Revmatisme

Mamma med revmatisme: - Jeg var veldig redd

Mange revmatikere bekymrer seg for hvordan sykdommen vil påvirke graviditeten og deres evne til å ta vare på barn.

MAMMA MED REVMATISME: Ida har Sjøgrens syndrom, en revmatisk sykdom som blant annet kan føre til lysømfintlighet og behov for å bruke solbriller. FOTO: Privat
MAMMA MED REVMATISME: Ida har Sjøgrens syndrom, en revmatisk sykdom som blant annet kan føre til lysømfintlighet og behov for å bruke solbriller. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

I Norge anslås det at mer enn 300.000 mennesker lever med en revmatisk sykdom. Dette er sykdommer som kan arte seg på forskjellige måter, men de medfører ofte stivhet og smerter i ledd og muskler.

I en undersøkelse foretatt på vegne av Norsk Revmatikerforbund (NRF) kommer det frem at revmatiske sykdommer også påvirker familieplanleggingen.

Ni av ti revmatikere svarer at de er bekymret for å få barn, og den største uroen ligger rundt hvordan man skal klare en graviditet og foreldrerollen.

Var redd for å få mer leddsmerter

Ida Trulsrud (28) har Sjøgrens syndrom som ifølge Helsenorge er en revmatisk sykdom med kronisk betennelse som først og fremst angriper vev som produserer væske. Slike vev finnes i spyttkjertler, tårekjertler, bronkier og slimhinner.

Ida kjenner seg igjen i det å ha bekymringer rundt en graviditet, men sier at det for henne og ektemannen Nikolai aldri har vært aktuelt å ikke få barn. I dag har de sønnen Oskar (3) og i januar venter de en liten gutt til.

Sjøgrens syndrom gir en litt forhøyet risiko for at barnet kan få hjertesykdom (hjerteblokk), noe som krever ekstra oppfølging i svangerskapet. I tillegg var Ida redd for at graviditeten ville føre til ekstra leddsmerter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.