Mamma Kristine lar treåringen styre leggetiden selv

- Ved å droppe unødvendig «disiplinering» har vi nå en trygg treåring som legger seg helt frivillig, forteller hun.

STRESSFRI LEGGETID: Kristine mener datteren på tre år fint kan styre når hun skal sove og hvor mye søvn hun har behov for. Foto: Privat
STRESSFRI LEGGETID: Kristine mener datteren på tre år fint kan styre når hun skal sove og hvor mye søvn hun har behov for. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Å få barnet til å sove er en stor utfordring for mange foreldre. Mens enkelte barn bruker timevis på å finne roen, opplever andre foreldre at barnet gjør altfor å trekke ut leggetiden.

For Kristine Brekke Vestøl har dette aldri vært et problem. Hun har valgt å la datteren på tre år selv få bestemme når hun skal sove, noe hun har gjort helt fra hun ble født.

– Det handler om å lytte til barnets behov fremfor å gjøre det som passer best for oss voksne. Vi droppet disse rutinene som alle snakker om. Det første året la hun seg rundt 23, deretter har hun gradvis vært klar for soving tidligere og tidligere, sier hun.

– Det var veldig greit da hun var baby, da lot jeg henne stort sett sovne ved puppen. Og når hun sov på dagtid, sov hun nesten utelukkende i bæretøy. Vi hadde en vogn men puttet den ganske raskt på loftet fordi vi ikke brukte den. Vanligvis gikk jeg rundt med henne i et par timer mens hun sov, noe som ikke er et problem om du har godt bæretøy, forklarer hun.

Kristine er tilhenger av langtidsamming og sier morsmelkens innhold av søvnhormonet melatonin har vært en medvirkende årsak til at datteren så lett har lært seg forskjellen på dag og natt.

– Signalene på at hun er trøtt kommer til samme tid hver kveld, man kan omtrent stille klokka etter henne, sier hun.

– Når vi ser at hun er trøtt gjør vi kveldsritualet som består av å vaske henne, pusse tenner og ta på pysjamas. Deretter går vi til sengen hvor vi koser, snakker sammen eller synger litt. Når det er jeg som legger henne, hender det også at jeg ammer henne, sier hun.

LES OGSÅ: - Vi har prøvd alt. Absolutt alt!

Får ta den tiden hun behøver

Noen ganger sovner datteren på et blunk, mens andre ganger kan det ta noen timer før hun finner søvnen. I motsetning til mange andre foreldre, lar ikke Kristine seg stresse av at timene går.

– Da ligger jeg der ved siden av henne mens jeg leser faglitteratur, svarer på mailer eller ser en film på Netflix. Det er klart at denne metoden tar lengre tid enn med skrikekurer, men det er jo derfor vi har smarttelefoner, spøker hun.

Når datteren var to og et halvt år gammel bestemte hun selv at hun ønsket å ligge på eget rom i «stor jente seng». Nå lar hun stadig oftere foreldrene gå ut av rommet før hun har sovnet.

Kristine tror det har en sammenheng med at datteren alltid har hatt et positivt forhold til det å ligge i sengen sin.

– Hun har aldri opplevd sengen som et skummelt sted å være og har aldri slitt med mørkereddhet eller sengeaversjon. Sengen har alltid vært et trygt sted hvor hun får kos og nattsanger, noe som er en fin avslutning på dagen for oss alle.

Vekker henne ikke om morgenen

Foreløpig får datteren også selv styre hvor lenge hun sover om morgenen. – Jeg har kun vekket henne noen få ganger. Jeg har en fleksibel arbeidssituasjon som gjør at jeg kan levere henne senere i barnehagen, men vanligvis sover hun til halv åtte, sier Kristine.

Hun ser imidlertid for seg at de vil måtte begynne å vekke henne når hun etter hvert skal begynne på skolen.

– Det mest slitsomme med det blir nok at jeg må stå opp tidligere selv også, smiler Kristine.

– Egentlig tror jeg ikke det blir noe problem, da jeg regner med at hun kommer til å bli trøtt tidligere på kvelden. Vi har erfart dette de gangene vi har stilt klokka. Da har vi vekket henne om morgenen og hun har uten problemer blitt trøtt en halvtime tidligere på kvelden.

Får sove på dagen om hun vil

Dersom datteren skulle ha behov for å sove en ettermiddagslur når hun kommer hjem fra barnehagen, er dette også helt greit. Kristine bekymrer seg ikke over at det kan ødelegge nattesøvnen.

– Da sover hun kanskje et par timer på ettermiddagen og legger seg tilsvarende seint på kvelden. Som regel våkner hun til omtrent samme tid neste dag, sier hun.

Selv om datteren styrer søvnen selv, mener Kristine hun ikke får for lite søvn, kanskje heller det motsatte.

– Jeg har sjelden opplevd at hun har vært sutrete på dagtid fordi hun har vært trøtt. Hun kommer vanligvis inn til oss rundt halv ett om natten og når hun våkner neste morgen er hun så blid at det nesten er slitsomt. I alle fall for meg som er så morgentrøtt, smiler hun.

Lurt å tenke over leggeritualer tidlig

Helsesøster og forfatter Karin Naphaug, også kjent som «sove-Karin», sier at det i utgangspunktet ikke er noe galt i å la en treåring få styre søvnen selv, så fremt foreldrene selv ikke har noen problemer med ordningen.

– Men når foreldre ringer til meg er det nettopp slike ting de ønsker hjelp til. En av de tingene jeg jobber mest med er å hjelpe foreldre til å hjelpe barnet til å finne søvnen selv, sier hun.

– Det at foreldrene ligger ved siden av barnet når det skal sove, kan fort følge barnet videre oppover. En niårig gutt jeg hjelper har en mor som har lagt seg med ham i alle år, men nå nekter far at dette skal fortsette. På et eller annet tidspunkt kan man bli nødt til å bryte dette mønsteret, så man må tenke over hvilke leggeritualer man skaper, sier hun.

Naphaug sier hun er veldig for rutiner og struktur, og hun mener det er de voksnes oppgave å hjelpe barna ved å bestemme leggetid og når de skal stå opp.

– Det gir barna trygghet og forutsigbarhet, samtidig som det har en praktisk side. Når barnet skal begynne på skolen må de opp til en fast tid og da trenger de kanskje å vekkes. Barn som begynner i barnehagen og som har fått sove så lenge de vil, blir ikke trøtte når de andre barna skal sove. De blir kanskje trøtte på slutten av dagen og er mye lengre oppe om kvelden, sier hun.

Ikke la barna bli overtrøtte

Hun er også opptatt av at foreldre må hjelpe barnet til å ikke bli overtrøtt.

– Foreldre må komme barnet i forkjøpet i forhold til leggetid og lage rutiner slik at de ikke «tipper over». Da kan barnet bli gira og urolig, noe som gjør at det bruker mange timer på å klare å sove. Og når barnet endelig har sovnet, våkner det igjen når foreldrene skal liste seg ut og så er det på’n igjen. Dette kan være ganske slitsomt for barnet også.

– Men alt dette fungerer forskjellig fra familie til familie og det er mange måter å gjøre ting på. Når jeg hjelper familier lager jeg alltid et opplegg ut fra deres ønsker og hva de klarer å gjennomføre, sier hun.

LES OGSÅ: Vanlig misforståelse kan gi barnet dårligere søvn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer