<strong><b>VANLIG AT FORHOLD GÅR I FASER:</strong></b> Familieveileder Heine Vihovde Vestvik tror det er en tendens i dag at man tenker at noe galt med forholdet så snart man har problemer. Foto: Privat
VANLIG AT FORHOLD GÅR I FASER: Familieveileder Heine Vihovde Vestvik tror det er en tendens i dag at man tenker at noe galt med forholdet så snart man har problemer. Foto: Privat Vis mer

- Man kan få inntrykk av at det er så mye lykke rundt omkring

Familieterapeuter bekymrer seg for Facebook-effekten

Publisert
Sist oppdatert

– Man må regne med at man vil få problemer i løpet av parforholdet, det er helt vanlig, sier familieveileder og barnevernspedagog Heine Vihovde Vestvik.

Helt normalt å møte problemer 

Han har jobbet med familieveiledning i over ti år og mener det er helt normalt å ha perioder med vanskelige følelser og mer krangling i et forhold.

– Slike perioder kan vare lenge, gjerne et helt år, uten at det nødvendigvis betyr at forholdet er feil.

– Man skal selvsagt ikke leve i et forhold preget av overgrep eller vold, men alle er dømt til å ha faser i forholdet som er vanskeligere emosjonelt og hvor kanskje følelsene forsvinner, sier han.

LES OGSÅ: Hvem bør ha barna ved samlivsbrudd?

<strong>NORMALT MED VANSKELIGERE PERIODER:</strong> - De kan vare lenge uten at det nødvendigvis betyr at forholdet er feil, sier familieveilederen. Foto: NTB Scanpix
NORMALT MED VANSKELIGERE PERIODER: - De kan vare lenge uten at det nødvendigvis betyr at forholdet er feil, sier familieveilederen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Facebook kan bidra negativt

Vestvik tror sosiale medier også spiller en rolle i hvordan enkelte vurderer sitt kjæresteforhold.

– Jeg tror man lett kan få inntrykk av at det er så mye lykke rundt omkring, noe som forsterker følelsen av mislykkethet i eget forhold. Man glemmer at folk viser frem sine mest vellykkede øyeblikk og at det er bare de gode og ikke de negative som kommer på Facebook.

- Får man selv ikke til å poste lykkebudskaper om seg selv og familien, kan det bidra til økt følelse av mislykkethet.

Blir deprimerte av alt lykkesnakket

– Vi leser og hører så mye om lykke i disse dager, at vi blir rent deprimerte av å ikke kjenne oss «lykkelige», sier Monica E. Johnsen, hos Parterapeutene.no.

Hun mener sosiale medier har en stor påvirkningskraft på mange parforhold.

– Sosiale medier tar mye oppmerksomhet og mange flykter inn i det i stedet for å forholde seg til vanskelige ting hjemme. Det er mye lettere å flørte med noen som man ikke har noen emosjonelle bånd til. Som kan beundre deg, mens kona di stiller krav eller mannen din ikke bryr seg, sier hun.

Kommer som en bombe når det blir slutt

At det er stor forskjell på hvordan vi presenterer oss på Facebook i forhold til hvordan ting virkelig er, er hun ikke i tvil om.

– Det er derfor det er så typisk at det kommer som en bombe for mange når et par forteller at de har gjort det slutt. Forholdet har gjennom sosiale medier blitt presentert som noe helt annet enn det egentlig er, sier hun. 

 
 Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ

- Jeg levde det perfekte «Facebooklivet»

Laila var livredd for at andre skulle oppdage hva hun egentlig følte for sønnen sin. Les saken.

 

Et evig lykkejag

Johnsen sier sosiale medier bidrar til at vi går glipp av mye i livet; stunder som kanskje er gode øyeblikk til tross for at de ikke er helt perfekte.

Hun tror også at den konstante lykkejakten, bidrar til at man oftere ser mangler hos partneren sin.

– Vi blir matet med hvordan et lykkelig par «skal» være. De skal være forelsket hele tiden, gjøre hverandre bedre og ikke krangle.

– Disse illusjonene tydeliggjør forskjellene i et forhold og bidrar således til et bilde av at vi ikke er lykkelige. «Feil» i et forhold er ikke lengre rom for forbedring, men blir til «vi er ikke lykkelige sammen» og kanskje vi til og med «egentlig ikke passer sammen». 

<strong>SOSIALE MEDIER PÅVIRKER:</strong> – Vi hører så mye om lykke i disse dager, at vi blir deprimerte av å ikke kjenne oss lykkelige, sier Monica E. Johnsen, hos Parterapeutene.no. Foto: Privat
SOSIALE MEDIER PÅVIRKER: – Vi hører så mye om lykke i disse dager, at vi blir deprimerte av å ikke kjenne oss lykkelige, sier Monica E. Johnsen, hos Parterapeutene.no. Foto: Privat Vis mer

- Forsøk å endre fokus!

Johnsen mener mye av dette kan løses ved å endre fokus.

– Det gjør ofte hele forskjellen mellom å føle seg lykkelig eller å føle seg mislykket. I stedet for å tenke «Du gjør meg ikke lykkelig lengre» kan man bevisstgjøre muligheter ved å tenke «jeg er min egen lykkessmed. Hva kan jeg gjøre for å få det bedre?». 

– Hvis man ser etter de gode tingene og utrykker det til sin partner kan kanskje forholdet endres, sier hun.

LES OGSÅ: Foreldrekonflikt kan få alvorlige konsekvenser for barn

Aldri for seint å be om hjelp

Vestvik er aktuell med sin tredje bok med tilknytningsperspektiv, denne gangen med fokus på kjæresteforholdet mellom foreldre. Gjennom «Den lille foreldrekjæresteboka» håper han på å bidra til å normalisere problemer som kan oppstå i et parforhold.

For mange par som sliter er det vanskelig å søke hjelp. Vestvik tror at en årsak kan være at man tror dette er ensbetydende med at det egentlig er for seint.

– Alle småbarnsforeldre burde egentlig få hjelp til å se på hvordan de snakker sammen. Man trenger støtte fra omgivelsene, sier han. 

– Det er viktig å jobbe med å uttrykke de innerste følelsene sine. Det er vanskeligere enn man tror, da man kanskje ikke vet hva disse er en gang. Men man bør forsøke å finne ut hva som er sine grunnfølelser og hvordan man kan formulere det til sin partner uten at det blir en krangel. 

– Tidligere har man i familieterapien fokusert på teknikker. Jeg sier heller; fokuser på hva dere føler innerst inne, så forsvinner mange av de andre problemene av seg selv. 

Familieveilederens tips til hvordan bli god foreldrekjæreste:  

 • Forsøk å fortelle om dine innerste følelser til partneren
 • Snakk litt sammen hver dag om hvordan en har det
 • Øv dere på å reparere så raskt som mulig etter konflikt
 • Å vise kjærtegn foran barna gjør dem trygge og glade
 • Gi hverandre mye slakk når barna er små - vi blir alle trøtte og slitne og gjør feil da
 • Forstå at kjæresten din av og til trenger mer av deg enn hva du får igjen, men at du også vil få mer når du trenger mer en dag
 • Våg å miste stoltheten eller «ansiktet»
 • Ikke tenk skyld, hvem sin feil det var eller tenke på hvem som vant eller tapte en krangel
 • Det hjelper ikke å alltid kreve like mye som du gir

Parforholdet viktigst for psykisk helse

Data fra 62,956 gravide kvinner og deres partnere i Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa) tyder på at lav tilfredshet i parforholdet er en særlig viktig risikofaktor for angst og depresjon hos både kvinner og menn.

Resultatet av undersøkelsen som ble publisert i 2012 viste at personer som har et godt parforhold, er bedre rustet enn personer i et dårlig parforhold til å takle belastning på andre områder uten å bli engstelige og deprimerte. Resultatene viser at selv om du er misfornøyd med ditt eget parforhold, vil du likevel være i stand til å takle mer belastning på andre områder dersom partneren din er fornøyd med forholdet.

LES OGSÅ: Godt parforhold gir bedre psykisk helse

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer