Revmatisme

Mamma med revmatisme: - Jeg var veldig redd

Mange revmatikere bekymrer seg for hvordan sykdommen vil påvirke graviditeten og deres evne til å ta vare på barn.

MAMMA MED REVMATISME: Ida har Sjøgrens syndrom, en revmatisk sykdom som blant annet kan føre til lysømfintlighet og behov for å bruke solbriller. FOTO: Privat
MAMMA MED REVMATISME: Ida har Sjøgrens syndrom, en revmatisk sykdom som blant annet kan føre til lysømfintlighet og behov for å bruke solbriller. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

I Norge anslås det at mer enn 300.000 mennesker lever med en revmatisk sykdom. Dette er sykdommer som kan arte seg på forskjellige måter, men de medfører ofte stivhet og smerter i ledd og muskler.

I en undersøkelse foretatt på vegne av Norsk Revmatikerforbund (NRF) kommer det frem at revmatiske sykdommer også påvirker familieplanleggingen.

Ni av ti revmatikere svarer at de er bekymret for å få barn, og den største uroen ligger rundt hvordan man skal klare en graviditet og foreldrerollen.

Var redd for å få mer leddsmerter

Ida Trulsrud (28) har Sjøgrens syndrom som ifølge Helsenorge er en revmatisk sykdom med kronisk betennelse som først og fremst angriper vev som produserer væske. Slike vev finnes i spyttkjertler, tårekjertler, bronkier og slimhinner.

Ida kjenner seg igjen i det å ha bekymringer rundt en graviditet, men sier at det for henne og ektemannen Nikolai aldri har vært aktuelt å ikke få barn. I dag har de sønnen Oskar (3) og i januar venter de en liten gutt til.

Sjøgrens syndrom gir en litt forhøyet risiko for at barnet kan få hjertesykdom (hjerteblokk), noe som krever ekstra oppfølging i svangerskapet. I tillegg var Ida redd for at graviditeten ville føre til ekstra leddsmerter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer