<b>FØDSELSMERKET STORKEBITT:</b> Oppstår ofte i pannen hos nyfødte babyer og blir etter hvert borte av seg selv. Foto: Privat
FØDSELSMERKET STORKEBITT: Oppstår ofte i pannen hos nyfødte babyer og blir etter hvert borte av seg selv. Foto: Privat Vis mer

Mange barn blir født med «storkebitt». Ingen vet hvorfor

Filip (6 mnd) har storkebittt i pannen og nakken.

Publisert

Fødselsmerker kan komme i forskjellige former og de har mange merkelige kallenavn; portvinsflekker, mongolske flekker og cafe au lait flekker.

Et av de mer vanlige fødselsmerkene er såkalte storkebitt. 

Merket er rødlig og kan se ut som et klyp. Det forekommer ofte i pannen bak i nakken, på nesen eller øyelokkene.

Alle fire barna fikk det

Rachel Aunaas Hauan forteller at alle hennes fire barn er født med denne typen fødselsmerker.

– De har alle hatt merke i pannen og i nakken. Det i pannen har gradvis gått bort, men kommer tilbake når de blir opphetet, sinte eller har løpt mye, forteller hun.
Mens merkene i pannen knapt er synlige i det daglige, er merkene i barnas nakker mer røde og har ikke endret seg noe særlig siden fødselen. Men hverken barna eller Rachel synes at det gjør noe. 

– Det er karakter over slike merker. Mange synes det ser ut som et hjerte og sier at det er så søtt, sier hun.

– Dersom merket hadde forblitt i pannen hadde jeg ikke følt at det har noen betydning for barnas del, i og med at de er såpass svake. Merket i nakken ligger dessuten rett ved hårfestet og det skjules når barna får mer hår.

LES OGSÅ: Hver tiende baby fødes med «jordbærmerke»

PLAGES IKKE AV MERKENE: – Mange synes det ser ut som et hjerte og sier at det er så søtt, sier firebarnsmor Rachel Aunaas Hauan. Foto: Privat
PLAGES IKKE AV MERKENE: – Mange synes det ser ut som et hjerte og sier at det er så søtt, sier firebarnsmor Rachel Aunaas Hauan. Foto: Privat Vis mer

Ganske vanlig fødselsmerke

Jenny Ringnes, barnelege hos Lommelegen.no Foto: Privat
Jenny Ringnes, barnelege hos Lommelegen.no Foto: Privat Vis mer

Ifølge Jenny Ringnes, barnelege og svarlege hos Lommelegen.no, er storkebitt forholdsvis vanlig; hele en av tre babyer har denne hudforandringen ved fødselen.

– Storkebitt, eller «bevis simplex», er forårsaket av forandringer i hudens små blodårer slik at de utvides og danner flate, rosa, laksefargede flekker. På engelsk kalles det derfor også «salmon patch», sier hun.

– Ingen vet helt hvorfor noen utvikler storkebitt, og det er derfor ingenting man kan gjøre for å forebygge det. Heldigvis er det en helt ufarlig hudtilstand, legger hun til.

LES OGSÅ: Tatoverte kopi av datterens fødselsmerke

RØDE MERKER: Storkebitt oppstår vanligvis over eller mellom øynene, over hårfestet i nakken, skalpen eller halsen, forteller barnelege Jenny Ringnes. Foto: NTB Scanpix
RØDE MERKER: Storkebitt oppstår vanligvis over eller mellom øynene, over hårfestet i nakken, skalpen eller halsen, forteller barnelege Jenny Ringnes. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kan oppstå i løpet av den første måneden

Hun forteller videre at storkebitt vanligvis oppstår over eller mellom øynene, over hårfestet i nakken, skalpen eller halsen.

– Storkebitt er som regel allerede dannet ved fødsel av men kan også oppstå i løpet av den første måneden. 40% av storkebitt forsvinner av seg selv i løpet av spedbarnsalderen, og ved 18 måneders alder er bortimot de fleste helt borte. Dette er med unntak av storkebitt i hårfestet bak i nakken som pleier å vedvare. 

Ikke arvelig

Hudlege Elin Ekornes ved Nordnorsk Hudlegesenter forteller at storkebitt ikke er arvelig, men at det er vanlig at man i enkelte familier ser en opphopning.

– Årsaken til at noen får den skyldes trolig en forsinket tilbakedanning av ytre blodårer i huden i fosterlivet på grunn av strekk, sier hun.

Kan behandles med laser

Dersom storkebittet ikke blir borte av seg selv, går det ifølge hudlegen an å behandle fødselsmerket.

– Snaut halvparten er borte i løpet av spedbarnsperioden, mens 95% er borte i løpet de første 2-3 år. Dersom ikke forandringen går helt tilbake, og dette gir kosmetiske plager, kan som regel forandringen behandles med enkelt med kar-laser eller IPL, intenst pulset lysbehandling, sier hun. 

LES OGSÅ: - Jeg fikk store byller i ansiktet etter fødselen

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer