- Man må få lov til å si nei, uten at foreldrene skal bli stemplet som likegyldige og at de ikke bryr seg!

Tobarnsmor Marte Frimand-Anda er lut lei av alle reglene rundt barnebursdager.

SKEPTISK TIL FOR MANGE REGLER: - Det kan være mange grunner til at et barn ikke vil gå i en barnebursdag, sier blogger Marte Frimand-Anda. Foto: Privat / NTB Scanpix
SKEPTISK TIL FOR MANGE REGLER: - Det kan være mange grunner til at et barn ikke vil gå i en barnebursdag, sier blogger Marte Frimand-Anda. Foto: Privat / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig blåste side2.no liv i debatten om barnebursdager igjen, etter at de gjenga et eldre intervju med påtalesjef i Vestoppland politidistrikt, Linn Hilde Fosso.

Fosso mener blant annet at foreldre bør tvinge barna til å møte opp i bursdager.  

– Sørg for at barna dine møter opp når de er invitert. Den beste måte å sørge for at egne barn får det bra, er å bidra til at omgangskretsen har det bra. Dropp heller en håndballavslutning enn en barnebursdag, sa hun.

For mange regler

Utsagnet har vekket stort engasjement på Facebook og i andre sosiale medier. En av dem som reagerer er blogger Marte Frimand-Anda.

– Jeg har aldri hatt sansen for alle/ingen og alltid/aldri regler, som det finnes så mange av når det gjelder barnebursdager, sier hun.

– Barn er så forskjellige. Det kan være mange grunner til at barn ikke vil gå i en bursdag eller at de ikke ønsker å invitere alle. Blir man mobbet så er det ikke sikkert at man vil gå i bursdagen til mobberen, det synes jeg vi voksne må respektere.

LES OGSÅ: - Du får ikke komme i bursdagen, for du er slem!

Lettvint løsning

Marte mener at alle reglene lett kan føre til at foreldre glemmer å tenke selv.

– Å si at «alle skal, uansett!» er en alt for lettvint løsning.

- Da trenger vi ikke prate med barna våre, høre hva barna mener, bry oss om hva de tenker eller sette oss inn i klassesituasjonen, mener hun.

Etter at hun skrev om barnebursdager på bloggen Casa Kaos, har hun fått flere tilbakemeldinger fra andre voksne som selv ble mobbet som barn. En forteller at hun ble tvunget til å gå i en barnebursdag og at hun aldri før har følt seg så alene blant så mange barn.

– Jeg er imot mobbing. Det er ingen som ønsker at noen skal bli utestengt og det ønsker ikke jeg heller. Men løsningen er ikke å tvinge barna til å invitere alle eller at de må gå i alle barnebursdager, sier Marte.

ALLE FORELDRES SKREKK: Ingen foreldre ønsker at barnet skal oppleve at gjestene ikke kommer i barnebursdagen. Foto: Brigitte Sporrer / NTB Scanpix
ALLE FORELDRES SKREKK: Ingen foreldre ønsker at barnet skal oppleve at gjestene ikke kommer i barnebursdagen. Foto: Brigitte Sporrer / NTB Scanpix Vis mer

Andre årsaker enn mobbing

Hun tror også at det kan være andre årsaker enn mobbing som gjør at enkelte barn ikke ønsker å invitere alle klassekameratene eller barnehagebarna i bursdagen.

– For eksempel barn som er høysensitive og som ikke tåler å ha så mange mennesker rundt seg med mye lyd og støy. Hvis resultatet blir at man i stedet velger å ikke feire bursdagen, da er det bursdagsbarnet som blir ekskludert, sier hun.

LES OGSÅ: - Jenta vår skal aldri føle seg annerledes eller alene!

Foreldre velger bort bursdagen

Marte frykter at mange regler rundt barnebursdager kan føre til at foreldrene velger bort å ikke arrangere bursdagsfester i det hele tatt.

– Jeg synes det har blitt så innmari mange regler om hvem som skal inviteres, hvordan man skal invitere barna, hvordan den skal være og om man skal gå eller ikke gå, sier hun.

– Hvis man har en litt spesiell situasjon hjemme, som for eksempel foreldre med sykdom, dårlig råd eller barn med spesielle diagnoser, så virker disse reglene helt mot sin hensikt. Man blir uglesett om man ikke følger reglene, i stedet for å beskytte de som trenger det så virker det stikk motsatt, sier hun.

– Man må få lov til å si nei uten at foreldrene skal bli stemplet som likegyldige og at de ikke bryr seg!

FORELDRENE MÅ BESTEMME: - Det er viktig at unger også lærer at av og til så gjør man ting her i livet som man ikke har så innmari lyst til, sier Laila Didriksen. Foto: Privat
FORELDRENE MÅ BESTEMME: - Det er viktig at unger også lærer at av og til så gjør man ting her i livet som man ikke har så innmari lyst til, sier Laila Didriksen. Foto: Privat Vis mer

Foreldrene bestemmer

Lege og trebarnsmamma Laila Didriksen som skriver bloggen Livet i Casa Didriksen er delvis enig med Marte, men mener at det til syvende og sist er foreldrene som må bestemme.  

– Som hovedregel så synes jeg at ungene skal dra i alle bursdager de er bedt i. Og jeg tenker at det er jeg som bestemmer, ikke de.

– Men dersom de ikke vil dra hører jeg på dem og grunnen de har til ikke å dra. Grunner som «gidder ikke, orker ikke, han er teit, det er bare kjedelig der, har mer lyst til å være hjemme å se på Ipad, det er så rar mat etc» er ikke i nærheten av å være gode nok grunner til ikke å dra i en bursdag, sier hun.

Laila mener det er viktig at barn også lærer at man av og til må gjøre ting man ikke har så lyst til. – Ting man gjør av respekt for andre og for å være grei, rett og slett. I det lange løp lønner det seg, sier hun.

- La foreldrene få vite årsaken!

Det finnes imidlertid tilfeller hvor Laila mener at det er helt ok å melde avbud. 

– Dersom vi har planlagt noe annet vi ikke kan gjøre om på den dagen, dersom ungene er syke, dersom de er redde for å dra. Jeg synes heller ikke man skal sende en unge som blir mobbet rett inn i mobbegjengen bare fordi han/hun er invitert. Sjenerte barn/engstelige barn bør kanskje ha en trygg voksenperson med seg, eventuelt slippe å dra.

– Men man skal alltid melde avbud, og jeg tenker at det slett ikke skader å la foreldrene til bursdagsbarnet få vite hvorfor, sier hun.

LES OGSÅ: Petter var den eneste som ikke fikk komme i bursdagen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer