Mange barn blir født med «storkebitt». Ingen vet hvorfor

Filip (6 mnd) har storkebittt i pannen og nakken.

FØDSELSMERKET STORKEBITT: Oppstår ofte i pannen hos nyfødte babyer og blir etter hvert borte av seg selv. Foto: Privat
FØDSELSMERKET STORKEBITT: Oppstår ofte i pannen hos nyfødte babyer og blir etter hvert borte av seg selv. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fødselsmerker kan komme i forskjellige former og de har mange merkelige kallenavn; portvinsflekker, mongolske flekker og cafe au lait flekker.

Et av de mer vanlige fødselsmerkene er såkalte storkebitt. 

Merket er rødlig og kan se ut som et klyp. Det forekommer ofte i pannen bak i nakken, på nesen eller øyelokkene.

Alle fire barna fikk det

Rachel Aunaas Hauan forteller at alle hennes fire barn er født med denne typen fødselsmerker.

– De har alle hatt merke i pannen og i nakken. Det i pannen har gradvis gått bort, men kommer tilbake når de blir opphetet, sinte eller har løpt mye, forteller hun.
Mens merkene i pannen knapt er synlige i det daglige, er merkene i barnas nakker mer røde og har ikke endret seg noe særlig siden fødselen. Men hverken barna eller Rachel synes at det gjør noe. 

– Det er karakter over slike merker. Mange synes det ser ut som et hjerte og sier at det er så søtt, sier hun.

– Dersom merket hadde forblitt i pannen hadde jeg ikke følt at det har noen betydning for barnas del, i og med at de er såpass svake. Merket i nakken ligger dessuten rett ved hårfestet og det skjules når barna får mer hår.

LES OGSÅ: Hver tiende baby fødes med «jordbærmerke»

PLAGES IKKE AV MERKENE: – Mange synes det ser ut som et hjerte og sier at det er så søtt, sier firebarnsmor Rachel Aunaas Hauan. Foto: Privat
PLAGES IKKE AV MERKENE: – Mange synes det ser ut som et hjerte og sier at det er så søtt, sier firebarnsmor Rachel Aunaas Hauan. Foto: Privat Vis mer

Ganske vanlig fødselsmerke

Jenny Ringnes, barnelege hos Lommelegen.no Foto: Privat
Jenny Ringnes, barnelege hos Lommelegen.no Foto: Privat Vis mer

Ifølge Jenny Ringnes, barnelege og svarlege hos Lommelegen.no, er storkebitt forholdsvis vanlig; hele en av tre babyer har denne hudforandringen ved fødselen.

– Storkebitt, eller «bevis simplex», er forårsaket av forandringer i hudens små blodårer slik at de utvides og danner flate, rosa, laksefargede flekker. På engelsk kalles det derfor også «salmon patch», sier hun.

– Ingen vet helt hvorfor noen utvikler storkebitt, og det er derfor ingenting man kan gjøre for å forebygge det. Heldigvis er det en helt ufarlig hudtilstand, legger hun til.

LES OGSÅ: Tatoverte kopi av datterens fødselsmerke

RØDE MERKER: Storkebitt oppstår vanligvis over eller mellom øynene, over hårfestet i nakken, skalpen eller halsen, forteller barnelege Jenny Ringnes. Foto: NTB Scanpix
RØDE MERKER: Storkebitt oppstår vanligvis over eller mellom øynene, over hårfestet i nakken, skalpen eller halsen, forteller barnelege Jenny Ringnes. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kan oppstå i løpet av den første måneden

Hun forteller videre at storkebitt vanligvis oppstår over eller mellom øynene, over hårfestet i nakken, skalpen eller halsen.

– Storkebitt er som regel allerede dannet ved fødsel av men kan også oppstå i løpet av den første måneden. 40% av storkebitt forsvinner av seg selv i løpet av spedbarnsalderen, og ved 18 måneders alder er bortimot de fleste helt borte. Dette er med unntak av storkebitt i hårfestet bak i nakken som pleier å vedvare. 

Ikke arvelig

Hudlege Elin Ekornes ved Nordnorsk Hudlegesenter forteller at storkebitt ikke er arvelig, men at det er vanlig at man i enkelte familier ser en opphopning.

– Årsaken til at noen får den skyldes trolig en forsinket tilbakedanning av ytre blodårer i huden i fosterlivet på grunn av strekk, sier hun.

Kan behandles med laser

Dersom storkebittet ikke blir borte av seg selv, går det ifølge hudlegen an å behandle fødselsmerket.

– Snaut halvparten er borte i løpet av spedbarnsperioden, mens 95% er borte i løpet de første 2-3 år. Dersom ikke forandringen går helt tilbake, og dette gir kosmetiske plager, kan som regel forandringen behandles med enkelt med kar-laser eller IPL, intenst pulset lysbehandling, sier hun. 

LES OGSÅ: - Jeg fikk store byller i ansiktet etter fødselen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer