Muslimske mødre, nå må dere våkne!

MUSLIMSKE MØDRE: – Jeg har alltid kunnet gå til mamma med alt. Alle vennene mine har alltid påpekt at hun er annerledes enn de andre muslimske mammaene. Jeg kjenner ingen som er så raus og åpensinnet som henne, sier Maria Gilani om moren Azra Gilani. FOTO: Rickard L. Eriksson
MUSLIMSKE MØDRE: – Jeg har alltid kunnet gå til mamma med alt. Alle vennene mine har alltid påpekt at hun er annerledes enn de andre muslimske mammaene. Jeg kjenner ingen som er så raus og åpensinnet som henne, sier Maria Gilani om moren Azra Gilani. FOTO: Rickard L. Eriksson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Azra Gilani (68) skrev sitt livs først kronikk i Aftenposten i 2016, var det en usedvanlig tydelig stemme det norske folk fikk høre. Etter å ha vært vitne til debatten om jomfruhinnene til unge muslimske jenter, der foreldre drapstruet egne døtre hvis hinnen ikke var intakt, og brødre ble oppdratt til å «passe på familiens ære, spesielt på jentene», var begeret fullt.

Førtifem år etter å ha kommet til Norge som arbeidsinnvandrer, kjente firebarnsmoren at det var på tide å ytre offentlig det hun hele tiden hadde stått for i det muslimske miljøet.

Hun kom hit i 1971. Hun bøyde seg ned mot snøen, måtte kjenne på den med hendene etter å ha landet på Fornebu en februardag. Hun kom hit som nygift, med en mann hun selv hadde valgt, og som nå hadde fått seg jobb i Norge. Hun kom som nyutdannet lærer fra et yrende, larmende folkeliv i Lahore, Pakistans nest største by. Fra en kjærlig familie i middelklassen, med likestilte foreldre, støttende uansett hvilke valg hun tok – og til kulda, innadvendte nordmenn og denne forunderlige stillheten hun syntes hvilte over det tilsynelatende folketomme landet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer