Mange barn plages av voksesmerter

Voksesmerter rammer hyppigst hos barn fra tre til tolv år.

VOKSESMERTER: Det er ikke avklart hva som forårsaker smertene, men de er ufarlige og de angis å ramme så mange som 1 av 5 barn i Norge. Foto: NTB scanpix/Shutterstock
VOKSESMERTER: Det er ikke avklart hva som forårsaker smertene, men de er ufarlige og de angis å ramme så mange som 1 av 5 barn i Norge. Foto: NTB scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ingen som vet hvorfor enkelte barn får voksesmerter, sier barnelege Lars Krogvold ved Oslo universitetssykehus.

- Selv om det kalles "voksesmerter" er det ikke sikkert det har noe med at barnet vokser å gjøre; det er ikke vondt på steder hvor man faktisk vokser, og forekomsten av voksesmerter er ikke høyest i perioder med stor vekst, for eksempel i puberteten.

LES OGSÅ: Derfor rammes gutter hyppigere av voksesmerter enn jenter

Ofte voksesmerter etter høy aktivitet

Barnelege Chandra S. Devulapalli skriver i et innlegg på sin blogg at voksesmerter rammer hyppigst hos barn i alderen tre til tolv år.

- Det er ikke avklart hva som forårsaker smertene, men de er ufarlige og de angis å ramme så mange som 1 av 5 barn i Norge. Mulige årsaker kan være enten overbelastning eller at myke vevet i beina ikke karer å holde følge når knoklene gror; da kan det oppstå små blødninger, og vevet blir påvirket, skriver han.

BARNELEGE: Lars Krogvold.  Foto: Privat
BARNELEGE: Lars Krogvold. Foto: Privat Vis mer

Voksesmerter er kjennetegnet ved smerter i musklene i begge beina, gjerne etter en dag med høy aktivitet.

- Mange foreldre forteller om mer voksesmerter på kvelden etter mye fysisk aktivitet tidligere på dagen. I noen studier var det assosiert med andre smerteplager, som vondt i magen og hodepine, samt redusert smerteterskel, sier Lars Krogvold.

LES OGSÅ: Dette kan du forvente av barn i ulike aldre

Kan lindre voksesmerter med massasje

Han forklarer at med voksesmerter mener man smerter i beina, og av og til samtidig i armer, når barna skal sove, enten om kvelden eller når de slapper av på sofaen.

LES OGSÅ: Finn Skårderud advarer mot å snakke med barna om ja- og nei-mat

- Smerten lindres ofte av massasje eller kanskje varme, og er borte når barnet våkner neste morgen. Smerten beskrives ofte som dyp, litt krampeaktig, og beina er urolige og kriblete, sier Krogvold.

HØYT OG LAVT: Voksesmerter kommer gjerne etter en dag med høy aktivitet. Foto: NTB Scanpix, Plainpicture
HØYT OG LAVT: Voksesmerter kommer gjerne etter en dag med høy aktivitet. Foto: NTB Scanpix, Plainpicture Vis mer

Ifølge Devulapalli forsvinner voksesmertene normalt når man er omkring tolv år. Smerten kan i noen tilfeller vokse med inn i voksenlivet, men det er sjelden. Det ser altså ut til at voksesmertene forsvinner når man begynner å bli voksen, eller i det miste når man beveger seg like lite som en voksen.

- Diagnosen stilles ved å utelukke andre mulige forklaringer. Typisk foreligger ingen tegn til skade eller betennelse. Barnet halter ikke, og bevegeligheten er normal. Smertene er ikke lokalisert til leddene. Det er sjelden behov for ytterligere undersøkelser.

Unødvendig med legebesøk

Krogvold understreker at voksesmerter er ufarlig, nærmest normalt - og går over av seg selv. Man trenger ikke gå til legen på grunn av disse smertene.

- Dersom man frykter at barnet har vondt i beina av en annen grunn enn voksesmerter, så bør man imidlertid oppsøke lege, sier han.

LES OGSÅ: Fem spørsmål du ikke tør stille barnehagen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer