Mamma og fotomodell med utlagt tarm

Trebarnsmor Ingrid Anette Hoff Melkersen (30) ble kronisk syk som femtenåring og har siden den gang gjennomgått et helvete det er vanskelig å forestille seg.

Ingrid Anette er fotomodell - men en ting skiller henne fra andre modeller.
Ingrid Anette er fotomodell - men en ting skiller henne fra andre modeller. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ingrid Anette er en vakker kvinne, gift og mor til tre barn. Det fasaden ikke viser er de enorme lidelsene kroppen hennes har vært igjennom de siste femten årene.  

Da Ingrid Anette var femten år gammel, begynte kroppen hennes å gi urovekkende signaler. – Jeg sprang på do etter hvert måltid, uansett hva jeg spiste, forteller Ingrid Anette. Det kom også blod i avføringen og på det verste var hun på toalettet over tretti ganger på ett døgn.

Trodde hun hadde spisevegring

Etter hvert begynte klassekamerater å legge merke til at hun alltid løp på do etter måltidene og ryktene om at hun hadde spisevegring nådde moren hennes. Da moren konfronterte henne med det hun hadde hørt, fant femten år gamle Ingrid Anette ut at det var på tide å fortelle moren sannheten.

– Grunnen til at jeg ikke hadde sagt det til henne var at bestefar hadde hatt endetarmskreft og det oppdaget han med blod i avføringen. Jeg var redd jeg hadde det samme som bestefar. Jeg var redd for å dø og derfor sa jeg ingenting for å skåne meg selv og de rundt meg på dette, forteller Ingrid Anette.

Deretter bar det til legen og etter utallige blodprøver fikk hun sjokkbeskjeden hun ikke hadde ventet seg. – Du har tarmsykdommen «morbus crohn».

LES OGSÅ: Dette bildet ble hetset på Facebook

VIL IKKE LA SYKDOMMEN STOPPE HENNE: Kronisk syk: Ingrid Anette lever i dag et helt normalt liv med Crohn og utlagt tarm. Foto: Privat
VIL IKKE LA SYKDOMMEN STOPPE HENNE: Kronisk syk: Ingrid Anette lever i dag et helt normalt liv med Crohn og utlagt tarm. Foto: Privat Vis mer

 

 

 

Møtte lite forståelse på skolen

Da hun fikk diagnosen hadde hun allerede hatt sykdommen i flere år. De kommende årene preget sykdommen hverdagslivet hennes stadig mer. Videregående ble et mareritt for den svært så aktive idrettsjenta, hun følte seg stadig slappere og på skolen møtte hun liten forståelse for sin tilstand.

– Jeg fikk så ørene flagret av en lærer etter utallige runder på do i en mattetime. Han sa «Du kan gå på do i friminuttet som vanlige folk du også», forteller hun.

Ikke før hun besvimte i garderoben etter en håndballøkt, med buksa på knærne og blod overalt, begynte folk å ta sykdommen hennes på alvor.

Hun kom seg gjennom skolegangen på et vis, til tross for 70 innleggelser på sykehus i løpet av de tre årene hun gikk på videregående.

LES OGSÅ: Anette fødte i heisen

Trodde hun ikke kunne få barn

Ingrid Anette er en svært aggressiv form av Morbus Crohn, og det å være kronisk syk i så mange år har tært på henne. Hun fryktet at sykdommen ville gjøre henne barnløs, men mens hun studerte skjedde allikevel det hun ikke hadde forventet. Til tross for at hun gikk på p-piller, oppdaget hun plutselig at hun var gravid.

LES OGSÅ: Stine (18) trodde spiralen var helt sikker

Selv om det var et stort sjokk, var det gledelige nyheter både for henne og for samboeren Daniel.

– Jeg hadde vært mye syk og gikk på tunge medisiner da jeg ble gravid. Men alle prøvene var bra og jeg har aldri følt meg så bra i hele mitt liv. Legen har i ettertid sagt at jo det var en «tabbe» å ikke informere om at tabletter ikke er sikkert prevensjonsmiddel når du har en aktiv tarm, forteller hun.

Tungt medisinert: Foto: Privat
Tungt medisinert: Foto: Privat Vis mer

 

 

 

Nytt svangerskap like etter

Månedene etter fødselen var en flott tid for Ingrid Anette, men ca. et halvt år etter at sønnen hennes ble født ble hun igjen veldig syk. I frykt besøkte hun legen, sikker på at hun nå var blitt alvorlig syk.

– Jeg spurte legen «Er det kreft?». Hvorpå han svarte «Nei, du er gravid!», forteller hun. – Jeg trodde ikke det var mulig, jeg ammet jo og hadde hormonspiral, legger hun til.

Etter hvert viste det seg at det ikke bare var ett barn i magen – men tvillinger!

– Under tvillingsvangerskapet var jeg i kjempe form helt til det begynte å bli trangt i magen. Det er ikke så behagelig å bli sparket i en betent tarm, forteller hun.

UT OG INN AV SYKEHUS: Ingrid Anette har gjennomgått et smerte-helvete. Foto: Privat
UT OG INN AV SYKEHUS: Ingrid Anette har gjennomgått et smerte-helvete. Foto: Privat Vis mer

 

 

Ble gradvis dårligere

Sakte men sikkert ble Ingrid Anette dårligere og etter at hun fødte to velskapte døtre var hun avmagret og i elendig forfatning. Hun var tilbake til konstante toalettbesøk, noe som ikke var enkelt i en hverdag med tre barn under to år.

I 2004, da tvilling døtrene bare var 8 måneder gammel ble hun stomioperert og måtte få utlagt tarm.

Tiden etter operasjonen var spesielt hard. – Jeg hadde en gutt og to jenter jeg ikke kan løfte opp. Ikke kan jeg hjelpe til med noe, hadde behov for hjelp selv, forteller hun.

Takker familien: Ektemannen Daniel har vært en uvurderlig støtte. Foto: Privat
Takker familien: Ektemannen Daniel har vært en uvurderlig støtte. Foto: Privat Vis mer

 

 

 

Familien måtte stille opp

Mannen hennes måtte ta rollen som sykepleier da hun var hjelpetrengende i mange måneder. Selv var han på den tiden midt i studier, men måtte legge de på hylla for å ta seg av henne.

– Om mannen min hadde hatt en prislapp i nakken, da hadde det stått «made in heaven» sier hun. – Daniel er min sjelevenn og ektemann, legger hun til.

Ingrid Anette forteller at holdningen fra det offentlige var at de måtte få den øvrige familien til å stille opp.

– Vi møtte ingen forståelse og da er det vanskelig å ha tiltro til systemet. Jeg var for ung, hadde en sykdom som de ikke hadde vært bort i før og jeg kom ikke under noen gyldige kategorier for ha krav på hjelp, sier hun.

LES OGSÅ: I januar ble familiens liv snudd på hodet 

Alvorlig syk igjen

Det hele toppet seg i 2010, da hun ble innlagt på sykehus i ni lange og grusomme måneder. Dagene bestod av uutholdelige smerter, stadige infeksjoner, operasjoner og sterke medisiner.

I hele denne perioden skrev Ingrid Anette dagbok om det hun måtte gå igjennom og hun hadde bestemt seg for at denne sykdommen ikke skulle knekke henne.

– Jeg måtte ikke bare kjempe for meg selv. Jeg kjempet for ungene mine, mannen min, familien min, venner og ikke minst alle som kommer etter meg! INGEN SKAL VÆRE NØDT OPPLEVE DETTE!!! Jeg skrev dagbok for å dokumentere alt.

Gjennom tekst og fotografier hjalp familien henne med å dokumentere det som skjedde. Ingrid Anette har opprettet en blogg hvor hun deler sterke bilder som vitner om lidelser de færreste av oss må gjennomgå.

Jobber som modell: Ingrid Anette er verdens eneste fotomodell med utlagt tarm. Foto: Privat
Jobber som modell: Ingrid Anette er verdens eneste fotomodell med utlagt tarm. Foto: Privat Vis mer

 

 

 

Jobber som modell og foreleser

Etter den siste store operasjonen hvor de fjernet store deler av tynntarmen hennes, har livet sakte men sikkert blitt bedre for Ingrid Anette. Men Morbus Chron er en sykdom som går i bølgedaler. Fortsatt har hun perioder med aktiv tarm, og da gjennomgår hun nye runder med smerter og magekramper.

I dag jobber hun som modell og foredragsholder og er opptatt av å dele hvordan livet er når man har sykdommen Morbus Crohn. Ønsket hennes er å gi håp og mot til andre i samme situasjon.

– Jeg vil ha respekt og forståelse. Jeg vil bidra til å avmystifisere det, og

I friske perioder reiser hun rundt og holder foredrag i inn- og utland om "This is my story - et foredrag om mot og mestring". Fra høsten starter hun også opp med helgekurs innen samme tema.

– Jeg elsker å inspirere og motivere folk som har de samme utfordringer som jeg hadde. Dette har blitt mitt kall, avslutter hun.

This is my story

LES MER: Ingrid Anettes blogg

Hva er Crohns sykdom? 

  • Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom i fordøyelseskanalen.
  • Sykdomsutbredningen er ofte flekkvis og alle avsnitt av fordøyelseskanalen (fra munnhule til endetarmsåpning) kan rammes.
  • Overgangen mellom tynn- og tykktarm er hyppigst angrepet.
  • Årsaken til at sykdommen oppstår er ukjent.
  • Hvert år diagnostiseres -300 nye tilfeller i Norge.
  • Sykdommen debuterer oftest i alderen 15-25 ør.
  • Crohns sykdom har et meget individuelt varierende forløp.  
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer