Stamming barn:

– Man skal aldri «vente og se» om stamming eller stotring hos små barn går over av seg selv

Cirka ti prosent av alle barn opplever en periode med stotring eller stamming. Ifølge logoped bør de alltid utredes.

BARN SOM STAMMER: Stamming eller stotring er ikke uvanlig i barneårene, spesielt hos barn i alderen to til fem år. FOTO: NTB Scanpix
BARN SOM STAMMER: Stamming eller stotring er ikke uvanlig i barneårene, spesielt hos barn i alderen to til fem år. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Stamming kan hos enkelte barn komme veldig brått.

– Jeg husker vi satt i sofaen og pratet sammen, plutselig stoppet han opp midt i en setning. Han tok sats og begynte på nytt flere ganger. Til slutt sa han «mamma jeg klarer ikke å prate!» og brast ut i gråt. Dette gjentok seg flere ganger og han var veldig fortvilet, forteller Linn som er mamma til en gutt på snart fire år.

I romjulen for ett år siden begynte han å få problemer med å uttrykke seg. Sønnens problemer kom ekstra uventet fordi han rent språkmessig lå langt foran andre barn på samme alder.

– Han hadde tidlig et veldig komplisert språk med innvikla setninger. Jeg husker helsesøster sa at det var bra om man kunne sette sammen tre ord i toårsalderen, men da han da var to år gammel hadde jeg for lengst gitt opp å telle ordene, smiler Linn.

– Vi var rådville, da ingen av oss skjønte hva som skjedde. Mannen min har tre barn fra før av og han har aldri opplevd noe lignende.

Fikk hjelp av logoped med en gang

Noen uker senere forteller hun pedagogen i barnehagen om sønnens problemer.

Her får hun vite at kommunen de bor i har språk hos barn som satsningsområde, noe som innebærer at de har en lav terskel for å koble inn logoped i regi av kommunen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.